Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tanheizera skandāls Krievijā: Ministrija prasa atvainoties izrādes aizskartajiem pareizticīgajiem

Lai gan tiesa attaisnoja Novosibirskas Valsts akadēmiskā Operas un baleta teātra iestudējuma, Riharda Vāgnera operas Tanheizers režisoru un direktoru, jo nekādu administratīvā pārkāpuma saturu izrādes sakarā nesaredzēja, Krievijas Kultūras ministrija nākusi klajā ar aicinājumu iestudējumu mainīt un atvainoties tiem, kuru pareizticīgo jūtas iestudējums it kā aizvainojis.

Ar šādu oficiālo vēstījumu Kultūras ministrija nākusi klajā šonedēļ, pēc pagājušajā piektdienā tajā notikušās iestudējuma sabiedriskās apspriešanas. Vienlaikus ministrija pavēstīja, ka veiks Novosibirskas operteātrī Tanheizera iestudējuma izmaksu pārbaudi. Savukārt prokuratūra darījusi zināmu, ka attaisnojošo tiesas lēmumu pārsūdzēs.

"Kā zināms, daži iestudējuma elementi satraukuši pareizticīgo sabiedrību, kura tos uzskata par aizvainojošiem. Tas izprovocēja sociālo spriedzi, kas izpaudās dažādās protestu akcijās. Ministrija uzskata par nepieļaujamu tīšu vai netīšu necieņas izrādīšanu tradicionālajām vērtībām, ko izrādījuši teātra vadība un iestudējuma režisors, un norāda teātra direktoram Borisam Mezdričam uz nepietiekamu kontroli viņa vadītajā iestādē," lasāms paziņojumā, kas publicēts Krievijas Kultūras ministrijas mājas lapā. Ministrija apgalvo, ka nevēršas pret radošo brīvību, un uzskata par iespējamiem visdrosmīgākos teātra klasikas traktējumus uz eksperimentālām skatuvēm, "tomēr valsts akadēmiskajiem teātriem ir ne tikai jābrīdina skatītājus par klasikas darbu nestandarta lasījumiem, bet arī jāskaidro viņiem autoru ieceres, un jāapliecina cieņu visām savu skatītāju grupām, izvairoties veidot iestudējumus, kas varētu izprovocēt daudznacionālās un daudzkonfesionālās sabiedrības šķelšanos," teikts ministrijas paziņojumā.

Novosibirskas teātra vadībai ministrija adresējusi pārmetumu par sabiedrības pirmo protestu ignorēšanu, kas esot novedusi pie konflikta eskalācijas, kas novedusi līdz tiesai. Kultūras ministrija uzskata, ka iestudējumā nepieciešamas izmaiņas, un ir publiski jāatvainojas visiem, kuru reliģiskās jūtas tikušas aizskartas. Vienlaikus apgalvojot, ka nav pieļaujama cenzūra, ministrija atgādina, ka, īstenojot valsts kultūrpolitikas pamatnostādnes, tai ir pienākums ārkārtējos gadījumos ķerties pie administratīvām metodēm attiecībā uz valsts kultūras iestādēm, tostarp nepiešķirt finansējumu šāda veida iestudējumiem.

Administratīvā lieta par Tanheizera iestudējumu tika ierosināta, reaģējot uz Novosibirskas un Berdskas metropolīta Tihons februārī iesniegto sūdzību gubernatoram, prokuratūrai un vietējai likumdevēju sapulcei, kurā viņš režisora Timofeja Kuļabina veidoto izrādi apsūdzēja ticīgo jūtu aizvainošanā, pareizticīgo baznīcas pazemošanā un reliģiskā naida kurināšanā. Novosibirskas apgabala tiesa teātra direktoru un režisoru attaisnoja, un šo lietu 13.martā slēdza jo "nav pārkāpumu sastāva." Tanheizera izrādes 14.un 15.martā piedzīvoja gan skatītāju stāvovācijas, gan arī protesta piketu pie teātra ieejas. 14.marta izrādes gaitā uz teātri  piezvanīja, paziņojot par teātrī ievietotu spridzekli. Izrāde tomēr netika pārtraukta, pārbaudot teātra telpas, policija spridzekli neatrada.     

Par Krievijas Kultūras ministrijas paziņojumu un tajā pausto Tanheizera iestudējuma nosodījumu, jau izteikušies pazīstami Krievijas kultūras darbinieki. "Manuprāt, ir ļoti bīstami ar administratīvām metodēm vērsties pret skaļu rezonansi izsaukušiem iestudējumiem," laikrakstam Izvestija norādījis teātra Ļenkom mākslinieciskais vadītājs Marks Zaharovs, atgādinot, ka vēstures gaitā daudzi izcili mākslas darbi, to skaitā pat šobrīd vispopulārākā opera Karmena, vispirms izraisīja sabiedrības neizpratni un pat sašutumu. Zaharovs laikrakstam atgādinājis arī par bēdīgi slaveno vajāšanu, ar kuru padomju vara vērsās pret ievērojamajiem Krievijas rakstniekiem Zoščenko un Ahmatovu. "Ja savu pasaulslaveno Melno kvadrātu Malēvičs uzgleznotu šodien, un to aizvestu parādīt strādniekiem Ņižņijtagilā, neko citu, kā neapmierinātību un apvainojošus vārdus autora virzienā jūs nesaņemtu," norādījis Zaharovs.

Vahtangova teātra direktors Kirils Kroks, kurš arī pats bijis klāt izrādes apspriešanā Kultūras ministrijā, uzsver, ka daudzpusīgu diskusiju tā arī nav sagaidījis, jo izteikušies galvenokārt tikai pareizticīgo baznīcas pārstāvji. Viņš arī atgādināja, ka teātra sabiedrība jau ir daudzās atklātajās vēstulēs paudusi savus argumentus Timofeja Kuļabina aizstāvībai. "Mēs runājām par to, ka nav pieļaujami teātra mākslinieciskos procesus risināt prokuratūrā un tiesā," teica Kroks.

Novosibirskas sabiedrisko organizāciju dalībnieki savukārt atklātā vēstulē vērsušies pie Novosibirskas metropolīta Tihona, aicinot apturēt radikāli noskaņoto pareizticīgo agresīvās, sabiedrībā naidu kurinošās darbības.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja