Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Serebreņņikovs par viesizrādēm Rīgā: Draugus nodot nevar

"Tāpat kā jums (Nacionālā teātra trupai pavasarī dodoties viesizrādēs uz Maskavu - aut.), arī mums saka, ka braukt nevajagot, bet mēs atbildam - draugus nodot nevar," runājot par viesizrādēm Latvijā atzīmē Maskavas Gogoļa centra vadītājs Kirils Serebreņņikovs. "Cilvēciskas attiecības ir galvenais."

No 16.- 21. septembrim Latvijas Nacionālajā teātrī notiek Serebreņņikova vadītā Gogoļa centra viesizrādes. Latvijas skatītājiem būs iespēja redzēt Francijā ļoti augstu novērtēto Dāvida Bobē un Kirila Serebreņņikova iestudējumu Ovīdija Metamorfozes un Vladislava Nastavševa Mēdeju.

Kirils Serebreņņikovs kopā ar franču režisoru Dāvidu Bobē izrādē Metamorfozes iestudējis Ovīdija pierakstītos antīkos mītus, maksimāli pietuvinot tos mūsdienām. "Izrāde ir postapokaliptiska," raksturo Serebreņņikovs, piebilstot - "nevelciet neko baltu!"

Aktieri izrādē runā tekstu gan kā antīkie varoņi, gan kā mūsdienu cilvēki, savus stāstus pārvēršot asprātīgās anekdotēs un paceļot līdz antīkās traģēdijas augstumiem. "Izrāde ir par mīlestību, nāvi, dažādām šausmām - dažādiem stāvokļiem," atklāj izrādes dramatizējuma autors Valērijs Pečeikins. Viņš stāsta, ka izrādes nobeigums nereti skatītājos raisa spilgtas sajūtas: "Daudzi pamet zāli, nepiekrīt. Man pat ir rakstījuši Facebook, ka nespēj tādam iznākumam piekrist."

Metamorfozes ir daudzslāņains multimediāls priekšnesums, kurā dramatiskais teātris savienojas ar videomākslu, laikmetīgo deju un elektronisko mūziku. "Teātris kā vienīgā 21. gadsimta māksla, kuru nevar ierakstīt USB flešā," atzīmē Pečeikins.

Izrādes Mēdeja galvenā intriga, Gogoļa centra iestudējumu izrādot Rīgā, protams, ir Mēdejas lomas atveidotāja – Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa, kuru iemīlējusi Maskavas publika.  

Mēdeja tapusi garā meklējumu ceļā, stāsta aktrise. Uz skatuves ir absolūta askēze - kubs un divi krēsli. "Mūs iedvesmoja Marinas Abramovičas performance MoMA," piebilst Guna Zariņa.

Izrādes struktūru veido Mēdejas monologi un viņas sarunas ar trim personām – vīru Jāsonu, valdnieku Kreontu un Ziņnesi. Režisoram Vladislavam Nastavševam Mēdejas traģēdija risinās abstraktā laikā un telpā, uzsverot cilvēciski saprotamo un vienlaikus grūti attaisnojamo Mēdejas rīcību, nogalinot savus bērnus pēc piedzīvotās vīra nodevības.

Viesizrādes atbalsta Pētera Avena labdarības fonds Paaudze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja