Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā jaunam cilvēkam atrast vietu pasaulē

Internetā vidusskolēni laiku pa laikam sūta izmisīgu lūgumu, lai kāds izstāsta Pazudušā dēla stāstu, jo jāraksta sacerējums par Krustiņa traģēdiju. _Pazudušā dēl_a tēma ir populāra dažādu valstu mākslā, tā vijas cauri gadsimtiem, bet Latvijā spilgti atklājas Rūdolfa Blaumaņa lugā.

Blaumaņa pazudušais dēls mīt XIX gadsimta lauku sētā, bet lugas problemātika šobrīd tikpat aktuāla. Režisors Reinis Suhanovs par Valmieras teātrī topošo iestudējumu saka: "Viss stāsts ir par galēju vientulību, kuru izraisa nesaprašanās un neieklausīšanās otrā cilvēkā. Krustiņam ir ārprātīgi grūti izdzīvot savu vecāku Roplaiņu pasaulē, kurā viņam nemitīgi norāda, ka viņš "dzīvo nepareizi". Viņš burtiski smok savu vecāku radītajā tumsas sprostā, kaut gan viņiem šķiet, ka tie savam dēlam dara tikai labu. Kā jaunam cilvēkam atrast vietu pasaulē, kurā ir tik daudz citu radītu dīvainu un apšaubāmu noteikumu? Bieži vien, domājot par sevi, savām problēmām, neesam spējīgi redzēt sev blakus cilvēku, kurš iet bojā. Vai arī pamanām, kad jau ir par vēlu."

Roplaiņu tēva loma uzticēta Tālivaldim Lasmanim, kurš pirms gadiem, kad Valmieras teātris mitinājās Vaidavas Kultūras namā, reiz spēlējis šajā lugā Valentīna Maculēviča iestudējumā. Toreiz viņa loma bija kalps Mikus. "Katram režisoram ir savs skatījums," saka aktieris. Blaumanis ir moderns rakstnieks, jo viņa lugas ik pa laikam dažādās interpretācijās tiek spēlētas Latvijas lielajos teātros un arī uz amatieru skatuvēm. "Šis būs vizuāli citādi risināts iestudējums. Valodas ziņā tas būs oriģināls risinājums, pielāgots mūsdienām. Bet saturs jau nemainās, un problēma paliek. Jebkurš, kurš piedalās izrādē, var vilkt paralēles ar savu dzīvi," stāsta T. Lasmanis.

Izrādē spēlē arī Rihards Jakovels, Mārtiņš Meiers, Rihards Rudāks, Kārlis Neimanis, Imants Strads, Dace Everss, Rūta Dišlere, Ieva Puķe un Kultūras akadēmijas 4. kursa studenti Anna Nele Āboliņa, Elīna Dambe, Alise Danovska, Pauls Iklāvs un Toms Veličko. "Visi personāži ir klāt visu izrādi, bet tajā pašā laikā ir vērotāji no malas, tāpat kā skatītāji. Un ir interesanti sekot līdzi, ko domā skatītāji un kā rīkojas cilvēki, kas spēlē izrādē," atklāj T. Lasmanis. Skatītājiem izrādē paredzētas īpašas sēdvietas. Tālivaldis Lasmanis paskaidro, ka tie būs askētiski koka soli, kas neļauj vienkārši zvilnēt. "Jāmobilizējas un jākoncentrējas, jo tā šoreiz nebūs atpūta un izklaide. Starp skatītājiem jābūt gan tēviem, gan dēliem, gan mātēm un meitām. Skatītājam jādomā ar galvu un jājūt ar sirdi."

Iestudējuma komandā darbojas komponisti Kristaps Pētersons un Jēkabs Nīmanis, gaismu mākslinieks Mareks Lužinskis, telpu iekārto mākslinieks Andris Eglītis, kostīmus veido Anna Heinrihsone. Pazudušā dēla pirmizrāde gaidāma Valmieras teātra Apaļajā zālē 3. martā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja