Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rīgā pirmizrādi piedzīvos Maskavas Nāciju teātra Grenholma metode

28. augustā Maskavas Nāciju teātra viesizrāžu laikā Rīgā, Dailes teātrī notiks iestudējuma Grenholma metode pirmizrāde.

Iestudējuma režisors ir Javors Girdevs, lomas izrādē atveido Sergejs Čonišvili, Igors Gordins, Viktorija Tolstoganova, Maksims Ļiņņikovs

Dramaturga Žordi Galserana Grenholma metode valdzina skatītājus un triumfē visur, kur vien tiek iestudēta. Iemesls vienkāršs – autors trāpījis sāpīgā vietā un savērpis ap to neiedomājamu, izcila intelektuālā detektīva cienīga intrigu.

Mūsdienīgs ofiss kādā lielā korporācijā. Pulciņš ļaužu te ieradušies uz pārrunām. Ikviens no viņiem cer iekarot augstākā līmeņa vadītāja vietu, ikviens ir pārliecināts, ka gaidāmas individuālas pārrunas. Izrādās, ka visiem četriem kandidātiem galvenokārt nākas sazināties tikai citam ar citu, uzklausot neredzamu eksaminētāju gribu un izpildot visnotaļ dīvainus uzdevumus. Pamazām atklājas, ka nebūt ne visi četri ir īsti kandidāti.

Javora Girdeva izrāde piedāvā ko vairāk par izklaidi. Te ievīta satīra par mūsdienu korporatīvo kultūru, kurā aiz šķietami nevainīgām apmācībām un testiem slēpjas savā būtībā teju fašistiskas manipulācijas ar cilvēka apziņu. Saskatāmi arī asa sižeta psiholoģiskā detektīva, intelektuālā trillera un pat absurda teātra elementi.

Javoram Girdevam ir tuvs intelektuālais un konceptuālais teātris. Viņa iestudējuma pamatā nav tikai noslēpumaina uzņēmuma izstrādāts psiholoģiskais eksperiments, kam pakļauti sanākušie pretendenti uz vakanto vietu, bet arī eksperiments ar skatītājiem, kuriem jāuzmin, kurš tiks pie ilgotā darba. Nevienam gan līdz pat izrādes beigām nekļūs skaidrs patiesais spēku izvietojums šajā četrotnē.

Izrādes režisoram izdevies perfekti izraudzīties lomu atveidotājus. Tieši šajā aspektā slēpjas iestudējuma pievilcības un panākumu ķīla. Ticamība vai sižeta paģērētās aizdomas pret katru no iesaistītajiem saglabājas līdz pēdējai minūtei.

"Mūsdienu vadības sistēma dara visu, lai izslēgtu cilvēcisko faktoru, lai maksimāli formalizētu attiecības starp cilvēkiem," saka režisors Javors Girdevs. "Jo vairāk šādu centienu, jo lielāku nozīmi tomēr iegūst emocionālais faktors. Svarīgākie lēmumu šajā dehumanizētajā sfērā vienalga tiek pieņemti emociju iespaidā."

Maskavas Nāciju teātra iestudējuma Grenholma metode pirmizrāde būs skatāma 28. augustā plkst. 19 Rīgā, Dailes teātrī. Biļetes uz izrādi var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja