Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Iemīlēt knaģi

Kāpēc lelles? "Cilvēkiem patīk. Tas ir kas neredzēts," stāsta G.Laiviņa. Leļļu teātra tradīcijas Latvijā ir visai konservatīvas, bez tam nedaudzo trupu mērķauditorija ir mazi bērni. "Bet tas ir tik daudzveidīgs žanrs. Mākslinieki ar lellēm atļaujas to, ko nevar ar dzīvu cilvēku. Un panāk ļoti spēcīgu efektu," uzsverot leļļu kā avangarda teātra tradīciju, viņa turpina. "Cita pieredze mums palīdzēs drusku ātrāk attīstīties."

No 26. līdz 30.augustam notiks eksperimentālā teātra festivāls Homo alibi


Daudzi nesaprot, ar ko atšķiras Homo alibi no Homo novus. Vai mēs katru gadu saucam citādi? — stāstījumu par šā gada festivālu sāk Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa. Un atbild: Homo alibi veltīts vienai tēmai vai žanram skatuves mākslā. Augustā festivāls uz Rīgu vedīs objektu un leļļu teātri.

Lai parādītu leļļu teātra dažādību, Homo alibi pirmo reizi veidos arī programmu bērniem. "Leļļu teātra auditorija ir no trim gadiem līdz lielam vecumam. Viesizrādes it kā domātas pieaugušajiem, bet visas piemērotas arī bērniem. Man liekas labi, ka piecpadsmitgadīgs pusaudzis ar saviem vecākiem var aiziet uz teātri. Jaunais Rīgas teātris taisa izrādes šai auditorijai, bet tas ir pārāk dārgi, lai jaunieši varētu atļauties bieži iet. Domājot par nākošo paaudzi teātrī, jauniešu kategorijā Latvijā ir katastrofāls tukšums."

Bērnu auditorijai festivāls piedāvās piecas izrādes — pusi no programmā paredzētajām. Divas — Mārtiņa Eihes Mazais cilvēks, kuras veidošanā piedalās Ģirts Šolis, Baiba Ģeķe un Kārlis Krūmiņš, un latviešu izcelsmes igauņu horeogrāfes Renātes Valmes Otra zeme — top īpaši Homo alibi. Redzēsim arī izrādes, kas rādītas nelielam skatītāju lokam. "Varis Klausītājs, gleznotāja Anda Lāce, mūziķis Jānis Kurševs un Inta Klusa apspēlē vilka tēmu latviešu folklorā. Māksliniece dzīvajā zīmē izrādi, zīmējums ir viens no galvenajiem varoņiem, un tas man liekas ļoti interesanti," stāsta G.Laiviņa. Otra, nesen pirmizrādīta izrāde ir Santas Didžus maģistra darbs Septiņas dienas, Kultūras akadēmiju beidzot. "Svaigs, Latvijas kontekstā ļoti interesants darbs objektu, ēnu, gaismu teātra jomā. Viņa to parādīja tikai mācībspēkiem, cik zinu, Leļļu teātris neplāno to iekļaut repertuārā. Izrāde ir domāta ļoti plašai auditorijai." Ar ēnu un gaismu palīdzību, bez modernajām tehnoloģijām S.Didžus izstāsta Bībeles septiņu dienu pasaules radīšanas ciklu. Piektā izrāde Latvijā tiks adaptēta. "Vācu kompānijas izrādi bērniem Rīgā kopā ar Miķeli Žideļūnu pārveidos latviski."

"Pieaugusī" programma piedāvās iepazīties ar dažādām leļļu teātra izpausmēm. "Mums ir gan objektu teātris, gan marionešu teātris, gan mākslinieki, kas paši veido lelles no netradicionāliem materiāliem. Katram unikāla estētika." Homo alibi ar izrādi Vilkme viesosies viens no Eiropas objektu teātra pamatlicējiem Velo teātris, krievu trupa AKHE, Tībingenes Marionešu teātris un Turak teātris, kas piedāvās divas unikālas Mišela Laubu izrādes — par ko tikai nepārvērtīsies koka knaģis vai apelsīna miza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja