Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zilais zārks, spogulis un klusie ciemiņi. Daugavpils teātrī iestudēti Latviešu šausmu stāsti

Veļu laiks, tumši vakari, aiz loga kā vilks gaudo vējš… Pēkšņi nodziest elektrība, un sveces liesmiņa vārgi trīsuļo… Šķiet, ka no visām emocijām bailes – fiziskas un emocionālas – ir piedzīvojuši visi. Ja ne, jānoskatās mistiskā drāma Daugavpils teātrī Latviešu šausmu stāsti.

Starp citu, latviešu literatūrā šādu stāstu nemaz nav tik daudz. Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina zina teikt, ka Amerikas un citu rietumvalstu rakstnieki gan itin ražīgi sacerējuši daudz šausminošu stāstu par spokiem, vampīriem, briesmoņiem, kas nesola neko labu un draud nonāvēt. Arī fantāzijas pasaulē mīt gan pūķi, gan ļauni rūķi, par mistiskiem citplanētiešiem nemaz nerunājot. "Tēma ir neparasta. Sākot pie tās strādāt, secinājām, ka latvieši ir mierīgāki – nav ne čūsku, ne zirnekļu, bet lielākās šausmas saistītas ar kapiem, kas gan nav tik biedējoši, turklāt tajos ar pārdabisko bieži vien var sadzīvot, dažkārt pat sadraudzēties," stāsta K. Veinšteina. Režisors Georgijs Surkovs aktieriem piedāvājis sešus latviešu autoru stāstus no dažādiem laika periodiem. Uz skatuves atdzīvosies Aleksandra Grīna Klusie ciemiņi un Vecāru Indriķa dzīves stāsts, Mirdzas Bendrupes Helēna, Viestura Reimera Spogulis, Vladimira Kaijaka Vīzija un Ralfa Kokina Engures kapsētas zilā zārka stāsts. Briesmas bieži vien slēpjas šķietami drošā vidē, tuvos cilvēkos vai paša varoņa prāta spēlēs, taču katrs stāsts savā būtībā ir par cilvēku jūtām un attiecībām, kas dažreiz var novest pie briesmīgiem notikumiem, citreiz – izglābt. Varbūt pārdabiskais un biedējošais ne vienmēr nāk ar ļaunu nolūku, bet gan lai pabrīdinātu un pasargātu, taču bailes liek kā akliem ieskriet nelaimes apskāvienā? Stāstu tēlos iedzīvosies aktieri Zanda Mankopa, Agnese Laicāne, Jūlija Ļaha, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums, Marģers Eglinskis un Kārlis Tols. Kristīne Veinšteina darbojas trīs stāstos, un pašai visinteresantākā šķiet V. Kaijaka Vīzija. "Uz skatuves ilgu laiku darbojos viena pati, sastopos ar savām iekšējām bailēm."

Radošā komanda, veidojot iestudējuma vizuālo noformējumu, pieturējusies pie ekoteātra principa, uz skatuves dāvājot otru elpu jau nokalpojušām lietām: vecām koka mēbelēm un dēļiem, lietotiem apģērbiem un kostīmiem no noliktavas telpām. Izrādes Latviešu  šausmu stāsti scenogrāfs ir Andris Eglītis, kostīmu māksliniece – Inga Bermaka, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Iestudējuma muzikālo noformējumu veidojis komponists Platons Buravickis. Tuvākā izrāde Daugavpils teātrī – 6. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja