Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas Krievu teātrī notiks iestudējuma Spoks no Kentervilas pirmizrāde

"Tajā apvienojas komiskais ar liriski skumjo," par jauno izrādi Spoks no Kentervilas saka tās režisors Igors Koņajevs.

Pēc pazīstamā īru literāta Oskara Vailda noveles motīviem iestudētais darbs savu pirmizrādi piedzīvos šajā nedēļas nogalē, 30. janvārī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, kurā ironiski gotiskais stāsts ir pārtapis par leģendu ar mūziku divos cēlienos. Tās autori ir dramaturgs Aleksejs Ščerbaks un komponists Raimonds Pauls.

Uzmanību - spoki!

"Tas ir ļoti maigs stāsts," par Oskara Vailda radīto pirmavotu bilst tā dramatizējuma autors Aleksejs Ščerbaks, kuru Rīgas Krievu teātra skatītāji pazīst pēc iestudējumiem Starpstacija (2010), Tango ar Stroku (2012) un nesen tapušajiem Neatkarības bērniem. Šī spoku stāsta pamatā ir ideja, ka Dievs var piedot jebkurai grēcīgai dvēselei, ja vien kāds tai izrāda līdzjūtību. "Ja vien kāds par to nobirdina asaru," piebalso Igors Koņajevs.

Interesanti, ka viņu cīņu biedrs Raimonds Pauls ar rēgiem savā daiļradē tiekas ne pirmo reizi. 2000. gadā publikas vērtējumam tika nodots "modīgs mūzikls ar fantastiskiem piedzīvojumiem un dramatiskiem notikumiem" Leģenda par Zaļo jumpravu (ar Guntara Rača tekstu). Savukārt dzīvē Maestro sastapšanās ar rēgiem ir piedzīvota studiju laikos toreizējā Latvijas Valsts konservatorijā, kad puiši griezuši caurumus palagos un biedējuši meitenes kopmītnēs.

Frī kartupeļi ar kečupu

Pagājušā gada 5. septembrī Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvoja iestudējums Kentervilas spoks režisores Nadježdas Aleksejevas versijā. "Naktīs tas mīl pastaigāties pa pils tumšajiem gaiteņiem, baidīt mājkalpotājus, elsot dūmvadā un izmēģināt savas šausminošākās "lomas"," interneta vietnē lelluteatris.lv tika pieteikta izrāde par senā angļu pilī mītošo lorda Saimona de Kentervila rēgu, kura ikdienā pēkšņi ienāk viena "draudzīga amerikāņu ģimene".

Lai arī Aleksejs Ščerbaks un Igors Koņajevs partizāniski klusē par gaidāmajiem sižeta līkločiem, viņu veidotais iestudējums solās likt citus akcentus - Rīgas Krievu teātra izplatītā informācija par to, ka Saimons de Kentervils "nekādā mērā nav iepriecināts par vulgāro amerikāņu iebrukumu savā īpašumā", un izrādes plakāts ar bruņinieka bruņucepuri, kurā sasprausti frī kartupeļi, un kečupu dod nepārprotamu mājienu uz globalizācijas un lokālo tradīciju mijiedarbības tēmu.

Ceļojums uz Odesu

Pirmo reizi komponists Raimonds Pauls ir sarakstījis mūziku Rīgas Krievu teātra izrādei 1963. gadā, kad šeit tika iestudēta Kārļa Vitlingera luga Cilvēks no zvaigznes, taču ciešāka viņu sadarbība aizsākās vēlāk - 2000. gadā - ar slaveno mūziklu Kerija. Šim darbam sekoja izrāde Kabīrijas naktis (2002) pēc režisora Federiko Fellīni leģendārās filmas scenārija motīviem, ko Rīgā iestudēja horeogrāfe Alla Sigalova, un citi projekti.

To vidū var izcelt muzikāli dramatisko fantāziju Odesa, burvīgā pilsēta... (2007), kas kļuvusi par šī teātra hitu un tiek spēlēta joprojām. Tās pamatā ir Īzaka Bābela stāsti, kurus pie klavierēm izspēlē pats Maestro (pamīšus ar pianistu Viktoru Ritovu). "Es jūtos kā zivs ūdenī," atzīst Raimonds Pauls, kurš kopā ar pārējiem nelielā orķestra dalībniekiem muzicē krogus stilā un uzbur šīs dienvidu pilsētas atmosfēru uz skatuves (nākamās izrādes notiks 19.II, 1., 10.III).

Atbilde aģentam 007

"Tā ir džeza stilā," izrādes Spoks no Kentervilas mūziku raksturo Oļegs Teterins, kurš atveido lordu Saimonu de Kentervilu, un piebilst, ka labi jūtas šāda veida materiālā, kura radīšanā Raimonds Pauls vienmēr ir bijis īsts meistars. Aktieris atklāj, ka viņam mājās vēl joprojām ir saglabājušās vinila plates ar Maestro džeza kompozīcijām (iestudējumā piedalās arī Jeļena Sigova, Pāvels Griškovs, Veronika Plotņikova, Maksims Busels, Jekaterina Frolova un citi).

"Ar smaidu uz lūpām," par savu mūziku teic Raimonds Pauls, kurš apsolījies nekad vairs nerakstīt partitūras dziļi psiholoģiskām drāmām. Arī viņš pats kā skatītājs labprāt dod priekšroku jautrākiem gabaliem. Maestro vēl aizvien jūsmo par franču atbildi angļu Džeimsam Bondam jeb Fantomasa triloģiju (1964-1967) ar aktieri Luiju de Finesu galvenajās lomās. Papildu informāciju par gaidāmo izrādi Spoks no Kentervilas var lasīt interneta vietnē www.trd.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja