Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Atrast sevi dīvainā nekurienē. Gotiska komēdija JRT Desmit iemeslu apciemot Kauci

Ja mani aicinātu braukt uz Kauci, es piekristu, pat nejautājot, kur tas ir, jo izklausās, ka tepat tuvu. Bet kurš no Jaunā Rīgas teātra izrādes Desmit iemeslu apciemot Kauci nosauktajiem iemesliem būtu tas vissvarīgākais, lai uzķertos un dotos uz nezināmu vietu?

"Nu, tāpēc jau ir desmit iemeslu, lai katrs atrastu to, kas liekas intriģējošāks. Bet tas viss ir jāskatās kontekstā," izvairīgi atbild režisors Gatis Šmits. Izrādes gadījumā tas ir tūrisma reportiera skatījums. Anotācija ir gana intriģējoša: "Aktīva atpūta upītē un nomierinoša ekskursija mežā. Elpu aizraujošs muzeja apmeklējums un nebijusi pieredze Bebru sētā. Mūsdienīga autobusu pietura, labākās asinsdesas, spoku stāsti un nakšņošana vācu barona apartamentos. Šis un vēl daudz kas cits jūs gaida brīvdienu galamērķī Kaucē." Bet piebilde ir mulsinoša – to visu varēs pieredzēt tikai tad, ja mācēsiet sevi pasargāt no purva izgarojumiem, kas noved cilvēkus ārprātā un izceļ gaismā vistumšākos noslēpumus.

"Ceļojums ir dīvaināks un bīstamāks, nekā varētu likties sākumā," negribot atklāt izrādes intrigu, brīdina režisors. "Kauces purva dīvainie izgarojumi maina cilvēku prātus un noliek viņus dīvainās un negaidītās situācijās. Un varbūt tas ir viens no iemesliem, kāpēc būtu jānonāk tādā neparastā vidē, – iespēja uzzināt kaut ko vairāk par sevi. Teiksim – atrast sevi nekurienē. Fantāzija? Tas ir iemesls un impulss domāt par mūsdienu pasauli, laikabiedriem un sevi tajā, nonākot pavisam neparastā, dīvainā realitātē."

Izrāde sākotnēji bija iecerēta kā viens no JRT aktieru kursa diplomdarbiem, dramaturģe Justīne Kļava rakstīja lugu, kurā darbojas divdesmitgadnieki. Teātrī ir daudz jauno aktieru, un jādod viņiem iespēja būt uz skatuves kopā ar pieredzējušiem kolēģiem. Lomās būs redzami Baiba Broka, Andris Keišs, Elita Kļaviņa, kā arī Jānis Grūtups, Gerds Lapoška, Marta Lovisa, Matīss Ozols, Dāvids Pētersons, Lolita Stūrmane, Sabīne Tīkmane. Ap divām paaudzēm grozās arī lugas stāsts, kur jaunieši nonāk ārkārtējā situācijā pieredzējušāko četrdesmitgadnieku pavadībā. Izrāde pieteikta kā gotiska komēdija, un Gatis Šmits paskaidro: "Gotiskais nāk no amerikāņu dienvidu literatūras. Tie ir nedaudz dīvaini, neparasti, arī briesmīgi un pat šausminoši notikumi. Un gotika taču ir arī Latvijā, baznīcu arhitektūrā. Pasaulē tam visam blakus ir komiskais, greizais."

Pirmizrāde gaidāma 3. martā, un biļetes uz to jau izpārdotas. "Tas labi," saka režisors, "beidzot būs pilnas zāles." Teātris mēģina atdot to, ko paņēma mājsēde. Turklāt izrādē ir arī aktuālais – paskatīties uz situāciju pasaulē un nenobīties, nestāvēt malā, bet kaut kādā veidā gūt enerģiju, lai situāciju mainītu.

Tuvākās izrādes – 5., 6., 26., 27. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja