Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

TabFab radošā kvartāla metu konkursā uzvarējis Latvijas arhitektu birojs NRJA

Starptautiskajā metu konkursā "TabFab" radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija uzvarējis Latvijas arhitektu birojs NRJA, piektdien paziņoja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Arhitektu birojs NRJA tiks aicināts piedalīties sarunu procedūrā par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. NRJA darbs par labāko tika atzīts gandrīz vienprātīgā starptautiskās žūrijas balsojumā. Konkursa uzvarētāji saņems 18 000 eiro naudas balvu.

Otro vietu un godalgu 14 000 eiro apmērā žūrija piešķīra Latvijas un Apvienotās Karalistes personu apvienības Alsins Architecture, Kalve arhitekti, Fabrum darbam, bet trešo vietu konkursā ieguva SIA Būvdizains, kas saņems godalgu 10 000 eiro apmērā.

Vienlaikus veicināšanas balvas 2000 eiro apmērā katru piešķirtas Dānijas uzņēmumam Sleth, Latvijas un Dānijas personu apvienībai LAAA, kuru veido Lauder Architects, Ainavu projektēšanas darbnīca ALPS, A.Ābeles inženieru birojs un Acitektura, uzņēmumu apvienībai no Dānijas Arkitekt MAA, DSA Ark Studio, Jorgen Taxholm & Nils Jeppe Hansen Wuttke & Ringhof Arkitekter BDA MMA, Thomas Ringhof Knud Aarup Kappel un Apvienotās Karalistes kompānijai Richard Galey & Partners (Leicester).

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes locekle Kitija Gruškevica sacīja, ka žūrijas vērtējuma pamatā bija arhitektoniskā risinājuma kvalitāti, ideju un atbilstību lietotāju vajadzībām, tā iekļaušanos pilsētas ainavā un teritorijas labiekārtojuma funkcionalitāti un pievilcību. Tikpat svarīgi bija arī ēkas ilgtermiņa ekspluatācijas aspekti.

"Uzvarējušais piedāvājums ir drosmīgs, oriģināls, ar potenciālu piesaistīt gan pilsētas iedzīvotājus, gan ārvalstu viesus. Šajā vīzijā žūrija saskatīja spēcīgu kompozīciju, arhitektu izpratni par pilsētvidi un meistarīgi apvienotas radošā kvartāla lietotāju vajadzības," sacīja Gruškevica.

Konkursā kopumā tika saņemti 17 pieteikumi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka metu konkursa kopējais balvu fonds ir 50 000 eiro, ko nodrošina Dānijas Kultūras ministrija ar Dānijas Ārlietu ministrijas atbalstu, kā arī sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu un privātiem dāņu fondiem.

Gruškevica iepriekš sacīja, ka saņemtais piedāvājumu skaits atbilst konkursa specifikai un nolikuma sarežģītībai. "Galu galā TabFab kā teritorija ir daļa no UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā objekta Rīgas vēsturiskais centrs un daļa no valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs tiešā tuvuma, to aizsardzības jeb tā saucamās bufera zonas. Turklāt būtiski ir ne tikai radoši un mūsdienīgi atrisināt kvartāla attīstību - vēl ir jāņem vērā tā nākotnes lietotāju vajadzības," pauda VNĪ pārstāve.

Atbilstoši nolikumam galvenie kritēriji, kas tika vērtēti, ir arhitektoniskā risinājuma kvalitāte, izteiksmība, idejas oriģinalitāte, jauno būvapjomu iekļaušanās Rīgas vēsturiskā centra ainaviskajā pilsētvidē, plānojuma atbilstība telpu programmai, konkursa objekta energoefektivitāte un ilgtspējīgie risinājumi, teritorijas labiekārtojuma un apzaļumojuma koncepcija, gājēju un velosipēdistu plūsmu organizācija, autostāvvietu risinājums, kā arī publiskās ārtelpas funkcionalitāte un atraktivitāte.

TabFab radošais kvartāls būs izglītības, kultūras un radošo industriju centrs - jauna mājvieta Latvijas Kultūras akadēmijai, Rīgas Kino muzejam un Latvijas Fotogrāfijas muzejam, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Radošo industriju inkubatoram.

TabFab radošā kvartāla būvniecību un attīstību VNĪ plāno pabeigt līdz 2022.gada beigām, Teritorijas kopējā platība ir 7229 kvadrātmetri, kopējā apbūves platība - 13 362 kvadrātmetri. Projekta kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro, no tiem 4,98 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un Latvijas budžeta līdzekļi, bet 78 000 ir Dānijas Karalistes atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja