Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

JRT top F.Dostojevska "Piezīmes no pagrīdes" iestudējums

Fjodora Dostojevska garo stāstu "Piezīmes no pagrīdes" (1864) kritiķi mēdz dēvēt par uvertīru viņa grandiozo romānu pieciniekam ("Noziegums un sods", "Idiots", "Velni", "Pusaudzis", "Brāļi Karamazovi"), tajā tiek aizsāktas tēmas, noskaņas un problēmas, kuras turpmākajā rakstnieka daiļradē ieņem centrālo vietu.

Eksistenciālisma filozofijas pārstāvji, īpaši Žans Pols Sartrs, uzskata šo stāstu par eksistenciālās domas aizsācēju un savas filozofijas inspirētāju, savukārt Frīdrihs Nīče par "Piezīmēm no pagrīdes" teicis, ka tās "izkliedz patiesību no asinīm". 22.aprīlī Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde režisores Ilzes Olingeres jaunajai izrādei. Izrādei tās veidotāji likuši apakšvirsrakstu: "Veltījums visam skaistajam un cēlajam!". Pats F.Dostojevskis par darbu teicis lakoniski: "Es vienkārši gribēju zināt, ka es esmu spējīgs just. " Izrādes galvenais varonis ir četrdesmit gadus vecs izbijis Pēterburgas ierēdnis. Viņš aktīvi nodevies gribas brīvības meklējumiem, klejojot starp sapņiem un īstenību, ideāliem un realitāti. Paša radītajā izolētībā viņš filozofē par cilvēka rīcības motivāciju, slēptākajām dziņām un attieksmi pret tām. Izraušanās no paša radītā apburtā loka un vakariņas ar bijušajiem skolas biedriem – veiksminiekiem, pēkšņi dāvina viņam tikšanos ar meiteni... Tiešais pretinieks, pret kuru Dostojevskis uzstājās "Piezīmēs no pagrīdes", ne reizi neminēdams to vārdā, ir N. G. Černiševskis, romāna "Ko darīt?" autors. 1860. gadu liberālās idejas un saprātīgā egoisma teorija, pēc kuras cilvēks rīkojas sava labuma vadīts, ir tas, ko noliedz un kam pretojas Dostojevska pagrīdnieks.

Stāstu tulkojuši un dramatizējuši Ģirts Krūmiņš un Ilze Olingere. Izrādes scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone. Savukārt lomās iejutīsies Ģirts Krūmiņš, Jana Čivžele, Andis Strods, Edgars Samītis, Ivars Krasts un Andris Keišs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja