Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dambis pārplūst ar video

Sākas starptautiskais festivāls Ūdensgabali

Kad uz AB dambja vasaras garumā noritējuši dažādi specifiski masu pasākumi, kā ūdens F1 un pašdarināto lidaparātu konkurss, tas rudens ieskaņā atgriežas pie ikdienišķā ritma, kuru veido avangardiski kultūras pasākumi. No tiem Ūdensgabali ir uzticīgākais. Starptautiskais video un laikmetīgās mākslas festivāls ir kļuvis par sava veida atskaites punktu Latvijas, arī starptautiskajā videomākslā notikušajam. Šogad no 2. līdz 7.septembrim AB mākslas centrā Betanovuss un Noass tas noritēs astoto reizi.

Mākslu satikšanās

Ūdensgabali ir unikāla eksperimentālo filmu platforma, uz kura tiekas skaņa, teksts, kustība un attēls. Šogad Noass ir pārbūvēts, apstākļi māksliniekiem un skatītājiem būs labāki un plašāki. Darbība risināsies darbnīcās, būs apskatāma darbu izstāde, un neizpaliks daudz eksperimentālu performanču. "Šāgada jauninājums ir, ka darbosies vairāk radošo darbnīcu un ka konkursa darbi ir izstādīti, nevis atrādīti seansā," norāda Inga Uldriķe, festivāla organizatore. Skatei ir atlasīti tādu mākslinieku kā Kriša Salmaņa un Arņa Balčus darbi. Viņus vērtē ne mazāk pazīstami kolēģi, žūrijas dalībnieku vidū atrodami arī Katrīna Neiburga un Gints Apsīts. Pēdējā festivāla Ūdensgabali diena būs veltīta skaņu mākslai, kurai Noass ir ilgstoši kalpojis kā mikroplatforma.

Taps uz vietas

Festivāls sastāv no konkursa un festivāla programmas, kā arī trim radošajām darbnīcām: Ineses Upenieces Need a CUE un Gija Gieskes vadītās Gameboy jeb geimboju kameras darbnīca, kā arī skaņu mākslas darbnīcas Skaņu telpa / Skaņu valoda, ko vada Patriks Makginlijs, Džons Grziničs un Maksims Šenteļevs. Radošo darbnīcu veikums tiks atrādīts festivāla galvenajās norises dienās no 5. līdz 7.septembrim — piektdien, sestdien un svētdien.

Festivālā dominēs videomākslas programmas. Pērno Ūdensgabalu konkursa galvenās balvas ieguvēja, kuratore Oļa Vasiljeva prezentēs programmu Rainbow Bietes, kura būs skatāma piektdien pulksten 21. Dienu vēlāk būs skatāma otra video mākslas programma, ko prezentēs Dragans Živančevičs, jauno mediju profesors no Novi Sadas universitātes. Piektdienas vakarā Laboratory of Stage Arts aicina visus piedalīties mākslas teletilta veidošanā starp Rīgu, Berlīni un Madridi. CUE ir atvērts ikvienam, kas kopā ar citiem vēlas veidot mākslu.

Sestdien, 6.septembrī, ar geimboju un paštaisītu sintezatoru palīdzību uzstāsies nīderlandiešu mākslinieks Gijs Gieske, svētdienas vakarā Džons Grziničs prezentēs radošajā darbnīcā Skaņu Telpa / Skaņu Valoda paveikto. Pašmāju elektroniskās mūzikas veterāns Soundmeccano un Patriks Makginlijs uzstāsies ar skaņas priekšnesumu. Vakaru noslēgs audiovizuālais priekšnesums Zīmētā skaņa jeb Soundrawing, kuru veidos elektroakustiskās improvizācijas projekts Bērnu rīts un Džojs Lāvs no Somijas sadarbībā ar grafiķi un mākslinieci no Vīnes Elffriede. Skaņu zīmēšanas pamatideja ir Ūdensgabaliem poētisks dialogs starp attēlu un skaņu, kura laikā zīmējums un skaņa top savstarpējā mijiedarbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja