Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mieram un provokācijām

JRT jaunajā sezonā gaidāmas režijas debijas un top izrāde par Latvijas lauku tēmu

Arī Jaunais Rīgas teātris jauno darba cēlienu sācis jau augustā. Kamēr pērnās sezonas galvenais veikums — Alvja Hermaņa režisētās Klusuma skaņas. Saimona un Garfunkela koncerts Rīgā 1968.gadā, kurš nekad nenotika ceļo pa starptautiskiem teātra festivāliem (pagājušās nedēļas nogalē KS piedalījās festivālā Tamperē, šīs nedēļas izskaņā divas izrādes notiks Helsinkos uz Somijas Nacionālās operas jaunās skatuves, bet septembrī garas turnejas kopā ar Garo dzīvi "nekad Rīgā nenotikušajam Saimona&Garfunkela koncertam" gaidāmas Nīderlandē un Dānijā, novembrī viesošanās paredzēta Ungārijā, citas JRT slavenās izrādes kā ierindas repertuāra vienības 20.augustā atsāk ceļu pie Latvijas skatītāju sirdīm: vispirms četras Garās dzīves, tad četras Soņas (teātra repertuārs, biļešu rezervācija un iegāde, kā allaž, meklējamas JRT kasē Lāčplēša 25, www.jrt.lv, kā arī www.biletes.1188.lv).

Režijas debijas


Kamēr teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis kopā ar scenogrāfi Moniku Pormali atrodas radošā komandējumā Altaja kalnos Krievijā, lai Maskavas Nāciju teātrim sagatavotu izrādi pēc Vasilija Šukšina desmit prozas darbu motīviem (pirmizrāde paredzēta novembrī), 3.septembrī arī JRT gaidāma pirmā pirmizrāde, turklāt tā ir režijas debija — diplomdarbs Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas kursa beidzējai Inesei Mičulei, kura ķērusies pie sociāli aktuālas tēmas, iestudējot somu autora Juhas Jokela lugu Fundamentālists, kura šogad izvirzīta Nordic balvai. Lomās Inga Tropa un Gatis Gāga.

Arī JRT aktrisei Lienai Šmukstei oktobrī paredzēts pirmais iznāciens jaunā — režisores — ampluā. Viņa kopā ar aktieru trio — Ivaru Krastu, Andi Strodu, Ģirtu Krūmiņu — iestudējusi daļu no provokatīvā vācu dramaturga Vernera Švāba Eiropā labi zināmās, tomēr skandalozās Sūdu triloģijas — satīrisku komēdiju/politisku pamfletu Prezidentes (pirmizrāde 9.oktobrī). Latvijas versijā pārsteigums, protams, būs fakts, ka trīs mietpilsoniski sirsnīgo kundžu lomās iejutušies vīrieši. Diplomdarbs saņēmis augstāko novērtējumu LKA pedagogu vidū.

Oktobrī teātra repertuārā ienāks arī Vara Piņķa iestudētā Džona Osborna klasiskā luga Atskaties naidā, kurā piedalās Kaspars Znotiņš, Andis Strods, Iveta Pole un Inga Alsiņa.

Novembris un decembris teātrim būs ārkārtīgi noslogots starptautisko maršrutu laiks — šajos mēnešos trupa retos datumos būs sastopama Rīgā: Soņa dodas uz prestižo BITEF festivālu un citur Eiropā, Gundars Āboliņš piedalās arī Cīrihes teātra Tēvu viesizrādēs (šis Alvja Hermaņa režijas darbs ir ļoti pieprasīts), bet gara viesizrāžu turneja Itālijā gaida gan Garo dzīvi, gan Klusuma skaņas. Līdz ar to sezonas Latvijas premjeru liels vairākums Jaunajā Rīgas teātrī gaidāms pēc jaunā gada.

Jūra un antropoloģija


Teātra štata režisores Ilze Rudzīte jau strādā pie ļoti aizraujošas jaunā, Latvijā dzīvojošā krievu autora Alekseja Ščerbaka lugas Puspietura (lomās Varis Piņķis, Inga Alsiņa, Mārcis Lācis; pirmizrāde šogad) un Fjodora Dostojevska "kādas slimības vēstures" — slavenajām Piezīmēm no pagrīdes, kurā galvenajā lomā darbosies Ģirts Krūmiņš, bet scenogrāfiju veidot piekritis Andris Freibergs. Savukārt Māra Ķimele iestudēs Ingas Ābeles pavisam svaigu lugu Jūrnieka sieva, kas nebija greizsirdīga uz jūru, kur galvenajā lomā redzēsim Gunu Zariņu. Šīs abas izrādes gaidāmas pavasarī.

Viesrežisors Regnārs Vaivars plānojis veidot Lukīno Viskonti ģeniālā šedevra — filmas Roko un viņa brāļi skatuves versiju ar plašu tēlotāju sastāvu — Regīnu Razumu, Janu Čivželi, Kristīni Krūzi, Edgaru Samīti, Arti Gāgu, Gundaru Āboliņu, Ivaru Krastu, Kasparu Znotiņu un Vili Daudziņu.

Bet Alvis Hermanis kopā ar teātra aktieriem turpina aizsākto "antropoloģisko pētījumu" kursu — šajā sezonā taps izrāde par Latvijas lauku tēmu: "Teātra meitenes jau dikti pieķērušās slaucējām, vāc dramaturģisko materiālu, bet konkrētāk — kas un kā izvērtīsies uz skatuves — es negribu teikt. Būs arī lielās zāles pirmizrāde Izaka BaševisaZingera stāstiem Kabalas noslēpumi — atkal pamatīgs darbs nu jau starptautiski slavenajam Soņas duetam — Gundaram Āboliņam un Jevgeņijam Isajevam. Bet Vilis Daudziņš cītīgi aizrāvies ar visādiem spiegiem un militāristiem, ar viņu veidošu izrādi Karš." Tā ka Jaunais Rīgas teātris dāvās skatītājiem tādu konceptuālu miera un provokāciju sezonu. 18.augustā visus interesentus teātrī gaida uz jaunās sezonas tradicionālo preses konferenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja