Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ārkārtējās situācijas laikā piedāvā bez maksas lasīt e-grāmatas, skatīties filmas un raidījumus latviešu valodā

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) ārkārtējās situācijas laikā piedāvā bez maksas lasīt e-grāmatas, skatīties filmas un raidījumus no Latvijas Televīzijas arhīva latviešu valodā, aģentūru LETA informēja KISC projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga.

"Ņemot vērā izsludināto ārkārtas situāciju un noteiktos ierobežojumus iedzīvotājiem, piedāvājam apkopotu informāciju par Kultūras informācijas sistēmu centra uzturētajiem kultūras resursiem, kuri bez maksas pieejami brīvpieejā tiešsaistē ikvienam interesentam no mājas datora," pavēstīja Elsberga.

KISC atzīmē, ka plašu un daudzveidīgu tulkotās un oriģinālliteratūras klāstu latviešu valodā piedāvā 3td e-grāmatu bibliotēka vietnē www.3td.lv, kur patlaban pieejamas izdevniecību Zvaigzne ABC, Apgāds Mansards un apgāda Prometejs izdotie literārie darbi.

Šobrīd 3td bibliotēkā lasītājiem pieejamas 320 e-grāmatas tādās kategorijās kā vēsture, politika, praktiskā psiholoģija, biogrāfiskās grāmatas, uzņēmējdarbība, kriminālromāni, dāmu romāni, literatūra bērniem un jaunatnei, kā arī darbi fantāzijas un fantastikas žanrā. 3td e-grāmatu bibliotēka ik nedēļu tiek papildināta ar trīs līdz deviņām jaunām grāmatām, skaidroja Elsberga.

Lai kļūtu par 3td e-grāmatu bibliotēkas lasītāju, ir jābūt kādas Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lietotājam. Tiem, kuri nav paspējuši par tādiem kļūt līdz šim, ārkārtas situācijas laikā daudzas bibliotēkas piedāvā reģistrēties un kļūt par lietotājiem attālināti, norādīja KISC pārstāve.

Savukārt Latvijas filmu portālā www.filmas.lv, kura saturu veido Nacionālais Kino centrs, brīvpieejā tiešsaistē no jebkura datora noskatāmas 204 Latvijā uzņemtas filmas, tai skaitā tādas Simtgades projekta ietvaros veidotās filmas kā Astoņas zvaigznes un Ievainotais jātnieks. Paralēli filmu skatīšanās iespējai portāla veidotāji sadaļā Filmu katalogs apmeklētājiem piedāvā iepazīties ar plašu, pārskatāmu un ticamu informāciju par vairāk nekā 2500 filmām, kas uzņemtas Latvijā kopš 1920.gada, kā arī par Latvijas kinorežisoriem, aktieriem un citām kino jomas personībām.

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio arhīvu ieraksti pieejami audiovizuālo ierakstu portālā www.Diva.lv, kas piedāvā raidījumu ierakstu kolekciju brīvpieejā no jebkura datora. Portāla apmeklētājiem ir iespēja noklausīties aizgājušo gadu vērtības no Latvijas Radio arhīva krājuma, kā piemēram, izcilus klasiskās un kora mūzikas ierakstus un kultūrizglītojošu raidījumu ierakstus par tādu Latvijas kultūras personību daiļradi kā Gunārs Cilinskis un Velta Līne, Ērika Ferda, Lilita Bērziņa, Ēvalds Valters, Vera Singajevska, Jānis Kubilis, Ilze Vazdika, Raimonds Pauls un daudzi citi. Interesentiem ir pieejami arī radioteātrī iestudēto lugu fragmenti.

Tāpat brīvpieejā pieejami ir Latvijas Televīzijas raidījumi, piemēram, Reiz Runcis Renārs, Dabas grāmata, kā arī viedokļu un kultūrizglītojoši raidījumi - Tāda ir dzīve, Dvēsele ikdienā, Rīgai - 800, Savai zemītei un citi.

Kā pavēstīja Elsberga, muzeju krājumi brīvpieejā tiešsaistē pieejami Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga publiskajā portālā www.nmkk.lv, kur iespējams apskatīt digitalizētā veidā Latvijas muzeju vērtības un iepazīties ar to aprakstiem. Portāla meklētājs piedāvā meklēt muzeju priekšmetus gan pēc nosaukumu, gan arī aplūkot katra muzeja piedāvāto digitalizēto krājumu. Kā uzsvēra KISC pārstāve, tuvākajā laikā portāls nmkk.lv tiks papildināts ar jauniem 7600 muzeju priekšmetu attēliem, kas digitalizēti Eiropas Savienības atbalstītā projekta Kultūras mantojuma satura digitalizācija laikā.

Jau vēstīts, ka Kultūras ministrijas iestādes no pirmdienas uzsāk informatīvu kampaņu #Ēkultūra, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli.

Kampaņas laikā kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus iedzīvotāji var saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot. Vienuviet informācija par #Ēkultūra digitālajiem piedāvājumiem un e-pakalpojumiem būs atrodama KM tīmekļvietnē www.km.gov.lv.

 

Top komentāri

tom of berkshires
t
meli meli meli!! ieejot nacionala kino centra majas lapa unn klikshkinot uz kadu no filmam jus atradisiet sokojosho : Diemžēl filma Jums nav pieejama skatīšanai portālā! tur nav daudz kaut cik jedzigas filmas kuras jus varat noskatities. Nacionalais kino centr ejiet un nokaunieties alkatiba visus novedis kapa. atblokejiet visas filmas un tad parunasim Latvija visu laiku runa par latvietibu un nacionalo bagatibu saglabashanu tomer tas viss ir pilnigi tukshas plapas dodiet iespeju skatities visiem visa pasaule dzivojoshiem latvieshiem nacionalais kino centrs izsmiekls
Tulpe
T
Filmu lapa drausmīgi lēni veras vaļā un kaut ko paskatīties nav iespējams,pirms kaut ko piedāvājat,sameklējiet sakarīgu IT speciālistu!
ak vai
a
Cik saprotu, LNB nolēmusi turēt bloķētu savu digitālo grāmatu fondu, kamēr dzīvs pēdējais latvietis. Tādā gadījumā visus, izņemot noliktavu pārziņus, būtu laiks bezmaksas atvaļinājumā, praktiska labuma no kantora nav. Pārskatot piedāvājumu, diemžēl secinu, ka, kā parasti, nāksies lasīt krieviski, valodā ar plašāko literatūras klāstu tīmeklī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja