Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aspazijas mājā norisināsies saruna par aktieri Eduardu Pāvulu

Šī gada visu mīlētāju dienā, 14. februārī, plkst. 17 Aspazijas mājā Jūrmalā norisināsies saruna ar vēsturnieci Daci Ulpi par vienu no visu laiku mīlētākajiem latviešu aktieriem – Eduardu Pāvulu (1929–2006), informēja muzeja pārstāvji.

Kamēr vieni izcilo aktieri atceras kā vareno Cepļa kungu vai dūšīgo Ērmanīti, ir paaudze, kuras acīs aktieris ir visu laiku labākais latviešu Romeo. Titulloma Šekspīra slavenajā traģēdijā bija pirmā lielā Pāvula loma teātrī. To 1953. gadā jaunajam aktierim uzticēja režisors Eduards Smiļģis, par Džuljetu izvēloties Viju Artmani. Pāvula tēlotajam Romeo noticēja tūkstošiem meiteņu, kuras rakstīja aktierim vēstules un gadiem zaga viņa fotogrāfijas no teātra foajē. Taču Pāvuls bieži vien tās pat neizlasīja. Viņš 1951. gadā klusi salaulājās ar Liliju Volfu, ar kuru kopā sagaidīja arī zelta kāzas. Vēsturniece Dace Ulpe: "Viņam ļoti daudz tika pierunāts. Tostarp arī Artmane, Dina Kuple. Bet tā bija mīlestība uz skatuves. Dzīvē bija tikai Lilija. Viņam bija ļoti svarīgi būt patiesam. Nemelot."

Dace Ulpe ir autore 2017. gada atklātajai memoriālajai izstādei Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais. Babītes novada Kultūrizglītības centra filiālē Vietvalži. Vēsturniece pēdējos trīs gadus ir pastiprināti pievērsusies Pāvula dzimtas izpētei. Lai arī aktieris dzimis Jūrmalā un gājis skolā Pumpuros, viņa dzīve bija cieši saistīta ar Lielupes otru krastu, kur Pāvulu dzimta mitusi kopš 16. gadsimta. Tā nav nejaušība, ka Valentīna dienā Aspazijas mājā piemin  izcilo aktieri. Vēl skolas gados Pāvuls tikās ar Aspaziju, jo palīdzēja dzejniecei sagādāt malkas krājumus ziemai. Izcilais aktieris te svinēja arī savu 75. dzimšanas dienu, ierodoties uz to ar rozi, kas bija nesta Aspazijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja