Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atklāta mākslinieka Edgara Bauzes simt gadu atcerei veltīta izstāde

20. februārī Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) atklāta mākslinieka jūrmalnieka Edgara Bauzes simt gadu atcerei veltītā izstāde, ziņo Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Josta.

Jūrmalas mākslinieka vecmeistara Edgara Bauzes simts gadu jubilejai veltītajā izstādē eksponēti darbi no muzeja krājuma un ģimenes arhīva - eļļas darbi un zīmējumi. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs Edgars Bauze aktīvi darbojās Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas grupā kopš tās dibināšanas – 1977. gada. Astoņdesmitajos kopā ar Jūrmalas māksliniekiem Mairu Veisbārdi, Andri Bērziņu, Valdi Bušu, Jāni Veisu un citiem Edgars Bauze darbojās Bulduru kultūras nama studijā, kur tolaik tika gleznoti un zīmēti gan portreti, gan sieviešu akti. Šajos uzmetumos viņš sevi pierādījis kā liriķi, kurš izcili pārvalda cilvēka ķermeņa plastiku. Daļa no šiem zīmējumiem eksponēti šajā izstādē, kas apskatāma līdz 10. martam.

Izstādēs Edgars Bauze piedalās kopš 1932. gada, un to skaits mērāms vairākos desmitos, pārsvarā tās bija Jūrmalas mākslinieku grupas izstādes, kā arī personālizstādes. Strādājis dažādos žanros, bet mīļākās tēmas – klusā daba, ziedu gleznojumi, portreti, figurālās kompozīcijas. Iemīļotās glezniecības tehnikas – eļļa un pastelis, grafikas tehnikas – ogle, sangīna un tuša. Edgars Bauze bija izcils grafikas un zīmējumu meistars. Divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados guvis atzinību tieši ar savām grafikām. Jaunībā apguvis arī koktēlnieka amatu, veidojis arī savu gleznu rāmjus, kuri izcēlās ar īpašu eleganci un kvalitāti.

Divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados mācījies Rīgas Tautas augstskolas mākslas studijā, kurā pasniedzēji bija mākslinieki Uga Skulme, Konrāds Ubāns un Romāns Suta. Vēlākajos gados Romāns Suta uz mākslas studijas bāzes izveidoja savu privātstudiju un savu izcilo skolnieku Edgaru Bauzi uzaicināja strādāt par asistentu. 1937. gadā Romānam Sutam un Edgaram Bauzem tika uzticēts iekārtot Latvijas Valsts paviljona ekspozīciju Starptautiskajā mākslas un tehnikas izstādē Parīzē.

Edgara Bauzes darbi atrodas Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja fondos, Jūrmalas pilsētas muzejā, Talsu novada muzeja krātuvēs, kā arī neskaitāmās privātkolekcijās Latvijā, ASV, Vācijā, Zviedrijā un citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja