Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas teātra lugu konkursā uzvar Grētes Grīviņas luga Leonīds

Liepājas teātra lugu konkursa noslēdzošā kārtā, kas norisinājās 5. decembrī platformā Zoom, žūrija pirmo vietu nolēma piešķirt Grētei Grīviņai par lugu Leonīds, otro – Vinetai Bodniecei par lugu Saki ardievas Eliotam, savukārt trešo - Kintijai Stūrei par lugu Sapraši un nesapraši, informēja teātra pārstāvji.

Liepājas teātris 2019. gada beigās ar mērķi veicināt jaunu latviešu oriģināldarbu radīšanu, kā arī oriģināldramaturģijas apriti starp Baltijas valstīm izsludināja lugu konkursu, kurš norisinājās četrās kārtās.

Pirmajā kārtā, kurā bija jāiesūta lugas izklāsts, tika saņemti 52 pieteikumi, pēc iepazīšanās ar kuriem uz otro kārtu tikai izvirzīti 14 pretendenti. Pēc otrās kārtas, kurā bija jāiesniedz viena lugas aina latviešu un angļu valodā, tika atlasīti septiņi pretendenti noslēdzošajām kārtām.

Trešajā kārtā lugu konkursa dalībniekiem bija paredzēta tikšanās ar Baltijas valstu dramaturgiem, kas savā valstī gan pasniedz dramaturģijas nodarbības jaunajiem dramaturgiem, gan arī aktīvi raksta paši - Tekli Kavtaradzi (Lietuva) un Mihkel Seeder (Igaunija), tomēr pandēmijas laiks ieviesa savas korekcijas. Abi iepazinās ar dalībnieku lugu ainām angļu valodā, atsūtot autoriem komentārus un viedokli par izlasīto.

Konkursa noslēdzošā kārta norisinājās 5. decembrī platformā Zoom, kurā ar savu lugu ideju izklāstu un fragmentu lasījumiem piedalījās seši autori Edgars Niklasons, Ivo Briedis, Vineta Bodniece, Grēte Grīviņa, Guna Zeltiņa un Kintija Stūre. Viņu darbus vērtēja režisori Dmitrijs Petrenko, Klāvs Mellis, Toms Treinis, kā arī Liepājas teātra pārstāvji - direktors Herberts Laukšteins, literārā padomniece Zanda Borga un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

"Esmu no sirds gandarīta, ka Liepājas teātris šādu lugu konkursu izsludināja, ka tam pieteicās plašs dramaturgu loks un mūs atbalstīja arī režisori, kuri ar oriģināldramaturģiju ir uz "tu". Tas nozīmē, ka teātrim un tajā iesaistītajiem ir svarīgi runāt par šobrīd sabiedrībā aktuālo un būtisko, attīstot latviešu oriģināldramaturģiju kā tādu! Prieks, ka konkursa dalībnieku vidū ir gan labi zināmi vārdi un, kas vēl jo skaistāk, arī pirmo reizi dzirdēti, turklāt tēmu loks, kas konkursa laureātu vidū aptverts, ir plašs kā satura, tā arī mērķauditorijas ziņā. No sirds gaidu brīdi, kad vismaz daļu no finālistu lugām mēs redzēsim reālos teātra iestudējumos Liepājas teātra mazajā zālē, jo šī tomēr ir diezgan apskaužama situācija - mūsu rīcībā ir vairāki labi, nekad un nekur neiestudēti oriģinālteksti," par lugu konkursa iznākumu saka Rasa Bugavičute-Pēce.

Turpmāk godalgoto lugu autori tiks aicināti pabeigt savus tekstus, lai iespējams jau 2022. gadā tie piedzīvotu pirmizrādes Liepājas teātrī.

Lugu ideju konkurss notika sadarbībā ar nodibinājumu Liepājas atklātais sabiedriskais fonds Liepājas teātris un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja