Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ābrams Feldhūns. 26.X 1915.—27.II 2009.

Pēc grūtas slimības 93 gadu vecumā Aizsaules ceļos aizgājis diženais klasisko sengrieķu un latīņu darbu zinātājs un tulkotājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, Valsts emeritētais zinātnieks, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Ābrams Feldhūns.
Nolūzis stiprākais un vecākais zars tulkotāju sadraudzības kokam.

Aishila, Eiripīda, Senekas, Platona, Hēsioda, Hēroda, Sofokla, Ksenofonta un citu autoru darbi, arī Indriķa hronika (1993) kļuvuši latviešu lasītājiem pieejami, pateicoties nenogurstošā darbarūķa (tā gribas teikt par aizgājēju) pūlēm.

Grūti īsumā raksturot Ābrama Feldhūna garā mūža darbus. Tad jāmin gan Svešvalodu katedras vadīšana RPI (1958—1975) līdz ar vācu valodas pasniegšanu, gan darbs izdevniecībā Liesma (1945—1958). Un gari, gari gadi veltīti senajai literatūrai. Izveidojis Glika Jaunās derības tulkojuma leksikas kartotēku; sastādījis sengrieķu īpašvārdu atveides izdevumu, tapusi sengrieķu dzejas izlase Afrodīte mirdzošā tronī (1994). Un visas minēto autoru grāmatas, kas radušās, pateicoties viedajam zinātniekam (šis apzīmējums viņam atbilst vairāk nekā "tulkotājs"), kopā ir liela, savdabīga enciklopēdija, jo katram tulkojumam pievienoti plaši komentāri un visaptverošs priekšvārds vai pēcvārds.

Paldies gudrajam kolēģim: daudzkārt, ja bija saskarsme ar Grieķijas vai Romas senatni, noderēja viņa lietišķais padoms, piedalīšanās kā zinātniskajam redaktoram kolēģu tulkojumos. Apbrīnas vērta ir Ābrama Feldhūna latviešu valodas prasme un izjūta, ja ņemam vērā, ka viņa bērnības valoda ir bijusi cita. Tātad piecas nevainojami apgūtas un diendienā lietotas valodas, taču šķiet, ka ir bijušas vēl dažas citas pasīvajā lietošanā, bet par to viņš nerunāja.

Par Ābramu Feldhūnu varam teikt: strādāja, līdz pēdējie spēki zuda. Vēl pirms trim četriem mēnešiem viņš sacīja: "Ne jau darbs man sagādā grūtības." Grūtības darīja smagās slimības, ar ko šis varonīgais cilvēks visiem spēkiem cīnījās.

Lai kolēģim Feldhūnam gaiši Aizsaules ceļi un paldies.

Latvijas Rakstnieku savienības vārdā — Elga Sakse un Mudīte Treimane

No Ābrama Feldhūna atvadīsimies trešdien, 4.martā, plkst.11, Krematorijas Lielajā zālē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja