Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Latvijas Nacionālais teātris atklāj 106. sezonu

Ceturtdien, 1. augustā, Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs ar svinīgu sapulci, ceļojošo teātra balvu pasniegšanu un tradicionālo kopbildi atklāja jauno 106. sezonu.

Veltas Līnes ceļojošo balvu – Antas Klints gredzenu – mīlētājai saņēma Dita Lūriņa par Fejas lomu izrādē Pīters Pens. Sindroms.

Savukārt Elzas Radziņas kulonu kā aizvadītās sezonas labākā aktrise saņēma Evija Krūze par Mātes lomu izrādē Ugunsseja.

Kārļa Sebra gredzenu kā aizvadītās sezonas labākais aktieris saņēma Egons Dombrovskis par Pītera Pena lomu izrādē Pīters Pens. Sindroms.

Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā sezonas labākais jaunais aktieris saņēma Matīss Budovskis.

Teātra direktora speciālbalvu saņēma aktieris Kārlis Reijers par pārliecinošu sniegumu Mihaila Čehova lomā izrādē Pīters Pens. Sindroms un Marata lomā izrādē Marats/Sads.

Šogad pirmoreiz tika pasniegta arī Alfrēda Jaunušana Goda zīme sezonas labākajai izrādei, ko režisora 105. jubilejas gadā dibinājusi un materiāli atbalstījusi Jaunušana ģimene. Par 105. sezonas labāko iestudējumu tika atzīta izrāde Pīters Pens. Sindroms, režisors Dmitrijs Krimovs. Pirmizrāde notika 2024. gada 1. februārī. Goda zīmes autore juveliere Vita Bandeniece.

Godināti tika arī teātra nodarbinātākie aktieri, kas 105. sezonā piedalījušies visvairāk iestudējumos – Ieva Aniņa un Ainārs Ančevskis.

Sveicienus saņēma arī jaunie aktieri – Agate Marija Bukša, Elza Rūta Jordāne un Matīss Kučinskis, kuri ar jauno sezonu pievienojas Latvijas Nacionālā teātra aktieru kolektīvam.

Runājot par nākamās sezonas aktualitātēm, teātra direktors Māris Vītols izcēla vairākus nozīmīgus virzienus teātra organizatoriskajā darbībā, kuriem jaunajā sezonā pievērsta īpaša uzmanība: skatītāju abonementa tradīcijas atjaunošana jaunā kvalitātē, plašāka teātra mākslas pieejamība cilvēkiem ar invaliditāti, ilgtspējīgu un videi draudzīgu organizācijas un tehniskās ražošanas risinājumu ieviešana teātrī un starptautiskā sadarbība.

Teātrim ir izdevies atjaunot ilggadējo teātra skatītāju abonementu tradīciju jaunā kvalitātē. Abonementu tradīcija ir apliecinājusi savu popularitāti arī 106. sezonā. Pateicoties elastīgākai sēdvietu plānošanai, draudzīgai cenu politikai un intriģējošam repertuāra piedāvājumam, teātris ir ne vien veiksmīgi īstenojis abonementu maiņu ilggadējiem teātra mākslas cienītājiem, bet ir arī piesaistījis jaunus skatītājus, kuri kļuvuši par pirmreizējiem abonementu īpašniekiem. 106. sezonas abonementu tirdzniecība vēl turpināsies līdz 27. augustam un tos iespējams iegādāties, sākot no 70 eiro.

Jaunajā sezonā teātris īpašu uzmanību veltīs organizatoriskiem pasākumiem, lai paplašinātu teātra mākslas pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Katru mēnesi tiks piedāvātas vairākas izrādes, kurām, izmantojot mobilo lietotni Teātru titri, tiks nodrošināti titri arī latviešu valodā, lai izrādes būtu pieejamas cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Lietotnes izgatavošanu ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu nodrošinājusi Latvijas Teātra darbinieku savienība. Turklāt tiks palielināta biļešu cenas atlaide cilvēkiem ar invaliditāti – turpmāk biļetes uz visām Nacionālā teātra izrādēm viņi varēs iegādāties ar 30% atlaidi esošo 15% vietā. Savukārt cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri teātri apmeklē ratiņkrēslos, un viņu pavadoņiem kā allaž ir noteikta 50% atlaide.

Lai ieviestu ilgtspējīgus un videi draudzīgus organizācijas un tehniskās ražošanas risinājumus skatuves mākslas nozarē, Nacionālais teātris kopā ar četriem citiem Eiropas teātriem ir iesaistījies starptautiskā projektā Greenstage jeb Zaļā skatuve. Projekta ietvaros Nacionālais teātris nākamajās sezonās iestudēs vairākas izrādes, kuru tehniskajā ražošanā izmantos aprites ekonomikas pamatprincipus, tai skaitā ražošanā izmantoto materiālu atkārtotu lietošanu.

Teātrim jaunajā sezonā ir arī izdevies vienoties par kopīgu starptautisku sadarbību ar Igaunijas un Lietuvas nacionālajiem teātriem. Pēc Latvijas Nacionālā teātra iniciatīvas pirmo reizi šo teātru pastāvēšanas vēsturē visu trīs Baltijas valstu nacionālie teātri 2025. gada martā dosies kopīgās ārzemju viesizrādēs, rīkojot Baltijas teātru skati Baltic nomad Čehijas Nacionālajā teātrī, kas būs daļa no starptautiskā teātra festivāla Prague Crossroads. Latvijas Nacionālais teātris šajā festivālā piedalīsies ar režisora Matīsa Kažas iestudēto izrādi Maigā vara.

106. sezonā Latvijas Nacionālais teātris kopumā piedāvās 12 jauniestudējumus, tostarp arī divus Latvijas Kultūras akadēmijas režijas studentu diplomdarbus. Teātra mērķis ir uzrunāt pēc iespējas plašāku skatītāju auditoriju, piedāvājot daudzveidīgu un mākslinieciski augstvērtīgu repertuāru dažādu interešu un paaudžu skatītājiem. Šim nolūkam mērķtiecīgi tiek veidots teātra repertuārs, piesaistot režisorus ar atšķirīgiem mākslinieciskajiem rokrakstiem. Lai rūpētos par latviešu teātra attīstību, Latvijas Nacionālais teātris nākamajā sezonā galvenokārt strādās tieši ar Latvijas teātra profesionāļiem, tai skaitā kalpos par atbalsta platformu jauno mākslinieku pirmajiem darbiem uz profesionālajām teātra skatuvēm.

 

Tuvākās pirmizrādes:

Alberts Bels Cilvēki laivās, režisore Inese Mičule, pirmizrāde 12. septembrī

Kā izdzīvot mazai tautai starp lielām tautām, ja mūsos cīnās seni aizspriedumi ar modernu māņticību, racionāli priekšlikumi ar iracionālām aizdomām, personiskā labklājība ar nolemtību trūkumam. Vai ir iespējama vienošanās konkrētiem darbiem, ja katram sava taisnība šķiet vienīgā pareizā? Izrāde veltīta Alberta Bela piemiņai.

Astrida Lindgrēne Mēs, Sālsvārnas salas vasarnieki, režisore Paula Pļavniece, pirmizrāde 29. oktobrī

Vasara ir pats skaistākais gadalaiks, jo tad nav jāiet skolā, nav jāceļas agri no rīta un laikus jādodas gulēt. Vasarā Sālsvārnas salā ir pilnīga brīvība, pat ja salu ieskauj ūdeņi. Te var makšķerēt, peldēties, svinēt saulgriežus un spēlēties, te var auklēt lapsenes, kraukli, ronēnu, trusi un jēriņu. Bet, pats galvenais – Sālsvārnā var iegūt jaunus draugus un satikt vecos. Piemēram, Bocmani.

Frensiss Skots Ficdžeralds Lieliskais Getsbijs, režisore Indra Roga, pirmizrāde 5. decembrī

Skan džezs, pludo šampanietis un uzvēdī zīds. Dzīve kā teātra izrāde vai krāšņs inscenējums, ko Getsbijs uzbūvē pats sev – ar atļautiem un arī neatļautiem paņēmieniem, jo starpkaru Amerikā valda pārliecība, ka viss ir iespējams. Dzīve, kurā Getsbijs ir noteicējs – gan par to, kādi cilvēki pulcējas viņa namā, gan to, kurai sievietei būs viņu mīlēt.

Sudrabu Edžus Dullais Dauka, režisors Jurģis Lūsis, pirmizrāde 19. septembrī

Kad dullais Dauka pēdējo reizi bija šeit, uz planētas Zeme, viņš bija 9 gadus vecs zvejnieku puika. Tagad, pēc 124 gadiem, viņš te ir atgriezies, lai atkal izdzīvotu savu zinātkāri, sastopoties ar pavisam citiem kosmosa un apziņas uzbūves skaidrojumiem, kas ļauj runāt par dzīves pašvērtību un Visuma bezgalību. 

 

Sekot līdzi Latvijas Nacionālā teātra aktualitātēm iespējams teātra mājaslapā www.teatris.lv un sociālās tīklošanās vietnēs Facebook, X, Instagram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja