Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

No Stāmerienas uz Siguldu

Pirmsjāņu noskaņās 21.jūnijā Siguldā notiks Dailes teātra un tā draugu Vasaras festivāls

Dailes teātra Vasaras festivāls šogad no Stāmerienas pārceļo uz Siguldu, kur tas noslēgs Dailes teātra sezonu. Līdz šim rīkoti divi Vasaras festivāli — 2005. un 2006.gadā.

No minerālūdens līdz ģeneratoram


"Mēs divus gadus Stāmerienā pavadījām ļoti skaisti, bet arī ļoti grūti. Mēs faktiski nedarbojāmies kā teātris, bet kā liela reklāmas vai producentu aģentūra," uzskata Dailes teātra Vasaras festivāla producente Indra Rubene. Iznācis sadarboties ar cilvēkiem, kas iespēju robežās darīja, ko varēja, tomēr "infrastruktūra ir nesakārtota, šoseja ir tāda, kāda tā ir — ar bedrēm, kas sākas pēc Smiltenes pagrieziena, tie ir pāri par 250 km, dabas ziņā skaists ciemats, bet pils ir briesmīgā stāvoklī," sarežģījumus uzskaita Rubene. Sākotnējā koncepcija bijusi — vest teātri, cik vien tālu iespējams. Tā atdūrusies pret atbalsta trūkumu ar ieganstu — tas ir komercpasākums. Tā neesot taisnība. Teātrim uz veselu dienu izbraukt brīvdabā ir skaisti, bet ļoti dārgi, un par peļņu runāt neesot ne mazākā pamata. "Kultūrkapitāls mūs atbalstīja nulles līmenī," skumjos brīžus tāmju apspriešanas sapulcēs atceras producente. Dailes teātris, viņasprāt, ir izdarījis visu iespējamo, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai vietai. "Otrajā festivālā mēs turp aizvedām gandrīz 10 000 cilvēku. Mēs ar to savu darbu izdarījām. Mēs būtu braukuši arī turpmāk, bet ekonomiskā ziņā to nevaram atļauties." Producente ir pārliecināta, ka teātris var nodrošināt māksliniecisko pusi, bet nevar pilnīgi visu, sākot no minerālūdens līdz ģeneratoram. "Ir žēl, bijām sadraudzējušies, zinājām, kur atrast ugunsdzēsējus, kur — ātrās palīdzības mašīnas, tas neiet nemaz tik viegli. Bet mums jāiet tālāk savs ceļš, mēs nevar iet citu cilvēku ceļu," uzsver Rubene, slavējot savu profesionālo komandu — Inesi Beķeri, Lieni Jakovļevu, tehnisko direktoru Andris Vītolu.

Tradīcijas un jaunumi


Tradicionāli festivāls iecerēts kā visu ģimeni un dažādas gaumes uzrunājošs pasākums. Liels akcents likts uz bērnu un jauniešu programmām. Būs skatāms koncertuzvedums Burvis no Oza zemes. Ciemiņi no RīBēJa MuTe rādīs mūziklu Klase ar Siguldas 3.pamatskolas ansambļa un Siguldas mākslas skolas audzēkņu līdzdalību. Jānis Paukštello, Andris Bērziņš un Varis Vētra sagatavojuši programmu bērniem Pasakas un Nesakas u.c.

Ar iedvesmojošo izrādi Kāzas plašāku skatītāju loku iepazīstinās Dailes teātra pati jaunākā paaudze — LKA III aktieru kursa studenti. Būs izrāde Līnenas skaistumkaraliene, Nacionālā teātra viesizrāde Amarillis un vēl daudzi citi notikumi. Kā īpašs jaunums šim festivālam tiek gatavots gājiens, kas no Svētku laukuma vedīs uz Pilsdrupu estrādi. Rubene grib izcelt arī scenogrāfa, Dailes teātra "zīmolmākslinieka" Mārtiņa Vilkārša izstādi Siguldas dzelzceļa muzejā un tērpu mākslinieces Ilzes Vītoliņas tērpu šovu. Dailes teātra Vasaras festivālu varēšot uzskatīt arī par Dziesmu svētku ieskandināšanu, jo iecerēta krāšņa muzikālā programma. Piedalīsies koris Kamēr..., diriģenti Māris Sirmais, Sigvards Kļava un Juris Vaivods, maestro Raimonds Pauls, Latvijas Radio koris, Vidzemes kamerorķestris.

Svētku laukums — visiem


Kā kontrolēs cilvēku plūsmu? Sigulda, kā zināms, ir vieta, kas neprasa īpašu reklāmu. Noteikumi ir godīgi un vienādi visiem, uzsver I.Rubene. 21.aprīlī, tieši trīs mēnešus pirms notikuma, Dailes teātra un Biļešu paradīzes kasēs ir sākta biļešu tirdzniecība. Arī šogad būs nopērkamas dienas biļetes, kuru cena atkarībā no sēdvietām ir 8, 10, 15, 20 un 25 lati. Dienas biļetē ir iekļauts koncerts Vien mirtes un rozes, izrāde Melanholiskais valsis un Dailes teātra Dziesmu svētki. Pasākumi Svētku laukumā iekļauti jebkuras biļetes cenā. "Mūsu laikos tas ir kaut kas neiedomājams," Siguldas domes labdarību novērtē Rubene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja