Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sajust drosmi un iedvesmoties dzīvot

Leļļu teātrī izrāde pieaugušajiem Es – Bendžamins Batons.

Kādam vārds Bendžamins Batons asociējas ar filmu, kurā galveno lomu atveido Breds Pits, cits lasījis Frānsisa Skota Ficdžeralda neparasto stāstu par cilvēku, kurš novecoja atpakaļgaitā. Vai tas maz iespējams? Šoreiz par to varēs padomāt, skatoties iestudējumu Es – Bendžamins Batons Latvijas Leļļu teātrī.

Izrādes režisoram un dramaturgam Edgaram Niklasonam, vēl studējot Kultūras akadēmijā, minēto filmu vajadzējis skatīties un analizēt. "Filmā patika brīnišķīgie specefekti. Breds Pits, kurš spēlēja Bendžaminu Batonu, pārvērtās tik neuzkrītoši un pārliecinoši. Bet filma toreiz un arī tagad liekas nedaudz par garu, gribējās, lai viss notiek raitāk. Pēc tam jau secināju, ka filma būtiski atšķiras no grāmatas. Aktieris Artūrs Putniņš, kura ideja un iniciatīva ir iestudēt šo darbu Leļļu teātrī, grāmatu nodēvēja par bukletu – tik plāna tā ir. Bet katrs no stāsta paņem to, kas viņam interesē," stāsta E. Niklasons. 

Ja filmas veidotāji bija pieķērušies mīlestības līnijai, tad Edgars Niklasons un Artūrs Putniņš uzmanību pievērsuši kam citam. Viņu veidotā izrāde vizuālā teātra estētikā reflektēs par laika plūduma nepielūdzamību un indivīda izaicinājumu, meklējot savas unikālās patības vietu sabiedrībā, kurā neparastajam un neizprotamajam joprojām uzlikta stigma. "Tās ir Bendžamina Batona attiecības ar sabiedrību, savas identitātes meklējumi, vientulības tēma. Kur paliek cilvēks sabiedrības viedokļu jūrā? Kā jūtas cilvēks, kuram nemitīgi jāsajūt, ka viņš ir "nepareizs"? Kā atrast ceļu pie sevis, ņemot vai neņemot vērā sabiedrības domas?" iezīmē E. Niklasons. 

Bendžamina Batona stāstu kamerformas izrādē izspēlēs aktieris Artūrs Putniņš, bet uz skatuves būs arī komponists un mūziķis Staņislavs Kuļikovs, kurš radījis un klātienē izpilda izrādes mūziku un dažās ainās sadarbojas ar aktieri. Savukārt režisors kopā ar skulptori Kristu Ķipuri un gaismu mākslinieku Uldi Andersonu veidojis izrādes vizuālo noformējumu, maskas, ko vadīs aktieris. Līdz ar galveno varoni Bendžaminu Batonu, kurš piedzimst kā večuks, bet nāves brīdī izgaist kā zīdainis, izrādes veidotāji piedāvās skatītājiem caur leļļu teātra estētiku izdzīvot unikāla cilvēka neparasto esību.

Izrāde, kas nodēvēta par kamermūziklu, domāta pieaugušajiem no 16 gadu vecuma. "Tā ne satura, ne tēmas ziņā nebūs bērnam interesanta, ja nu vienīgi dažu vizuālu risinājumu dēļ," piebilst režisors. Viņš vēlētos, lai "skatītājs pēc mūsu izrādes ir iedvesmots dzīvot un sajūt drosmi nebaidīties izrādīt pasaulei savu personības autentiskumu, neuztraucoties, ko par viņu teiks vai padomās citi".

Pirmizrāde – šovakar, 18. februārī, Rīgas Latviešu biedrības nama Kamīnzālē. Tuvākās izrādes – 3., 4. un 17. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja