Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Nacionālās operas repertuārā atgriežas balets Bahčisarajas strūklaka

12. martā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves pēc ilgāka pārtraukuma atgriezīsies Borisa Asafjeva balets Bahčisarajas strūklaka ar Aivara Leimaņa horeogrāfiju un Ināras Gaujas scenogrāfiju un tērpiem. Pirmizrādi iestudējums piedzīvoja 2008. gadā.

Krievu komponista un pagājušā gadsimta vadošā muzikologa Borisa Asafjeva (1884–1949) balets Bahčisarajas strūklaka ir poētisks stāsts par dažādām mīlestības "sejām" – kaisli, greizsirdību, nežēlību un maigumu. Hans Girejs remdē sāpes, lūkodamies Asaru strūklakā, kura ūdens čaloņa aizved viņu pagātnē, un jūtas atkal kļūst dzīvas... Poļu meitene Marija iekvēlina Krimas hana Gireja sirdi, karstasinīgais tatārs sagūsta Mariju un atved sev līdzi uz harēmu, bet harēma favorīte Zarema greizsirdības lēkmē uzbrūk un notiek traģēdija.

Aleksandra Puškina poēmas iedvesmotais balets Bahčisarajas strūklaka pirmo reizi uzvests 1934. gadā Marijas (tolaik – Kirova) teātrī Sanktpēterburgā, daudz iestudēts gan Padomju savienībā, gan citviet pasaulē. Latvijā Bahčisarajas strūklaka pirmo reizi iestudēta 1940. gadā.

"Borisa Asafjeva Bahčisarajas strūklaka, manuprāt, ir viens no skaistākajiem baletiem. Tā spraigais sižets ļauj radoši izvērsties horeogrāfam un, tā kā mūsu dzīves ritms ir daudz straujāks un šodien tiek uzstādītas citas prasības, iestudēt šo baletu bija īsts izaicinājums – kā to padarīt interesantu un saistošu mūsdienu skatītājam, saglabājot klasisko bāzi un nepārnesot notikumus citā laikā un telpā. Tādēļ, salīdzinot ar vēsturisko iestudējumu, horeogrāfija tika radīta pilnīgi no jauna. Uz skatuves ir gan dejas ar poļu un austrumu kultūras elementiem, gan enerģiskas un temperamentīgas vīriešu dejas, tāpat arī laikmetīgās plastikas iezīmes, tomēr saglabājot klasiskajā tradīcijā balstītu pamatu. Šis ir stāsts par mūžīgām vērtībām – dzīvi un nāvi, mīlestību un greizsirdību, kas vienmēr bijušas un būs," stāsta horeogrāfs Aivars Leimanis.

12. martā galvenās lomas dejos Sabīne Strokša (Marija), Elza Leimane (Zarema), Arturs Sokolovs (hans Girejs), Zigmārs Kirilko (Vaclavs) un Avetiks Karapetjans (Nuralī), bet 25. martā pirmizrāde Marijas lomā būs Jūlijai Brauerei, bet Vaclava lomā – Kristapam Jaunžeikaram, Zaremas lomu interpretēs Baiba Kokina, bet hana Gireja lomā – Raimonds Martinovs. Pie diriģenta pults stāsies Farhads Stade vai Kaspars Ādamsons.

Baletu Bahčisarajas strūklaka šosezon varēs noskatīties arī 8. aprīlī un 3. maijā. Biļetes var iegādāties LNOB un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja