Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Arsenāls festivāla laikā piedāvā semināru programmu

Paralēli bagātīgajai filmu programmai „Arsenāls” piedāvā visiem interesentiem no 15. līdz 19. septembrim apmeklēt semināru programmu „Eiropa City Riga Hotel” (Brīvības ielā 199c).

Saistībā ar „Arsenāla” filmām lekcijas lasīs Norvēģijas Filmu institūta zinātniskais līdzstrādnieks Bents Kvalviks, kinozinātnieks un Čikāgas universitātes pasniedzējs profesors Juris Civjans, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju studijas nodaļas vadītāja asociētā profesore Vita Zelče, savukārt psihoterapeiti Sandis Kristars Dūšelis, Gatis Līdums, Ansis Jurģis Stabiņģis un Gatis Bušs aicinās analizēt programmas „Tēvi un dēli” filmas. „Eiropa City Riga Hotel” būs skatāmas arī režisores Ilonas Brūveres filma „Sirreālisma gultā. Sukuts” un plašu starptautisko ievērību guvusī Edvīna Šnores filma „Padomju stāsts”.

Bents Kvalviks iepazīstinās interesentus ar norvēģu mēmo kino un stāstīs par filmu restaurāciju. „Nordea” Brīvdabas seansā 12. septembrī Vērmanes dārzā tiks demonstrēta 1926. gada norvēģu filma „Kāzas Hardangerā”, kuras restaurēšanā piedalījies arī Bents Kvalviks, viens no Norvēģijas Filmu institūta zinātniskajiem līdzstrādniekiem. Sīkāk par šo procesu – viņa lekcijā 15. septembrī.

15. septembrī lekciju lasīs arī ievērojamais latviešu kinozinātnieks, profesors Juris Civjans, kurš kopš 1996. gada ir Čikāgas universitātes pasniedzējs, bet pirms tam bijis Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais līdzstrādnieks un pasniedzējs Dienvidkalifornijas universitātē Losandželosā. Civjans ir neskaitāmu publikāciju un vairāku grāmatu par agrīno krievu kino autors (1994. gadā iznāca „Kino mākslas vēsturiskā recepcija”), kā arī sadarbojies ar semiotiķi Juriju Lotmanu (grāmata „Dialogi ar ekrānu”, 1994). Civjans ir viena no pasaulē atzītākajām autoritātēm agrīnā kino vēsturē un savā lekcijā runās par F. V. Mūrnava filmas „Saullēkts” vietu mēmā kino vēsturē. Filma „Arsenālā” tiks demonstrēta divos īpašos seansos ar ērģelnieka Aivara Kalēja pavadījumu – Rīgā, 13. septembrī plkst. 18:00 Sv. Jāņa baznīcā un Liepājā 16. septembrī plkst. 19:19 Sv. Trīsvienības baznīcā, un šis būs pasākums, ar kuru tiks atklāta „Arsenāla” programma Liepājā. Filmas seansus un J. Civjana priekšlasījumu atbalsta ASV vēstniecības Prese un kultūras nodaļa.

Uz semināru par programmas „Tēvi un dēli” filmām, kā arī tajās skartajām komunikācijas problēmām apmeklētājus aicinās Latvijas Psihoterapeitu biedrības pārstāvji Sandis Kristars Dūšelis, Gatis Līdums, Ansis Jurģis Stabiņģis un Gatis Bušs.

16. septembrī lekciju par sieviešu tiesībām Latvijas agrīnajās filmās saistībā ar Baltijas konkursa skates atklāšanas filmu „Kur ir patiesība? jeb Ebreju kursistes traģēdija” (1913) lasīs Latvijas Universitātes asociētā profesore Vita Zelče. „Kur ir patiesība?” ir pirmā fragmentāri saglabājusies spēlfilma, kas uzņemta Rīgā – tās kadros redzama gan katedrāle, gan LU centrālā ēka un Operas tiltiņš. Filma stāsta par jaunu ebreju tautības studenti, kurai nākas reģistrēties kā prostitūtai, lai saglabātu uzturēšanās atļauju Rīgā. Tas ved pie pārpratuma ar traģiskām sekām. „Arsenāla” Baltijas skates atklāšana notiks k/t Rīga 17. septembrī plkst. 19:00.

17. un 19. septembrī „Arsenāls” aicina uz izcilās islandiešu montāžas režisores Valdisas Oskarsdotiras meistarklasi Ziemeļu Ministru padomes biroja telpās (ar iepriekšēju pieteikšanos!), savukārt 19. septembrī viesnīcā „Eiropa City Riga Hotel” uz ekskluzīviem seansiem filmām „Sirreālisma gultā. Sukuts” (režisore Ilona Brūvere) un „Padomju stāsts” (režisors Edvīns Šnore).

Benta Kvalvika un Jura Civjana lekcijas notiks angļu valodā, Latvijas Psihoterapeitu biedrības un Vitas Zelčes lekcijas – latviešu valodā ar tulkojumu angļu valodā.

Semināru programma „Eiropa City Riga Hotel”

15.septembrī

plkst. 10:00 „Norvēģu mēmais kino un filmu restaurācija”, lektors Bents Kvalviks (Bent Kvalvik), Norvēģijas Filmu institūts (angļu valodā)

plkst. 11:30 „Filmas „Saullēkts” nozīme mēmā kino vēsturē”, lektors Juris Civjans, Čikāgas universitāte (angļu valodā)

plkst. 14:00 „Programma „Tēvi un dēli” psihoterapeitu skatījumā”, lektori Sandis Kristars Dūšelis, Gatis Līdums, Ansis Jurģis Stabiņģis, Gatis Bušs, Latvijas Psihoterapeitu biedrība

16. septembrī

plkst. 12:00 „Sieviešu tiesību aspekts Latvijas agrīnajās filmās”, lektore Vita Zelče, Latvijas Universitāte

19. septembrī

plkst. 10:30 dokumentālā filma „Sirreālisma gultā. Sukuts”, režisore Ilona Brūvere

plkst. 11:00 dokumentālā filma „Padomju stāsts”, režisors Edvīns Šnore

Sekojiet līdzi izmaiņām festivāla mājas lapā www.arsenals.lv!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja