Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jaunā sezona Dailes teātra Lielajā zālē tiks atklāta ar Frankenšteinu

Viņš ir pārvarējis dzīvības un nāves robežu. Ir jādodas tālāk, - ar britu dramaturga Nika Dīra lugas Frankenšteins uzvedumu nākamās nedēļas izskaņā, 18. septembrī, tiks atklāta jaunā sezona Dailes teātra Lielajā zālē.

Pēc Mērijas Šellijas gotiskās literatūras šedevra motīviem tapušo materiālu patlaban iestudē režisore Laura Groza-Ķibere, kurai īpaši veiksmīga izvērtās iepriekšējā sezona, kad viņas darbu novērtēja gan kritiķi, gan arī skatītāji, kuri aktīvi balsojuši ar iegādātajām biļetītēm.

Par 2014./2015. gada sezonas virsotni Lauras Grozas-Ķiberes daiļradē kļuva izrādes Equus Dailes teātrī un 1984 Liepājas teātrī, par kurām ir saņēmusi Spēlmaņu nakts nomināciju kategorijā Gada režisors. Par uzvarētāja titulu viņa sacentīsies ar Dmitriju Petrenko, Elmāru Seņkovu, Kirilu Serebreņņikovu un Vladislavu Nastavševu. Savukārt pagājušās sezonas Dailes teātra skatītāju visvairāk apmeklētā izrāde ir bijusi Lauras Grozas-Ķiberes iestudētais Pīters Pens, kuru 31 izrādē noskatījušies 28 058 skatītāji.

Džilindžera skaudība

"Viņai tikko palika trīsdesmit gadu - viņa ir ļoti jauna, bet jau uzrāpusies Latvijas teātra režijas olimpā un arvien vairāk un vairāk pārsteidz ar savu piegājienu - dzīves gudrību un formas krāšņumu, kas raisa profesionālu skaudību," atzīst Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, kurš cer, ka viņai izdosies turpināt iesākto virzienu arī turpmāk. Savam jaunākajam iestudējumam režisore ir izvēlējusies Frankenšteinu, kurš ticis sarakstīts īpaši Londonas Nacionālā teātra uzvedumam.

Pateicoties kinematogrāfam, Mērijas Šellijas pirms divsimt gadiem izdomātais Viktora Frankenšteina un Radības stāsts asociējas ar kaut ko tādu, kas skatītājiem uzdzen šermuļus, taču Laura Groza-Ķibere mierina, ka viņas veidotajā izrādē nebūs nekā "ārkārtīgi asiņaina un fizioloģiski šausminoša", jo Nika Dīra pirms četriem gadiem aktualizētais vēstījums ir ļoti humāns stāsts. Režisore ir pārliecināta, ka 2015. gadā tas ir kļuvis vēl aktuālāks, jo sabiedrībā ar jaunu sparu uzvirmojusi neiecietība pret citādo.

Aktieru duelis

Viktora Frankenšteina un Radības tēlus Denija Boila izrādē Londonā pārmaiņus atveidoja zvaigžņotie Benedikts Kamberbačs un Džonijs Lī Millers. Savukārt Lauras Grozas-Ķiberes darbā galvenās lomas ir uzticētas brīnišķīgā formā esošajiem Dainim Grūbem un Gintam Andžānam. "Tas ir duelis," viņu saspēli raksturo režisore, kuras izvēlētie aktieri pretendē uz pagājušās sezonas Spēlmaņu nakts balvu par labāko sniegumu - attiecīgi - pirmā un otrā plāna lomā. "Šo zēnu dēļ ir vērts redzēt izrādi," viņa piebilst.

Kā vēl vienu iemeslu Laura Groza-Ķibere min komponista Kārļa Auzāna sarakstītos skaņdarbus, kurus izpildīs Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris. "Viņi iemiesos sevī zaudēto paradīzi," akcentē režisore, kura šajā sezonā Kamerzālē iestudēs angļu dramaturga Ādama Peka lugu Bonija un Klaids (1.V), kas vēsta par leģendārā noziedznieku pāra dzīves pēdējām stundām. Galvenajās lomās - Lelde Dreimane un Mārtiņš Upenieks, kuri tikko ir pievienojušies Dailes teātra štata mākslinieku pulkam.

Bīstamās rotaļas

Jaunajā sezonā Dailes teātra Lielajā zālē kopumā ir ieplānotas piecas pirmizrādes. Režisors Dž. Dž. Džilindžers iestudēs izrādi Amerika jeb bez vēsts pazudušais pēc Franca Kafkas darbu motīviem (pirmizrāde 27.XI) un mūziklu Žanna d'Arka, kuru ir sarakstījis radošais trio Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs un Evita Mamaja (29.I). Režisors Andrejs Žagars piedāvās savu versiju par Antona Čehova drāmu Trīs māsas (25.III), bet režisors Regnārs Vaivars veidos Ingmara Bergmana Laulības dzīves ainas (20.V).

Savukārt jau no 11. septembra Dailes teātra mākslas telpā Brīvības 75 būs apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde Bīstamās rotaļas, kura netieši turpinās Nika Dīra lugā Frankenšteins izspēlētās idejas, vedinot domāt par radītāja - mākslinieka lomu un atbildību šodienas sabiedrībā. Tajā piedalīsies pieci dažādu paaudžu vīriešu kārtas mākslinieki ar darbiem, kas katrs savā laikā provocējuši skatītājus. Viņu vidū ir Leonards Laganovskis, Miķelis Fišers, Ivars Grāvlejs, Krišs Salmanis un Kristians Brekte. Ekspozīcijas kuratore - Inga Brūvere.

Vairāk informācijas par Dailes teātra jauno sezonu var lasīt interneta vietnē www.dailesteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja