Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Daļa no mākslas procesa

Starptautisks keramikas simpozijs Kohilā, Igaunijā
Derīgais izraktenis māls Kohilā tiek ievests jau astoto reizi, jo tur, aptuveni 50 km no Tallinas, no 30.jūnija līdz 20.jūlijam norisinājās kārtējais starptautiskais keramikas simpozijs, kurā piedalījās 12 keramiķi no astoņām valstīm. Simpozija darbība notika Tohiso muižā. Ēkā, kas attāli līdzinās Bīriņu pils Igaunijas variantam, iekārtots Izglītības centrs ar keramiķu darbnīcām un anagamas krāsni, muzikālām nodarbēm paredzētām telpām.

Simpozija laikā iespaidīgo izmēru krāsns (tās vecākā māsīca Latvijā apmetusies Zvārtavas pilī) tika dedzināta vairākkārt un darbības rezultāts tika eksponēts noslēgumā.

Simpozijā piedalījās Magda Gazura (Polija), Albane Trolle (Francija), Deivids Stempls (ASV), Nanako Kaji (Japāna), Artjoms Goreslavets (Kazahstāna), Sergejs Sorinskis (Krievija), Kerta Sepela, Terje Ojavers, Ulle Rajasalu, organizētājas — Kulli Koiva un Aigi Orava, no Latvijas — Jānis Kupčs un Dainis Pundurs.

Ja par simpozija rezultātu pieņem to, kas tiek izņemts no krāsns, iespējams, tas neliecina par satriecošu mākslas spēku, jo objektu dažādība, atšķirīgie mākslinieku temperamenti drīzāk ļauj uzlūkot šādu simpoziju kā daļu no mākslas procesa. Un tomēr — lielākā daļa keramiķu bija izteikti virzīti uz konkrēta rezultāta radīšanu, neatkarīgi no tā, vai gala produkts ir salonmākslas priekšmets ar noteiktām funkcijām, vai ne mazāk pievilcīgs nelietojams sazinkas.

Jutos personīgi uzrunāta caur Albanes Trolles māla puķēm, kas novītušas, sačokurotām ziedlapām organiski iekļāvās muižas mauriņā. Deivida Stempla medainos podus (vidukļa apkārtmērs ap 2 m) formāli varētu saradot ar Daiņa Pundura "cukurtraukiem" — keramiķim tik raksturīgo Latvijā nebijušo formu atvasinājumu, ja ne Daiņa turpat nokritušie asteorīdi, kuru antropomorfā plastika uzrunā ar biedējošu apokaliptisku intonāciju, kas liek saprast, ka arī cukurtrauka jaukie apaļumi nav tik nevainīgi kā izskatās. Par izteiksmes tiešumu komplimentu pelnījis Jānis Kupčs, kas izvēlējās radīt videi draudzīgus objektus (darbus, pēc autoru izvēles, atstāj muižā) — XX gs. sākuma muižas radiatoru keramikas klonus. Vairāku mākslinieku veikums bija tradicionāli un arī savdabīgi pievilcīgs, piemēram, Krievijas mākslinieka Sergeja Sorinska prasme savos lielformāta objektos radīt optisku ilūziju par virsmas atspīdumiem, igauņu keramiķes Kertas Sepelas mājīgā humora izjūta snuķu zvēros vai Ulles Rajasalu ergonomiskās koškrāsu vāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja