Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mēmais pralinē skūpsts

"Patlaban ēdu pralinē konfekti, jo gatavojos izrādei. Mm, gluži kā skūpsts," Karloss Martiness gardi nošmaukstina telefonklausules galā Spānijā. Viena no etīdēm Karlosa izrādē Grāmatas bez vārdiem, ko viņš rādīs Latvijas Nacionālajā teātrī, būs par kasti šokolādes. Īstu konfekšu, protams, kastē nebūs, jo viņš taču ir mīms.

Izrādē būs apvienoti vairāki stāsti: par akmeni, vakariņām divatā, akvāriju, Šerloku Holmsu un vēl citi. Stāsti Martinesa galvā "iekritīs" no grāmatām, jo izrādes darbība notiek bibliotēkā — kad mīms atradīs kulinārijas grāmatu, viņš izspēlēs etīdi par šokolādes kārbu, kad pamanīs plauktā Donu Kihotu — attēlos viņu kustībā. "Grāmatās ir tik daudz brīnumaina!" Tieši tāpēc Karloss vēlas, lai izrāde mudina lasīt, jo saskaņā ar UNESCO datiem pasaules mērogā katrs piektais pieaugušais nemākot lasīt un rakstīt, turklāt 776 miljoni cilvēku esot analfabēti. Kad ieminos, ka Latvijā ar lasīšanu viss kārtībā, Martiness smej, ka lasīšana kā temats izvēlēta simboliski, jo ķermeņa valodas izpratnē pasaulē nav neviena analfabēta. "Es neteikšu, ka ķermeņa valoda pasaka vairāk par vārdiem un ķermenis nemelo. Pantomīma nav labāka par vārdiem. Tas ir veids, kā runāt citādi." Karloss darbojas arī kā aktieris, viņa pieredze liecinot, ka skatītājus spēcīgāk iespaido bez vārdiem pateiktais. Viņi atklāj ko jaunu. "Arī ķermeni var lasīt kā grāmatu. Es ikdienā jau no cilvēka žesta nojaušu, ko viņš man grib teikt."

Spāņu mīms Karloss Martiness viesojas ar izrādi, kas mudina lasīt grāmatas

Kad Karloss 1980.gadā izvēlējās kļūt par mīmu, daudzi viņu centušies no tā atturēt, jo tolaik pantomīma bija mirstoša. Bet viņš nenožēlo savu izvēli, jo ne pats, ne menedžeris par darba trūkumu nesūdzas. Karloss izdomājis vairāk nekā 50 mīmu skečus un sarakstījis divas grāmatas, kas publicētas arī franču un vācu valodā. 2004.gada jūlijā Karloss uzvarēja Eiropas teātru festivālā Almada.

Latvijā mīms viesosies sesto reizi. Latviešu publiku viņš raksturo kā atvērtu — izrādes laikā smejas, aplaudē. Kā jau spānim, cilvēki Rīgas ielās šķietot rezervēti, taču "latvieši ir draudzīgi, un man, viesim, tas ir svarīgi un patīkami". Kad saku Karlosam, ka viņa izrāde, ko redzēju pērn, mani pārsteidza, jo līdz šim mīmi asociējās ar zeltītiem un biedējošiem tēliem Barselonas centrālajās ielās, mīms skaidro atšķirību — cilvēki uz ielām rāda šo to no mīmu tehnikas un kādu triku, taču ne stāstu, kam sekot. Karloss Rīgā ne tikai rādīs stāstus, bet arī dalīsies pieredzē — divas dienas Latvijas Nacionālā teātra aktieriem vadīs meistarklases. To gaida aktieris Mārtiņš Egliens, sakot: "Jo vairāk aktieris spēj uz skatuves pateikt bez vārdiem, jo labāk. Ķermeņa valodu vajag trenēt, jo tā labi papildina vārdus." Viņš redzējis vairākas spāņu mīma izrādes, kas dziļi iespaidojušas. "Karloss ir ļoti profesionāls un gaišs cilvēks, un tas, ko viņš dara, vienkārši ir jāredz."

*

Viesizrāde

Grāmatas bez vārdiem

9. un 10.III Latvijas Nacionālā teātra — Jaunajā zālē 19.00.

Biļete — Ls 8 Biļešu paradīzes kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja