Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bērnu un jauniešu žūrija ar savu balsi Spēlmaņu naktī

"Ideja par šādu žūriju sakņojas vēlmē uzzināt bērnu un jauniešu viedokli par viņiem paredzētām izrādēm, dot iespēju izteikties par tām un iepazīt teātra kritiķa profesiju," saka Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas pirmā kursa studente Alīda Pērkone (ar specializāciju - leļļu teātris), kura plānojusi un koordinējusi tās dalībnieku darbību.

Bērnu un jauniešu žūriju veidoja deviņi skolēni vecumā no deviņiem līdz 15 gadiem un pārstāvēja sešas Rīgas un Pierīgas skolas.

Viss pašu rokās

Bērnu un jauniešu žūrija satikās ar pazīstamajām teātra kritiķēm Līgu Ulberti un Maiju Svarinsku, lai gūtu ieskatu šī darba specifikā. Pēc tam viņi vienojās par saviem vērtēšanas kritērijiem, lai noteiktu uzvarētāju. Šodien notiekošajā Spēlmaņu nakts ceremonijā šim iestudējumam tiks pasniegta tā tematikai atbilstoša dizaina balva, kas būs veidota pašu bērnu un jauniešu rokām. "Žūrija visu dara pati, un tieši tādēļ arī balvas izveide bija viņu kompetencē," paskaidro Alīda Pērkone.

Kopumā bērnu un jauniešu žūrija izvērtēja septiņas izrādes. To vidū bija Lauras Grozas-Ķiberes Pīters Pens Dailes teātrī, Jāņa Znotiņa Istabas fabulas galerijā Istaba, Paulas Pļavnieces Mākoņi neatkarīgajā teātrī Dirty Deal Teatro, Oļega Šapošņikova Leo - mazais lauva Daugavpils teātrī, Zanes Kreicbergas Jokdara Bustera pasaule Latvijas Kultūras akadēmijas Zirgu pastā, Dmitrija Petrenko Neglītais pīlēns un Ģirta Šoļa Emīls un Berlīnes zēni Latvijas Leļļu teātrī.

Nebūt pārāk nejaukai

"Man patika iet uz izrādēm, vērtēt un saprast, kas man patīk un kas nepatīk. Man nepatika to visu pierakstīt, jo man nepatīk rakstīt," atzīst viens no bērnu un jauniešu žūrijas pārstāvjiem deviņgadīgais Dāvis Frīdbergs. "Patika, ka mani un manu viedokli respektē. Nepatika, ka grūti nebūt pārāk nejaukai," piebilst Madlēna Silakaktiņa (9), kura uzskata, ka bērniem un jauniešiem paredzētajām izrādēm ir jābūt dramatiskām, fantāzijas pilnām un ne pārāk bērnišķīgām.

Viņu abu kolēģe un vienaudze Marta Marija Silāre (9) akcentē vērtēšanas procesā valdošo atmosfēru: "Patika jautrība žūrijas starpā." Viņa saka, ka izrādēs ir jābūt mīlestībai, traģēdijai, priekiem un bēdām, un, pats galvenais, labām beigām. Savukārt Luīze Sproģe (9) domā, ka tajās ir jābūt "daudz piedzīvojumiem un pārsteidzošiem momentiem", bet Jānis Prikulis (9) balso par interesantiem, smieklīgiem un saprotamiem jokiem.

Sarkanie zābaki

"Man patika, ka bija iespēja noskatīties dažādus iestudējumus, bet bija grūti, kad izrāde bija paredzēta ļoti maziem bērniem un bija vēlme iet prom, bet nedrīkstēja, jo bija jāizvērtē arī tā," uzsver Kārlis Prikulis (15). Viņaprāt, izrādēm ir jābūt smieklīgām, aizraujošām, ar daudz interesantiem momentiem un labiem aktieriem. "Man patika kritizēt, jo jutos tāda kā svarīga. Man nepatika tas, ka dažreiz bija grūti noformulēt, ko es domāju," atklāj Rūta Anna Raģe (15).

"Lielākoties jaunieši ir drūmi un paši nezina, ko grib, tāpēc ir grūti viņiem uztaisīt izrādi, man personīgi patīk kārtīgi izsmieties," teic Justīne Silakaktiņa (14), kura kā kritiķe ir centusies būt ļoti skeptiska un saskatīt katru iestudējuma veidotāju pieļauto kļūdu. "Pīterā Penā es pamanīju, ka pirātu kapteinis valkāja sarkanus sieviešu zābakus, kuriem apkārt bija aplīmēts skočs. Man kā kritiķei, tas lika aizdomāties, vai tie ir atbilstoši tēlam," viņa piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja