Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Martā Jaunajā Rīgas teātrī gaidāmas trīs pirmizrādes

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) martā gaidāmas trīs pirmizrādes - Gata Šmita iestudējumam Desmit iemeslu apciemot Kauci, Alvja Hermaņa poētiskajam teātra ceļojumam Viss zem Debesīm un Ingas Tropas-Fišeres veidotajai izrādei Ekspedīcija Jāzeps, informēja teātra pārstāvji.

Jaunais Rīgas teātris jaunajās izrādēs turpinās uzdot lielos jautājumus un dziļāk ielūkoties šodienas Latvijas cilvēkos. Visi uzvedumi ir veidoti pēc latviešu autoru darbiem.

Režisores Ingas Tropas-Fišeres vadībā JRT aicina doties garīgā izpētes ekspedīcijā uz latviešu klasikas vienu no augstākajām virsotnēm – Raiņa lugu Jāzeps un viņa brāļi. Savukārt režisoru Alvja Hermaņa un Gata Šmita jaunajās izrādēs pavērsies iespēja domāt par mūsdienu pasauli, laikabiedriem un sevi tajā, nonākot pavisam neparastā, dīvainā realitātē, ko piedāvā nule kā sarakstītie oriģināldramaturģijas darbi – Justīnes Kļavas Desmit iemeslu apciemot Kauci un Margaritas Ziedas Viss zem Debesīm.

Jaunos uzvedumos skatītāji varēs turpināt iepazīt JRT studijas audzēkņus, kuri jau ar otro apmācības mēnesi spēlē uz teātra skatuves un šogad beidz studijas Latvijas Kultūras akadēmijā.

Režisors Gatis Šmits kopā ar scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Keitu un komponistu Jēkabu Nīmani iestudē Justīnes Kļavas lugu Desmit iemeslu apciemot Kauci. Izrāde vēsta par kādu jaunu tūrisma reportieri, kurš dodas lokālā izpētes braucienā, bet negaidītu pavērsienu rezultātā kļūst par dalībnieku cīņā starp Dievu un nelabo.

Režisors par izrādes ieceri saka: "Tā kā izrāde sākotnēji bija iecerēta kā viens no JRT aktieru kursa diplomdarbiem, vairums Justīnes Kļavas lugas varoņu ir divdesmitgadnieki. Stāsta ietvaros septiņi vēlīnie mileniāļi trīs vēlīno četrdesmitgadnieku pavadībā nonāk ārkārtējā situācijā. Visu iesaistīto izpratne par notiekošo tiek pakļauta nopietnam izaicinājumam. Izrādes žanrs ir gotiska komēdija, kas sniedz netipisku redzējumu par dzīvi mūsdienās, Latvijā."

Izrādē piedalās: Baiba Broka, Jānis Grūtups, Andris Keišs, Elita Kļaviņa, Gerds Lapoška, Marta Lovisa, Matīss Ozols, Dāvids Pētersons, Lolita Stūrmane, Sabīne Tīkmane.

Pirmizrāde JRT Lielajā zālē 3. martā.

Režisors Alvis Hermanis turpina domāt par mūsdienu pasaules attīstības strupceļiem un jaunaizsāktiem ceļiem, šoreiz skatītāja uzmanību vēršot uz Ķīnu - līdervalsti jaunu jēgu, ideju un virzienu radīšanā. "Kurp dosies Ķīna, turp dosies pasaule", "Ķīna pārveido pasauli" – šādi virsraksti lasāmi žurnālistu tekstos un pasaules konferenču pieteikumos. Kā saslēgties ar jauno laiku, kas nāk mums pretī un izvirza citus noteikumus? Kā nenodot savas vērtības un tomēr spēt piedalīties jaunajā dzīvē ar pilnu spēku? Kādas latviešu dzejnieces gara spēks tiek pārbaudīts viņas ceļojumā uz Ķīnu.

Izrāde Viss zem Debesīm ir poētisks teātra ceļojums mūsdienu pasaulē, kas aizvien radikālāk sliecas ietiekties cilvēkā un pārņemt varu pār viņu - pār cilvēka domām, jūtām un prātu. Uzmanības centrā ir mūsdienu pasaules jaunie, pavisam reālie izaicinājumi, rosinot domāt, kā cilvēkam dzīvot šajā pasaulē pēc pandēmijas. Pasaulē, kas jau nāk mums pretī. Ar savām vērtībām, pārjautājot mūsējās un izgaismojot mūsu trūkumus un vājumu. Bet varbūt arī spēku?

Lugas autore - Margarita Zieda, kostīmu māksliniece - Jana Čivžele, lomās - Guna Zariņa un Vilis Daudziņš. Pirmizrāde 2022. gada 11. martā.

Režisore Inga Tropa-Fišere sarunai ar skatītāju izvēlējusies vienu no personiskākajām un filozofiski piesātinātākajām Raiņa lugām - Jāzeps un viņa brāļi. Izrāde vēsta par slepenu ekspedīciju, kuras laikā pētnieku grupa negaidīti uziet apslēptu eju, kas noved viņus pazemē. Pētot atrastos artefaktus, ekspedīcijas dalībnieki neviļus atbrīvo Jāzepa dzimtas stāstu un daudzus jautājumus.

Kas noved Jāzepu pie kritiena bedrē? Vai Jāzepam izdosies bedres dibenā ieraudzīt zvaigznes un piedzīvot kritienu augšup?

Izrādes Ekspedīcija Jāzeps pirmizrāde iecerēta 2022. gada 16. martā. Izrādes scenogrāfs - Miķelis Fišers, kostīmu māksliniece - Evelīna Deičmane-Vida, komponiste - Anna Ķirse.

Lomās: Toms Harjo, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, Agate Krista, Kristīne Krūze, Jānis Grūtups, Ritvars Logins, Ivars Krasts, Jevgēnijs Isajevs, Dāvids Pētersons, Matīss Ozols, Gerds Lapoška.

Biļetes uz visām marta izrādēm ir pieejamas www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja