Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Leļļu pavēlniece Gundega

Latvijas Jaunā teātra institūta direktore gatavo leļļu un objekta teātra festivālu Homo alibi

"Es esmu strādīgs cilvēks. Tā labā lieta ir tā, ka šis darbs man ļoti patīk. Esmu iepazinusies ar vislieliskākajiem cilvēkiem visā pasaulē. Man ir paveicies, ka pati izvēlos ko darīt, jo Jaunā teātra institūtā ir plašas iespējas, un visi šeit vairāk vai mazāk ir ideālisti," stāsta ļoti lielo un zilo acu īpašniece Gundega Laiviņa (31). Galvenais, lai ikdienas darbs nepaliek garlaicīgs un festivāls nekļūtu par stabilu, bet iepriekš paredzamu pasākumu, tāpēc katru gadu jāmeklē jauni idejiskie pagriezieni. Jau šogad situācija izskatās "bīstama" — nedēļu pirms Homo alibi sākuma Jaunā teātra institūta telpās valda pārsteidzošs miers. Viss esot jau gandrīz gatavs, uz galda stāv pusizdzerta kafijas prese ar svaigi gatavotu kafiju, un, pēdējā sapulcē apsēžoties pie šī galda, īsti pat neesot bijis, par ko runāt. Jo lelles ir gatavas startam!

Humors + tehnika

Šogad Homo alibi viesosies leļļu pavēlnieki no Vācijas, Francijas, Krievijas un Lielbritānijas, kas pārstāv dažādas leļļu un objektu teātra jomas. Turak teātris un tā vadītājs Mišels Laubu no Francijas uz Rīgu atvedīs izrādes Divi Pjēri un Kopš vakardienas 4 iemītnieki un leļļu izstādi Ģimenes albums. Šis teātris ir slavens ar savu unikālo leļļu veidošanas tehniku, kuras pamatā ir dažādu sadzīves priekšmetu un materiālu otrreizēja pārstrāde. Vācu Frenka Zēnles un Tībingenes Marionešu teātris skatītājus iepriecinās ar marionešu teātri izrādē salto. lamento, bet huligāniskais krievu inženieru teātris Akhe no Pēterburgas visnotaļ oriģinālā veidā izstāstīs un ilustrēs doktora Fausta neticamos piedzīvojumus izrādē Fausts. 2360 vārdi. Gundega stāsta, ka festivāla programma un cenu politika veidota tā, lai skatītājam piedāvātu pēc iespējas lielāku izvēli, jo katrai valstij un teātra trupai ir savas raksturīgās iezīmes.Franči ir orientēti uz humoru un attīstījuši objektu teātri, savukārt nekas nevar stāvēt līdzi vācu tehniskajam izpildījumam, operējot ar marionetēm. Arī pašmāju leļļu mākslinieki sagatavojuši pārsteigumus, ieskaitot divas pirmizrādes — režisora Mārtiņa Eihes un dramaturģes Kristas Burānes skatuves versijas Ērika Kestnera stāstam Mazais cilvēks, kā arī režisora Vara Klausītāja veidoto muzikālo vizuālo izrādi par vilku pelēci, kur galveno lomu spēlē… vilka zīmējums!

Izrādes kā spogulis

Gundegai ļoti patīk teātris, bet viņas sirdslieta ir mūzika. Īpaši pasaules mūzika, jo tā ir balstīta etniskajā mūzikā un saistīta ar dažādām kultūrām. Pavisam nesen viņa pabeigusi pirmo kursu maģistrantūrā sociālantropoloģijas studijās Stradiņa universitātē. Plāna braukt uz kādu tālu salu un pētīt vietējos iedzīvotājus gan viņai nav, kaut atzīst, ka tas varētu būt ļoti skaisti. "Mani vairāk interesē urbānā jeb pilsētu antropoloģija. Arī teātrī ienāk sociālantropoloģiskas tendences, un ne tikai Alvja Hermaņa izrādēs, tas notiek visā pasaulē. Izrādes ir spēcīgs sabiedrības atspoguļojums." Vēl Gundega pārvietojas ar velosipēdu, īpaši neuzsverot modīgo zaļā dzīvesveida propagandu, turklāt ārpus pilsētas viņa braucot ar auto. Gundegai nepatīk cilvēki, kas tikai runā par savu dzīves filozofiju, bet patiesībā uzvedas pavisam pretēji. "Nav ko tur daudz filozofēt! Tas, ko tu dari, tā arī ir tava dzīves filozofija!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja