Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

KDi lasi: Zini, puisīt, teātris nav domāts vārguļiem*

Citā laikā un zemē šī seja konkurētu ar Elizabeti Teilori un Betu Deivisu. Šodien pēdējai XX gadsimta latviešu kinodīvai un skatuves karalienei Vijai Artmanei apritētu 85 gadi

Aktiera profesijai ieblak slavas, popularitātes, atpazīstamības, visas tautas mīlestības un cieņpilna sociālā statusa bonusiem tiek piedēvēti arī visdažādākie epiteti ar negatīvu nokrāsu – atkarīgākā, senākā, sātaniskā, iztukšojošā, bezdvēseliskā, sievišķīgā un tā tālāk. Lai gan šis arods nepavisam negarantē zelta spilvenus materiālajā izteiksmē un patiesi ir atkarīgs nevis no paša indivīda gribas, cik no dažādiem veiksmīgi sakritušiem apstākļiem, konkurss augstskolā "uz aktieriem" joprojām ir liels.

No studiju laikiem prātā palikusi ainiņa kopmītnēs – ir vēla nakts (vai agrs rīts), bet kopīgajā virtuvē ar izmisīgā entuziasmā degošām acīm pulciņš manu kursabiedru no aktieru fakultātes, satupuši uz bērna kaku krāsas grīdas flīzēm, skandē kaut kādu antīko autoru vārsmas – rīt eksāmens skatuves runā, un Eshils ar Aristofanu nemaz tik labprātīgi un viegli paurī nelien. Blakus mēnessērdzīgiem spokiem līdzīgajiem studentiem – klājiens izdzertu čefīra glāžu un saņurcītas lēto papirosu paciņas. Ir 1980. – olimpisko spēļu – gads, un Maskavā ievestās somu Kent cigaretes par rubli piecdesmit var atļauties tikai bagātie baltieši un "blatņiki" no Vidusāzijas.

Netiesā – un netiksi tiesāts

Kad gandrīz pusotru desmitu gadu pēcāk pirmo reizi intervēju jubilāri – Latvijā slavenāko padomju kino un teātra aktrisi –, tajā rudenīgajā atvasarā savā "Ārrīgas būdiņā", kā necilo miniatūro mājiņu Murjāņos, pašā šosejas malā, dēvēja pati Vija Artmane, nekas neliecināja, ka es būtu nokļuvis pie turīgas slavenas mākslinieces, ietekmīgas partijas funkcionāres, LPSR Dailes teātra neformālās saimnieces, sava veida bajārienes Morozovas, kura allaž lepni paceltu galvu gājusi "robežām pāri – tik dzimtene liela". Vēlāk, kad epizodiska bohēma mani saveda kopā ar Artmanes meitu Kristiānu un viņas vīru "dullo Vilipsōnu", pārliecinājos, ka arī mākslinieces Rīgas dzīvoklis netālu no teātra ir askētisks, pedantiski kārtīgs, ar dažiem labas mākslas akcentiem gaumīgajā interjerā, taču kategoriski ne tāds, ko varētu saukt par bagātu mietpilsoņu ligzdu. 

Normunda Naumaņa rakstu par Viju Artmani lasi 21. augusta KDi! 

Top komentāri

Artmanei taisnība.
A
Teātris ir domāts PLĒSOŅĀM. Tādām kā viņa pati. Man viņa skaista nelikās (pārāk neglīta mute). Ja nu vienīgi sākumā, bet seja MAINĀS reizē ar dvēseli.
Šī seja ir auksta, cieta un tukša.
Š
Tā ir seja bez GODA, bez SIRDSAPZIŅAS, bez MĪLESTĪBAS. NAIDA un ĻAUNUMA seja. Vai tas kādam patīk vai nē, - PATIESĪBA nav TĀ, ko iedomājas vai iztēlojas. Ceļa sākums dažam labam labs, bet galu galā tas tomēr pazušanā ved. Un tā tas ir no paša sākuma. -vārds-
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja