Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Grūtākais — uzpūst acis

Svētdien Daugavas stadionā notiks Baltijas Grafiti festivāls. Jums varbūt krīt uz nerviem māju un tuneļu apzīmētās sienas, ko sētnieki ar birstēm un pulverūdeni cenšas noberzt tīrus. Toties Latvijas Universitātes Datorgrafikas nodaļas studentam Klāvam Bušam iesāpas sirds ik reizi, ejot garām slotām un spainīšiem, kas dodas uzbrukumā kārtējam grafiti mākslas darbam. "Tu esi pūlējies, krāsojis, bet kāds to visu aizkrāso ciet," Klāvs skumīgi saka. "Nav nekāds brīnums, ka nākamajā dienā gribas gandrīz vai par spīti uzkrāsot tajā pašā vietā!"

Viņaprāt, jebkāds uzraksts uz sienas ir interesantāks nekā vienkārši tīra siena. Ja šo lasa kāds no kārtības policijas, lūdzu, neklauvēt pie Klāva mājas durvīm Jūrmalā! Viņš sienu pa kluso apzīmējis tikai vienu reizi, un uzreiz arī pieķerts. Kopš tā gadījuma jaunietis zīmē jeb precīzāk — pūš tikai glezniņas, ko dāvināt vai pārdot grafiti mākslas cienītājiem. Šosvētdien Klāvam, kurš savus darbus paraksta ar pseidonīmu Klauss, būs iespēja pavisam legāli appūst betona mūri Daugavas stadionā Baltijas Grafiti festivālā.

Aigars Kalvītis un stencils

Pirms dažām dienām uzsācis studijas Latvijas Universitātē Klāvs atzīstas, ka lielāks satraukums šobrīd esot nevis par lekcijām, bet gan festivālu. Šosvētdien Daugavas stadionā uz pirmo Baltijas Grafiti festivālu sapulcēsies konkursa kārtībā izvēlēti labākie mākslinieki. Viņi apzīmēs trīsdesmit astoņus betona blokus. Labākie tiks apbalvoti. Pasākumā darbosies arī mūzikas un mobilo tehnoloģiju paviljons, kā arī vairākas radošās darbnīcas. Būs beatbox un breika deju sacensības. Uz skatuves visas dienas garumā kāps populāri mūziķi un dīdžeji.

Vai svētdien Daugavas stadionā vienkopus varēsim redzēt daudzus jaunos, dumpīgos grafiti meistarus, kuri gatavi ar piparotiem saukļiem un krāšņiem zīmējumiem protestēt pret pastāvošo kārtību? "Tas tā bija kādreiz, īpaši Amerikā, ar grafiti protestēja pret valdību. Tagad, domāju, neviens neko īpaši protestēt negrib," Klāvs spriež. Krāso vienkārši tāpēc, ka patīk un labi izdodas. Bet grafiti stacijas tunelī ar politiķi Aigaru Kalvīti, kuram piezīmēts rukša deguns un ausis? "Nu jā, tagad jau arī mums politiskā situācija tāda," Klāvs kļūst domīgs.

Pats Klāvs atklājis grafiti, vidusskolā lauzot galvu — kā varētu piepelnīties, lai nebūtu jāprasa naudiņu vecākiem? Sācis ar jauku dāvanu klasesbiedrenei dzimšanas dienā — viņas portretu stencila tehnikā. Stencils ir viena no grafiti tehnikām. Vispirms no papīra tiek izgriezta kontūra. Tad, to klājot uz sienas, tiek uzpūsta krāsa. Glezniņa visiem patikusi. Klāvs sācis "pūst sejas" gan dāvanām, gan pārdošanai. Trenējoties mājas kurinātavā krāsām nopūtis visu sienu. Sākumā mamma raukusi pieri. Tagad priecājoties par dēla aizraušanos, kas vienlaikus ir arī peļņas avots.

Pensionāri arī pieķerti

Pavaicāts, vai nav tomēr liels kārdinājums naksts tumsiņā kaut ko uzpūst tunelī, patiltē vai uz kāda nama sienas, Klāvs atteic — nav gan. "Varbūt tāpēc, ka man nav kompānijas. Draugu lokā esmu vienīgais, kas pievērsies grafiti." Saķeršanās ar kārtības policiju jaunietim iznākusi tikai vienu reizi pašā sākumā — Jūrmalā zem kāda tilta viņš izmēģinājis roku grafiti. Noķerts un saņēmis aizrādījumu. Klāvs iebildis — vai labāk būtu, ja viņš staigātu apkārt iedzēris un kaudamies? Policistiem viņa arguments šķitis saprātīgs. Tāpēc oficiāls ziņojums izpalicis. "Lasīju ziņās, ka arī pensionāri pieķerti apkrāsojam sienas," Klāvs pasmaida. "Tā ka ne tikai jaunieši to dara!"

Vai grafiti var uzkrāsot katrs? Klāvs uzskata, talants tomēr vajadzīgs. Viņam skolā labi padevusies zīmēšana. Nekad nav bijis problēmu ilgi, rūpīgi ķimerēties — šī rakstura īpašība lieliski noderot, kad strādā ar stencilu. Klāva seju glezniņas top, vispirms nokopējot fotogrāfiju. Pamatīgs rokas treniņš un pacietība nepieciešama, lai katru sīkāko sejas niansi izgrieztu papīrā. Tad sāka radošākais — krāsošanas darbs. Vienai sejai Klāvs izmanto vairākas krāsas. "Visgrūtākais ir uzpūst acis," viņš atzīstas. Acu izteiksme daudz pastāsta par cilvēku. Kļūdīties nedrīkst. Svētdien Daugavas stadionā Klāva darbs piedalīsies konkursā. Šoreiz viņš nolēmis pamainīt tēmu. Seju vietā Klāvs uz betona sienas krāsošot kaut ko kosmisku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja