Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izzinošs un virtuāls ceļojums pagātnē digitālajā krātuvē Redzidzirdilatviju.lv

Publiska piekļuve internetā Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva materiāliem ir kopš 2015. gada – vietnē Redzidzirdilatviju.lv. Tās meklētājā ierakstot interesējošo vārdu vai tēmu, attiecīgi tiek piedāvātas fotogrāfijas, skaņu ieraksti, kinohronikas, filmas par šo tēmu vai personu. Informāciju vai filtrēt arī detalizētāk, jo atlases piedāvājumu ir daudz – dokumentu veidi, datējums, nosaukums.

"Protams, tas nebūt nav viss, kas ir pieejams arhīvā. Ja no filmām, kas ir arhīvā, lielākā daļa – 9050 – jau ir virtuāli publicētas, tad fotogrāfiju (šobrīd publicētas ir 51 295) nav vēl ne puse no arhīvā esošā miljona. Patlaban ir publicēti arī tikai 550 skaņu ieraksti, kas ir pavisam maza daļiņa no arhīvā esošajiem," skaidro Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva direktore Dace Bušante. Darbs ir rūpīgs, diendienā to veic desmit arhīva darbinieki. 

Decembra nogales jaunums – vietnē Redzidzirdilatviju.lv nu tiek piedāvāti dokumentu un liecību apkopojumi par noteiktām tēmām. "Tie apmeklētāji, kas arhīva digitālo krātuvi izmanto vispārizglītojošiem mērķiem, var interesējošo tēmu izpētīt uzreiz, bez meklēšanas. Kolekcijai iespējams pievienot materiālus un citus dokumentus, kas nav iekļauti arhīva digitālajā krātuvē, piemēram, filmu plakātus, montāžas lapas, kartes, aprakstus, biogrāfijas un citus tekstuālos dokumentus, kas bagātina kolekciju un ļauj tēmu atspoguļot pēc iespējas plašāk," stāsta Dace Bušante.

Kultūras tēma šobrīd ietver Dziesmu svētkus Latvijā un Briseles starptautisko izstādi. Tematiskās kolekcijas ir arī par medicīnu, sportu, Latvijas satiksmes infrastruktūras vēsturi. Aplūkojot arhitekta Nikolaja Hercberga dokumentu kolekciju, iespējams doties virtuālā pastaigā pa Latvijas skaistāko pilsētu ielām teju simts gadu senā pagātnē. D. Bušante zina teikt, ka ļoti daudzi arhīvā meklē informāciju par arhitektūru, novadpētniecību, novadniekiem, konkrētiem cilvēkiem, meklē paši sevi vai savus radiniekus. Lieliska iespēja šajā platformā, sadaļā Mana izlase ir katram pašam veidot savu interesējošo materiālu apkopojumu. "Pie katra dokumenta ir dzeltena zvaigznīte, kuru uzspiežot tas nonāk izlasē un veidojas saraksts ar tiem materiāliem, kas ieinteresējuši vai gribētos tos pasūtīt," skaidro arhīva direktore un piebilst, ka daudzi cilvēki pasūta materiālu kopijas saviem projektiem, veicot atlasi, un tā lielajā arhīvā veido savu arhīvu. Vai Covid-19 laiks arī jau tiek apkopots arhīva materiālos? "Vēl ne, viss vēl pārāk svaigi. Bet noteikti gan ar fotogrāfijām, ziņām taps arī šīs tēmas kolekcija, lai pēc tam uz to varētu skatīties kā uz pagātni," sola Dace Bušante.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja