Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dziesmas par šodienu, kas svarīgas tagad. Tapusi muzikāla izrāde par Viktoru Coju

Šogad, kad dziedātājam un mūziķim, grupas Kino līderim Viktoram Cojam, būtu apritējuši 60 gadi, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris sadarbībā ar Hanzas peronu radījis muzikālu izrādi Lūk, tā!, kas veltīta cilvēkam, kurš kļuvis par vienu no XX gs. leģendām.

Mūziķe Evilena Protektore, kura teātrī jau ceturto gadu strādā par vokālo pedagoģi un palaikam uz skatuves arī ir aizstājusi kādu aktieri, kam jādzied, šim projektam piekritusi uzreiz. "Piedāvājums bija negaidīts, taču izaicinājumi man patīk," viņa saka un uzreiz atzīstas, ka Viktora Coja dziesmas savulaik klausījies viņas vecākais brālis. "Skolā bija ģitārspēles pulciņš. Manas klasesbiedrenes, kas uz to gāja, reiz parādīja uz ģitāras dažus akordus. Es iemācījos divas dziesmas un tikai daudz vēlāk uzzināju, ka viena no tām bija Coja Alumīnija gurķi." Kad šīgada augustā teātris iesāka projektu Lūk, tā!, Evilena kā dziesmu aranžētāja sākusi ieklausīties dziesmu tekstos un atklājusi, ka Cojs pratis saprotami un viegli pateikt, ko domā cilvēki. "Pavirši klausoties, nevar uztvert nepatiku pret padomju režīmu, valdību, ekonomiku, bet, kad iedziļinās, skaidri var dzirdēt cilvēku izmisumu. Biedējoši ir tas, ka, lasot šos tekstus, sapratu, ka mūsdienās nekas daudz nav mainījies. Cilvēki strīdas, ekonomika šūpojas... Karš Ukrainā spriedzi sabiedrībā ir uzjundījis. Bailes nekur nezūd. Taču nepareizi ir domāt, ka mazais cilvēks neko nevar ietekmēt. Ja visi uzdrošināsies un saņemsies, darīs, kaut kas mainīsies."

Viktora Coja dziesmas izrādē, kas nebūt nav koncerts, bet stāsts par dziedātāju, izpildīs arī aktieris Rodions Kuzmins. Viņš atceras, ka pusaudža gados, kad nodarbojies ar mūziku, Coja dziesmas klausījies, bet "tā tomēr nebija mana mūzika. Taču, kad bija jāpaskatās uz šī leģendārā cilvēka daiļradi caur manas profesijas prizmu, es ieraudzīju viņa dzejnieka šķautni. Man ir liels gods dziedāt viņa dziesmas, jo tās tik ļoti sasaucas ar mūsdienām. Tās ir svarīgas tagad. Man sāp, kad dziedu un domāju, kas tagad notiek Ukrainā... Tam trūkst pieklājīgu vārdu", emocionāli komentē Rodions Kuzmins.

Ar šo izrādi teātris pauž savu pretkara nostāju. Rodions Kuzmins citē teicienu, ka tad, kad sabiedrībā pieaug sociālā spiedze, aktuāls kļūst Brehts un Šekspīrs. "Man Cojs ir kā Hamlets. Tas ir svarīgi – būt uz skatuves, lai kaut ko pateiktu." Aktieris vēl piebilst, ka režisors Romans Smirnovs, kurš Viktoru Coju, viņa ģimeni, draugus un kolēģus dzīvē pazinis personīgi, pirmizrādē šovakar nepiedalīsies, jo aizbraucis uz Sanktpēterburgu – viņa dēls saņēmis pavēsti par mobilizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja