Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Izdots valodniecības pētījums par latviešu valodas intonācijām

Apgādā "Zinātne" izdots Dr. philol. Rasmas Grīsles "Heterotonu vārdnīca un heterotonu pētījumi", informē Maija Sinka, Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore.

Pētījums ir par vienādi rakstāmiem vārdiem un to atšķirību tikai izrunā ar zilbes intonāciju, kā piem., koncertu zāle un jāpļauj zāle. Kā zināms, viens no latviešu valodas retumiem un dārgumiem ir skaņu valodas distinktīvas zilbju intonācijas.

Latviešu valoda ir viena no nedaudzām, kas ir saglabājusi indoeiropiešu seno zilbes intonāciju starpību, ko sastop tikai vēl arī leišu, slovēņu un serbu valodā. Latviešu vidus dialektā, kas ir mūsu literārās valodas pamats, šķiŗ visas trīs intonācijas: stieptu, krītošu un lauztu, piem., mīt: ‘mīņāt’, ‘mājo’, ‘mainīt’.

Latviešu valodā ir vārdi, kas izrunā atšķiŗas tikai ar zilbes intonāciju. Tādi ir bieži lietojamie, vienādi rakstāmie, viscaur vienādi lokāmie vārdi (un arī atvasinājumi no tiem), kā piem., koncertu zāle, jāpļauj zāle. Dr. philol. Rasma Grīsle tos ir nosaukusi par heterotoniem(termins heterotoni radīts pēc tādiem paraugiem, sākotnējiem grieķu adjektīviem, kā heterogens, oksitons, baritons).

Rasma Grīsle klajā nākušā izdevumā ir savākusi un ar zinātniskās līdzstrādnieces Antras Miezes palīdzību arī apkopojusi pāri par 800 leksisku un gramatisku heterotonu vienību – dupletu un tripletu – balstoties latviešu vidus dialekta triju intonāciju izrunā.

Jau 1945./46. profesors Jānis Endzelīns teicis: "Var puslīdz droši domāt, ka mūsu intonācijām nav vairs ilgs mūžs ko dzīvot, jo ļaudis jaucas. Ja tēvam un mātei dažāda izruna, ko lai bērns mācās?" – Tad nu pareizo intonāciju iemācīšanās visaktuālāka un reāli daudzmaz iespējama šķiet heterotonos. Tāpēc bija ļoti vēlams sagatavot un izdot heterotonu vārdnīcu.

Tā nu secināms, ka senā intonāciju nozīme ir svarīga valodniecībai, īpaši etimoloģijai, kas savukārt dod liecības citām zinātnēm, piem., tautu un kultūras senvēsturei. Un arī sazinoties intonācijas ir svarīgas vārdu pareizai uztverei novēršot homonimiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja