Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dziesmu svētku divas auditorijas

Daudzi, daudzi, daudzi paldies Latvijas televīzijai par aizrautību pašaizliedzību un noskaņu. Tieši televīzija bija tā, kas atveda Dziesmu un deju svētkus pie tiem, kas skatījās no malas. Pie otrās svētku auditorijas, jo par pirmo man gribas saukt dalībniekus. Sen televīzija nebija satikts tik daudz skaistu, priecīgu seju, tik daudz nesamākslotu viedokļu.

LTV, stāstot par svētkiem devās pa jau zināmo, tradicionālo ceļu, – centās izsekot notikumiem un svētku dienasgrāmatās noķert dalībnieku izjūtas, nedaudz laižot pie vārda arī skatītājus. Televīzija bija izvēlējusies būt svētku dalībnieku centrēta, viņi bija galvenās personas. Tas bija skaisti! Var tikai apbrīnot, cik dažādi cilvēki, cik daudzveidīgas situācijas un vietas tika īsā laikā parādītas. Brīžiem likās, ka televīzijas cilvēki gandrīz saplūda ar svētku dalībniekiem, cenšoties viņu piedzīvoto parādīt citiem.

Sejas bija dažādas, tomēr kopīgā sajūta ziņās un raidījumos diezgan vienveidīga – nedalīta un neprātīga jūsma par to, ka ir mums svētki un cik tie ir lieliski. Bija jauki to just, bet... Skatoties vairākas svētku dienasgrāmatas pēc kārtas likās, ka svētku pirmā auditorija – dalībnieki - jau iemācījusies, kas no viņiem tiek gaidīts, tāpēc atkal un atkal intonatīvi atkārto jau redzēto šīgada dziesmu svētku dalībnieka televīzijai paredzēto izteiksmes stilu.

Tad iedomājos, ka lepnumu, prieku un atbrīvotību var parādīt daudzveidīgāk. Es runājos ar cilvēkiem, kas bija svētkos un dzirdēju arī citādas domas, citus notikumus. Un viņi visu laiku necentās skaļi izkliegt savu apmierinātību, prieks likās daudzveidīgāks un dziļāks. Sarunās iezīmējās tas īpašais, kas raksturīgs tikai šiem svētkiem. Daži no faktiem, kas notika ap svētkiem, kā garāmejot ieskanējās arī ziņu pārraidēs, bet tika ātri vien aizmirsti kā ne pārāk nozīmīgi.

Tagad atskatoties, liekas, ka svētku attēlojumā televīzijā dominēja izjūtas, bet dalībnieku domu bija pamaz. Likās, tā viena tipa jauki lipīgā jūsma un slavēšana tika par varītēm rādīta. Varbūt steigas un milzīgā darba apjoma dēļ, varbūt tāpēc, ka tā bija nolemts rādīt?

Man patika prieks un atbrīvotība, bet svētku nedēļas otrajā pusē jau pagarlaicīga likās vienveidīgā pieeja. Šķita, ka nedaudz piemirsta otrā svētku auditorija un īstā televīzijas auditorija – tie, kas nepiedalās, bet vēlas sajust svētkus. Dalībnieki bija svarīgākie, bet arī skatītājiem bija savas izjūtas, savas domas. Gaidas, pārsteigums, sajūsma par pirmajiem koncertiem, vilšanās par neiegūtajām biļetēm vai prieks par iespēju tikt uz svētkiem, vēlēšanās pavērtēt amatpersonu runas un to, kā katram piestāvējis tautas tērps... Vēl tik daudz kas cits.

Tomēr noslēguma koncerta un sadziedāšanās translācija uznesa svētku kulminācijā. Protams, skaistā un labā svētkos bija vairāk. Paldies svētku dienasgrāmatu veidotājiem, paldies Aijai Kicai un Jānim Gestem, paldies Andrejam Volmāram, kas pēcsvētku reportāžā atļāvās ierakstīt kritiskus vārdus par repertuāra izvēli, paldies par diriģenta Māra Sirmā godīgo, bez pompozitātes veidoto portretu viņam veltītajā raidījumā.

Es ceru, pēc mēneša, kad uzzināsim TNS Latvia apkopotos televīziju jaunākos reitingus jūlijā, Dziesmu svētku pasākumi un īpaši noslēguma koncerts būs tabulas pirmajās vietās. Es ceru, ka svētku auditorijas īpatsvars būs lielāks, nekā jūnija skatītāju favorītiem, kuru pirmajā trijniekā bija arī TV auditorijas gaumi nepatīkami raksturojošs fakts - Vislatvijas alus dzeršanas čempionāts (LNT )(pirmajā vietā – LTV1 „Padomju stāsts” un Latvijas šlāgeraptaujas 2008.gada fināls).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja