Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Diskutēs par Latvijas teātra 2014./2015. gada sezonu un traģisko varoņu atgriešanos

23. novembrī Spēlmaņu nakts pasākumu ietvaros notiks Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkota starptautiska zinātniski pētnieciska konference Latvijas teātra 2014./2015. gada sezona un traģiskais varonis 21. gadsimtā, informēja LTDS pārstāve Undīne Preisa.

Konferencē piedalīsies Latvijas un ārzemju teātra zinātnieki, bet debatēs uzstāties aicināti arī praktiķi. Konference notiks Eiropas Savienības mājas Kamīnzālē, Aspazijas bulvārī 28, sākums plkst. 10.30.

Šogad konferences tēma izriet no aizvadītajā sezonā konstatētas parādības: "Ar lielu jaudu uz skatuves ir atgriezies traģiskais varonis un varone vārda visaptverošā nozīmē. Proti, vērienīga personība, kas veic visu cilvēkam iespējamo cerību un maldu ceļu, nolaižas savas būtības dzīlēs tik dziļi, cik tas iespējams, un izcieš visu sāpju mēru. Un tas sakāms ne vien par tēlu, bet arī par aktieri. (..) Un kopā ar aktieriem traģēdijas teritorijā, pārvarot bailes un neziņu, ir gājuši Vladislavs Nastavševs, Laura Groza-Ķibere, Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Mārtiņš Eihe. Tas taču par kaut ko liecina?" - tā žurnālā Teātra Vēstnesis raksta teātra zinātniece Edīte Tišheizere. 

Par mūslaiku traģisko varoni konferencē referēs ārzemju pētnieki, kuri gan runās par šo fenomenu pašu mājās, gan dalīsies iespaidos par Spēlmaņu nakts balvai nominēto izrāžu skatē redzēto. Vai Antigones, Vinstona Smita, Navālas un citu pērnās sezonas labāko iestudējumu galveno varoņu traģiskās vainas apziņa ir vien lokāla tendence? Vai varbūt traģiskā varoņa atgriešanās teātrī ir globāla parādība?

Spēlmaņu nakts skatē aizvadītās teātra sezonas labākos iestudējumus skatījās teātra pētnieki un zinātnieki - Anna Stepanova (Krievija), Tatjana Zelmanova Dipona (Beļģija), Viktorija Ivanova (Lietuva), Marite H. Butkaite (Igaunija), kas uzstāsies arī konferencē. Tajā Latviju pārstāvēs Silvija Radzobe, Zane Radzobe, Edīte Tišheizere. Ieva Rodiņa vadīs diskusiju, kurā piedalīties aicināti visi interesenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja