Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Hermanis saņēmis Staņislavska prēmiju

Maskavā ar slavenā Minhenes teātra Kammerspiele viesizrādi «Marijas Braunas laulības» (režisors Tomass Ostermaijers, ģeniālās R.V.Fasbindera filmas teātra versija) sākas pasaulē pazīstamākā krievu teātra reformatora Konstantīna Staņislavska svētku nedēļa, dēvēta par festivālu Staņislavska sezona/Sezon Staņislavskogo, kas noslēgsies ar leģendārā krievu aktiera, režisora, pedagoga, aktieru pašapmācības «sistēmas» radītāja un arī dāsna mecenāta (Aļeksejevu dzimta, kuras pēctecis ir Konstantīns Sergejevičs, bija bagāti rūpnieki, kas allaž centušies atbalstīt mākslu) vārdā nosauktās prēmijas piešķiršanu.

Laureātu vidū ir arī latviešu režisors Alvis Hermanis, kas patlaban Maskavas Nāciju teātrī (lieliskajā krievu jūgenda arhitektūras paraugā -  bijušajā Korša privātteātrī) mēģina jaunu izrādi pēc Šukšina stāstu motīviem ar Krievijas teātra un kino zvaigznēm Čulpanu Hamatovu un Jevgeņiju Mironovu galvenajās lomās.

Ar K.Staņislavska prēmiju ir tā drusku dīvaini: tai ir ārkārtā augsts starptautisks prestižs, taču tās piešķiršanas stingri nenoformulētie «likumi» ikreiz sagādā kuriozus pārpratumus. Piemēram, skaitās, ka šo lepno prēmiju drīkst saņemt tikai vienu reizi. Taču – kā saka, ir iespējami varianti: kāds teātra druvā strādājošais to var dabūt, teiksim, «par pedagoģisko darbību», bet pēc kāda laika saņemt «par izciliem sasniegumiem režijā». Kā tas, piemēram, ir noticis ar pasaulslaveno Pēterburgas Eiropas – Mazā dramatiskā teātra vadītāju režisoru Ļevu Dodinu, kam jau bija prēmija – akurāt par «pedagoga darbību», bet nule viņš kopā ar sievu-aktrisi Tatjanu Šestakovu kļuvuši par Staņislavska prēmijas laureātiem ar formulējumu «par nenovērtējamu ieguldījumu krievu teātra attīstībā».

Vēl jāatzīmē, ka prēmijas šogad nav piešķirtas nevienam Krievijas režisoram, tādējādi akcentējot faktu, ka režijas laukā šajā valstī valda, daudzuprāt, ieilgusi krīze. Uz šī fona, protams, prēmija ārzemniekam Hermanim kā režisoram rādās jo sevišķi pagodinoša (jo, piemēram, festivāla atklājējam Tomasam Ostermaijeram prēmija nav piešķirta). Starp citiem laureātiem jāatzīmē Vadims Gajevskis – izcils baleta un teātra kritiķis, scenogrāfs Aleksandrs Borovskis, režisors Valerijs Fokins (prēmija «par Aleksandrinkas teātra atdzimšanas veicināšanu», nevis režiju), Pēterburgas MDT aktieris Pjotrs Semaks, režisors Leonids Heifics (par pedagoģiskiem nopelniem), labākās aktrises prēmijas dala teātra Pjotra Fomenko meistardarbnīcas aktrise Poļina Agurejeva un Pēterburgas Lielā dramatiskā teātra zvaigzne Marina Ignatova. Bet kā sezonas izcilākais teātra notikums atzīts angļu dramaturga Toma Stoparda triloģijas Utopiju krasts uzvedums (izrāde ilgst deviņas stundas!) Maskavas Jaunatnes teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja