Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kad debesis uzzied

Gaisa balonu festivāls šonedēļ Rīgā svin desmit gadu jubileju

Jau trešdienas vakarā debesīs virs Rīgas pacelsies krāšņie gaisa baloni — šogad starptautiskajam gaisa balonu festivālam LMT kauss savu dalību pieteikušas divdesmit piecas gaisa balonu ekipāžas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas. Šis gads Latvijas gaisa balonu cienītājiem ir īpašs, jo lielākais gaisa balonu festivāls svin savu desmito jubileju. Dalīts prieks ir dubults prieks — tādēļ savus svētkus augstumu mīlošie svin Rīgas svētku laikā. Gaisa balonu festivālā piedalīsies arī viena no trijām sievietēm Latvijā, kas ieguvušas gaisa balona pilota licenci, — Kristīne Vēvere.

Baloni kā dzīvesveids


Kristīne draugos ar gaisa baloniem ir jau trīspadsmit gadu, savukārt pilota tiesības ieguvusi pirms astoņiem gadiem. Pati viņa ar smaidu stāsta, ka iepazīšanās ar gaisa baloniem bijusi laimīga apstākļu sakritība un pilnīga nejaušība. Strādājot Siguldā gaisa balonu svētkos kā brīvprātīgajam palīgam, bijusi izdevība arī pašai izvizināties ar krāšņo milzeni. Emocijas tā aizrāvušas, ka Kristīne nolēmusi meklēt iespējas iepazīties ar baloniem tuvāk. Pamazām iepazinusies ar gaisa balonu faniem un nolēmusi, ka būs pilots.

Gaisa balona pilota licenci izsniedz Civilās aviācijas administrācija. Lai to iegūtu, nākas pacīnīties — jāiziet medicīniskās pārbaudes, jāapgūst teorijas deviņos priekšmetos — tostarp radiosakaros, likumdošanā, meteoroloģijā —, arī sešpadsmit stundas jāpavada gaisā instruktora pavadībā.

Latvijā patlaban ir vien vienpadsmit gaisa balonu pilotu, no tiem trīs — sievietes. Kristīne apgāž priekšstatu, ka gaisa baloni nebūt nav tā sievišķīgākā aizraušanās, — gan pavadoņu grupās, gan palīgdarbos un tiesneša pienākumu pildīšanā nodarbinātas daudzas sievietes.

Ja iepatikušies gaisa baloni un pavīdējusi doma sākt ar tiem nopietnāk aizrauties, vēlams kārtīgi visu apsvērt. "Gaisa baloni man ir dzīvesveids," atzīst Kristīne. Daudz kas jāpakārto šim hobijam, pļavā pie balona jābūt agros rītos un vēlos vakaros, brīvdienās, atvaļinājumos. "Šis hobijs prasa laiku un ieguldījumus, tā dēļ var nākties atteikties no citām izklaidēm," stāsta Kristīne. Ja nolemts uz baloniem palūkoties tuvāk, vērts sazināties ar klubu 99 gaisa baloni un pēc tam gaidīt zvanu — rīkojot pasākumus, brīvprātīgie palīgi ir nepieciešami.

Maršruti pēdējā brīdī


No trešdienas vakara līdz svētdienas rītam notiks lidojumi, taču precīzas pacelšanās vietas, lidojumu maršruti un arī nolaišanās vietas tiks paziņoti pirms lidojuma. Rīgā un tās apkārtnē jāpievērš īpašība vērība laika apstākļiem — te ir daudz ūdeņu, mežu, kas var apgrūtināt gaisa balonu nolaišanos, tādēļ meteoroloģijas speciālistiem īpaši jāaprēķina maršruts. Interesentiem būs iespēja par maršrutiem uzzināt, atverot mājaslapu www.lmtkauss.lv, kur ap sešiem rītā un pusseptiņiem vakarā būs jaunākā informācija par attiecīgi rīta un vakara lidojumiem.

Kā stāsta Kristīne, laika apstākļi ir ļoti būtiski gaisa balonu lidojumu drošībai. Lidojumi vasarā parasti notiek neilgi pēc saullēkta un pāris stundu pirms saulrieta — tas tādēļ, ka šajā laikā vēl nav radušās vertikālās gaisa plūsmas, kas var traucēt balona kustībai, taču tajā pašā laikā noder citiem bezmotora gaisa transportlīdzekļiem, piemēram, paraplāniem. Tikko saule sasilda gaisu, balona vadīšana kļūst sarežģītāka, tomēr agrā pavasarī vai vēlu rudenī balons var pacelties arī dienas laikā, jo gaiss jau ir auksts un nejaušas brāzmas — retākas. Ja ļoti nepieciešams, arī vasaras dienā balons var pacelties debesīs, tiesa gan, tiešsaistē ar zemi.

***

Gaisa balonu festivāls


13.—17.augusts Rīga

Lidojumi katru dienu ap plkst.7 un plkst.19, izņemot pirmo festivāla dienu (tikai vakara lidojums) un pēdējo (tikai rīta lidojums)

Precīzi maršruti ik dienu 30 min. pirms lidojuma www.lmtkauss.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja