Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Elīna Dzelme. No kritiķiem nebaidās

Elīna Dzelme spēlē lugas Ja mana sieva uzzinās pirmizrādē Dailes teātrī

Par 1991.gadā sarakstīto lugu Ja mana sieva uzzinās angļu dramaturgs Rejs Kūnijs savulaik saņēmis prestižo Olivjē balvu un Britu impērijas ordeni. Nu lugā aprakstītās kaislības un pārpratumus par politiķiem, viņu palīgiem, sievām un mīļākajām, kas nejauši satiekas kādā smalkā pieczvaigžņu viesnīcā, uz Dailes teātra skatuves apcerējis režisors Dž.Dž.Džilindžers. Galvenā varoņa mīļāko izrādē spēlē jaunā aktrise Elīna Dzelme. Tā ir viņas otrā lielā loma, arī pirmā tika nospēlēta pie Dž.Dž.Džilindžera — šopavasar iestudētajā izrādē bērniem Punktiņa un Antons. "Man ir vēl tik daudz ko mācīties! Ir tik lieliski spēlēt pie tāda režisora kā Dž.Dž.Džilindžers. Tā ir īpaša skola un pavisam kas cits, nekā tas, ko mācījos skolā," viņa saka.

Komēdijā Elīna spēlē pirmo reizi. Šis žanrs aktrisei esot pavisam svešs un vēl neapgūts, tāpēc loma viņai šķitusi gana grūta. Pašā sākumā, kad tika apgūts izrādes materiāls, aktieri no sirds smējušies par jokiem. Nu gan smiekli tik daudz vairs nenākot. "Protams, mūsu kolēģi, kuri sēž zālē un skatās mēģinājumus, ik pa brīdim iesmejas. Ceru, ka arī publika mūs uzņems labi un viņiem redzētais patiks. Šajā drūmajā laikā viena spilgta, žirgta un aizraujoša komēdija ir nepieciešama, lai cilvēki kaut uz mirkli varētu nedomāt par savām problēmām," uzskata aktrise. Savu varoni Džeinu — mūsdienīgu, gudru sievieti, kura kāpj pa karjeras kāpnēm, izmantojot visus savā rīcībā esošos ieročus, — viņa sola nospēlēt tā, lai patiktu pašai un, protams, arī skatītājiem. Lugas iestudēšanas gaitā Elīna Dzelme atradusi šo to kopīgu ar savu varoni. Piemēram, tagad viņa rokassomiņu nēsājot gluži tāpat kā Džeina izrādē. Un vēl aktrises garderobē parādījušās augstpapēžu kurpes. "Iespējams, savas varones ietekmē kļūstu sievišķīgāka," Elīna spriež.

Aktrisei ir svarīgs kritiķu viedoklis, un viņa labprāt uzklausot konstruktīvus aizrādījumus. "Tomēr galu galā mēs spēlējam skatītājiem, kas ir galvenie vērtētāji, nevis kritiķiem. Un es no viņiem nebaidos!" Elīna smejas. Tomēr pilnīgi noteikti aktrisei ir svarīgs viņas ģimenes un draugu viedoklis. Mamma un māsas skatīšoties pieņemšanas izrādi (dienu pirms pirmizrādes), tādēļ jau vakarā viņa uzzināšot savu tuvāko cilvēku viedokli. Skarbāko kritiku aktrisei nācies dzirdēt pēc izrādes Punktiņa un Antons — kāds sešu gadu vecs puišelis pateicis visu, ko domā. "Tur bija gan labais, gan sliktais. Ļoti atspirdzinoši!" aktrise iesmejas.

Tiesa, intensīvā izrādes iestudēšana laupījusi laiku divām Elīnas Dzelmes mīļākajām brīvā laika nodarbēm — gleznošanai un Austrumu cīņai. "Gleznošana man ir ļoti svarīga, bet pašlaik tā palikusi otrajā plānā. Savukārt Austrumu cīņu iemaņas izmantoju tagad, kad man tik ļoti nepieciešams savākties. Bet gan jau laiku atradīšu arī šīm lietām," piebilst aktrise.

***

Teātris


Reja Kūnija luga Ja mana sieva uzzinās, režisors Dž.Dž.Džilindžers

Dailes teātrī 24., 25.IX plkst.19,

26.IX plkst.18.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja