Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dana Lāce. Vētraini saraut aukliņas

Leļļu teātra aktrise Dana Lāce atveidos Karmenu izrādē pieaugušajiem

Divdesmit piecus gadus vecajai Danai ir ogļu melni mati, kas mirdz kā šampūnu reklāmās, lielas, zilas acis, kādas parasti princesēm zīmē mazas meitenes, un rūgtenas smaržas, kas ļoti piestāv melnajai ādas jaciņai un nenosakāma piegriezuma aizsargkrāsas biksēm. Skaista, stilīga, emocionāla. Mūsdienu liktenīgā. Nav pārsteidzoši, ka Sanktpēterburgas režisors Aleksandrs Mindļins tieši viņu izvēlējies galvenajai lomai izrādē par Karmenu. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka izrādē darbosies astoņas Karmenas. Četras aktrises un četras marionetes. Ja kādam šķiet, kas nu tā par Karmenu Leļļu teātrī, paklausieties, ko saka Dana: "Latviešiem ir spēcīgi stereotipi. No tiem mēs atbrīvojamies lēni un ar grūtībām." Tie, kuri, Danas aicināti, noskatījušies kaut vienu Leļļu teātra izrādi pieaugušajiem, pēc tam viņai sakot paldies. Neesot domājuši, ka tas tik interesanti!

Dzīvē neiespējama brīvība

Šopavasar uzzinājusi, ka režisors A.Mindļins Rīgas Leļļu teātrī gatavojas iestudēt Karmenu un viņu izvēlējies galvenajai lomai, Dana aiz prieka gribējusi gandrīz iekliegties. Pirms trim gadiem, pabeidzot Kultūras akadēmiju, A.Mindļins viņu izvēlējās Karmenas lomai. Tā bija Karmenas versija no vīrieša skatpunkta. "Ikvienam vīrietim liktenis dod savu Karmenu, bet ne visi riskē tai sekot. Tas ir stāsts par vīrieti, kurš riskēja," par izrādi izteicās pats režisors. "Kad viņš mani izvēlējās Karmenas lomai, domāju, ka tas dēļ melnajiem matiem," Dana atklāj. Taču režisors trauslajā, ārēji atturīgajā sievietē saskatījis "Karmenas potenciālu". Toreiz Danai bija 22 gadi, zināms naivums, pieredzes trūkums. Loma izdevās, taču atskatoties jaunā aktrise var teikt: tagad spēlētu pilnasinīgāk, fatālāk!

Pagājušās sezonas noslēgumā viņai Karmenas loma tika dāvāta vēlreiz. Šajā reizē tā ir Karmenas versija, raugoties no sievietes skatpunkta. Kopā ar aktrisēm Baibu Geķi, Vitu Balčunaiti un Allu Caricinu Dana uz skatuves izspēlēs dažādus Karmenas aspektus: kaisli, aprēķinu, brīvības izjūtu, mīlestību. "Manai Karmenai piemīt tāda brīvības izjūta, ka viņa var atļauties būt katrā brīdī tāda, kāda grib būt," Dana stāsta. Jaunā aktrise sevī atradusi daudz līdzīga Karmenai. Izaudzināta par pieklājīgu, sabiedrības normas ievērojošu cilvēku, Dana izrādes mēģinājumos sajutusies kā cits cilvēks. Vadot savu mazo Karmenu — marioneti, viņa reiz tā iedzīvojusies lomā, ka neapzināti sarāvusi aukliņas. Režisors Danai ieteicis sevi mazliet pieklusināt un visu brīvības, kaisles enerģētiku "ielikt" rokās, kas kustina mazo Karmenu. Uz skatuves spāņu dejotāju tērpos redzēsim gan aktrises pašas, gan viņu vadītās marionetes.

Līvāni iedur sirdī

"Nāku no mazas pilsētiņas. Sapnis kļūt par aktrisi man bija jau skolas laikā, bet likās kaut kas nereāls," Dana atzīstas. No Līvānu puses viens otrs pirms Danas jau mēģinājis stāties aktieros, bet neveiksmīgi. Dana tālredzīgi iesniegusi dokumentus gan Kultūras akadēmijā — togad uzņēma aktierkursu Leļļu teātrim, gan Latvijas Universitātē — juristos. Milzīgs bijis pārsteigums, kad uzzinājusi: konkurss izturēts! Toreiz gan Danai bijuši aizspriedumi pret Leļļu teātri. Taču prieks par iespēju studēt izsapņoto aktiera profesiju bijis lielāks. Pasniedzēja Dace Skadiņa ātri vien jaunajiem leļļiniekiem iemācījusi, ka Leļļu teātris nenozīmē tikai izrādes mazajiem skatītājiem par Pifu, zvēriņiem un princesēm. Kaut arī Dana ar prieku spēlējusi gan rūķi, gan Malvīni, gan arī princesi, viņa atzīst, ka mīļākās esot izrādes pieaugušajiem.

1995.gada Leļļu teātra aktierkurss, kurā mācījās arī Dana, jau kļuvis slavens ar lieliskām izrādēm pieaugušajiem. Leļļu teātrī iestudēta A.Mindļina izrāde Kurš no mums ir sapinies?, kurā ar maziem koka ķermenīšiem tiek izspēlēta mīlestības, cietsirdības un nāves tēma, kā arī jau pieminētā Karmena. Sievietes versija. Daļa Danas kursa biedru nodibinājuši alternatīvo leļļu teātri Umka. Izrādes Stāsts par Danielu Reju, Show Your Face guvušas starptautisku atzinību. Dana uzskata, ka cilvēku priekšstati par leļļu teātri mainās. Tikai jāmudina noskatīties izrādes! Starp citu, marionetēm arī ir dvēsele. Ar mazo Karmenu Danai ne reizi vien gadījies, ka, satverot aiz aukliņām, var fiziski sajust: lellīte grib parādīt ko citu. Nevis Danas, bet savu versiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja