Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Festivāls Laiks dejot. Turku kafija un duets ar objektiem

Sākas Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot

Piecu dienu garumā, no 8. līdz 12. jūnijam, Rīgā norisināsies Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot, kurā piedalīsies ārvalstu mākslinieki un Latvijas horeogrāfi. "Man ļoti patīk aicināt uz festivālu cilvēkus, kurus es pazīstu ķermeniski – esmu redzējusi viņu izrādes vai papildinājusi zināšanas viņu vadītajās meistarklasēs," par dalībnieku izvēli saka Laiks dejot mākslinieciskā direktore Olga Žitluhina, ar kuru satiekamies ceļā uz peldošo mākslas centru Noass AB dambī.

Tieši šajā vietā norisināsies visi Starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla noslēguma dienas pasākumi, kuru vidū būs latviešu horeogrāfes Agates Bankavas izrāde Fafabulala par divu cilvēku savstarpējo komunikāciju un Skotijā mītošā mākslinieka Robija Singes solodarbs Duglass ar dažādu objektu piedalīšanos. "Šī izrāde rada sajūta, kāda mums visiem ir nepieciešama šajā crazy jeb trakajā laikā," iespaidos dalās Olga Žitluhina, kura iepazīstina ar Laiks dejot daudzveidīgo programmu.

Šīgada festivāls koncentrēsies uz paaudžu tēmu, kas atklājas jau dalībnieku sastāvā. 8. un 9. jūnijā Zirgu pastā būs skatāma Norvēģijā dzīvojošā itāļu izcelsmes mākslinieka Frančesko Skavetas un kompānijas Wee izrāde Gandrīz nekad, kurā, izmantojot dīvainu politikas, poētikas un humora sajaukumu, tiek pētīti priekšstati par patiesību un meliem. Līdzās šī pieredzējušā autora darbam festivālā būs redzamas arī Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas studentu labākās horeogrāfijas.

9. jūnijā Ģertrūdes ielas teātrī notiks pirmizrāde slovēņu horeogrāfa Branko Potočana un Latvijas laikmetīgās dejas kompānijas Ārā veidotajam jauniestudējumam Turku kafija par indivīda un sabiedrības attiecību krustpunktiem. Pēc septiņiem gadiem slovēņu horeogrāfs ir atgriezies vietā, kur savulaik radīja fiziskā teātra izrādi Männersache jeb Vīru lietas (2009). "Mani interesē, kā Branko Potočans redz mūsu deju tagad, kā jaunie dejotāji startēs viņa ķermeņa valodā un redzējumā," atzīst Olga Žitluhina.

Nedēļas izskaņā, 11. jūnijā, Zirgu pastā viesosies Izraēlā mītošais itāļu horeogrāfs Andrea Kostanco Martīni, kurš piedāvās divas īsmetrāžas soloizrādes – Kas notika Turīnā un Trop. "Tā būs iespēja vienu un to pašu mākslinieku redzēt divās pilnīgi atšķirīgās lomās," uzsver Olga Žitluhina un piebilst, ka tas ir jauns ieraksts šī festivāla vēsturē. Savukārt tāpat kā citus gadus būs iespēja apmeklēt ne tikai izrādes, bet arī piedalīties mākslinieku vadītajās meistarklasēs. Līdzās citām kustībām varēs apgūt arī ķīniešu deju.

Vairāk informācijas – www.laiksdejotfestivals.lv. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja