Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Tuk, tuk, tuk... Kas tur ir?

Ar radošā tandēma Kristas un Reiņa Dzudzilo izrādi Patētiskā. Par redzamo valodu nākamajā piektdienā, 1. septembrī, plkst. 20 Mākslas un tehnoloģiju kvartālā Sporta 2 tiks atklāts 13. Starptautiskais Jaunā teātra festivāls Homo Novus, kas norisināsies līdz 9. septembrim. Šī iestudējuma skatītāji piedzīvos komponista Pētera Čaikovska pēdējās, sestās simfonijas atskaņojumu un tās interpretāciju zīmju valodā.

Kopumā šī gada festivālā notiks sešas latviešu mākslinieku un starptautisku komandu pirmizrādes. To vidū būs mākslinieces Kates Krolles iestudējums Patiesības svētnīcā. Līdzīgi kā citos viņas darbos, uzmanības centrā būs cilvēka dzīves un nāves jēgas meklējumi smalkā vizuālā un skaņas ainavā, kuru palīdz uzburt Reinis Semēvics (viņas iepriekšējā izstāde Es varētu būt citur ir bijusi starp Purvīša balvas pagājušā gada trešā ceturkšņa nominantēm). 

Režisore Krista Burāne veido izrādi Cietoksnis, kas turpina 2015. gada projektā Robežas aizsākto pētījumu par fenomeniem, kas apvieno un sašķeļ sabiedrību, šajā reizē – par mediju jeb informācijas telpu. Jāatzīmē, ka rudens režisorei ir kļuvis par īstu cāļu skaitīšanas laiku. Rīgas Starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā pirmizrādi piedzīvos viņas dokumentālā filma Pasaka par tukšo telpu, kas stāsta par izcilo scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu. 

Homo Novus programmā ir arī jaunā režisora Toma Treiņa darbs Koncerts augiem, kas izskanēs Botāniskā dārza Palmu mājā. Šo projektu viņš veido kopā ar savu bijušo kursabiedru Mārtiņu Zariņu, kurš ir radījis mūziku viņa izrādei Zilā Latvijas Nacionālajā teātrī. "Man ir prieks, ka pēc Latvijas Kultūras akadēmijas nav iestājies sausais periods, esmu nokļuvis nevis savannā, bet gan tropu mežā," intervijā laikrakstam Diena savulaik ir sacījis Toms Treinis.

Šī gada festivālā ir ieplānota vēl kāda sadarbība – tamilu mākslinieka Ahilana Ratnamohana un latviešu dramaturga Matīsa Gricmaņa Valodas triloģija par valodu kā simbolisku un sociālu kapitālu un varas instrumentu latvietības kontekstā: Bille 24 stundās, Perfektais migrants un Ārzemnieks. Savukārt horeogrāfe Kristīne Brīniņa atgriežas tajā ar 24h miega, kurā viņa pēta dažādus miega stāvokļus kā iespējamo patvērumu no realitātes radītajām bailēm. 

Mākslinieks Stefans Kegi no slavenā režisoru trio Rimini Protokoll ir lokalizējis savu projektu Remote X, kas ir datorspēles pārcēlums reālajā telpā un laikā. Viņš piedāvās izrādi – gājienu Remote Rīga, kura maršruts sāksies Matīsa kapsētā un beigsies Vecrīgas sirdī. Arī flāmu horeogrāfa Benjamina Vandevalles un komponista Joana Durāna kopdarbs Dzirdi katru reizi tiek iestudēts ar citiem izpildītājiem. Latvijā viņiem pievienosies jauniešu koris Kamēr….

Homo Novus iepazīstinās ar diviem aktuālākajiem laikmetīgā teātra vārdiem Eiropā – festivāla laikā varēs noskatīties šveiciešu režisora Milo Rau izrādi kā reakciju uz Eiropas bēgļu krīzi Līdzjūtība. Ložmetēja stāsts ar aktrisi Ursinu Lardi, kā arī itāļu režisora un horeogrāfa Alesandro Šaroni darbus Aurora un Folk-s no triloģijas Vai rīt tu mani vēl mīlēsi?, kas pēta ritualizētas fiziskās prakses, noguruma ritmu, ķermeņa trauslumu, ievainojamību un elastīgumu.

Viesizrāžu programmā ir ietverti arī serbu mākslinieces Sanjas Mitrovičas aizraujošais un vienlaikus biedējošais ceļojums politiskās runas vēsturē Runā! un somu – ēģiptiešu mākslinieces Samiras Elagozas ļoti personiskā dokumentālā teātra izrāde Cock, cock… Who’s there?, kas ir jaunas sievietes pētījums par tuvību un vardarbību. "Esmu sevi padarījusi par žurku pašas izpētes laboratorijā. Mani atklājumi un jaunrade šajā jomā maina ne tikai to, kā es redzu pasauli, bet arī to, ko es zinu par sevi," viņa atklāj.
Ar visu festivāla programmu var iepazīties mājas lapā www.homonovus.lv. Biļetes ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā un Latvijas Jaunā teātra institūtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja