Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kas viņa bija - Zilākalna Marta?

Zilākalna Martas reputācija Latvijā bija mītiska. Latvijas zintnieku un dziednieku panteonā vienīgi Finks droši vien ir pelnījis tādu pašu uzmanību kā viņa. Pat tie, kas neizjuta vajadzību pēc šīs dziednieces iemaņām, nešaubīgi ir izjutuši ziņkārību par šo personību, kas gluži kā kāda pagāniska dievība tika saistīta ar kalnu.

Nu Jānis Arvīds Plaudis apgāda Jumava publicētajā grāmatā "Zilākalna Marta" piedāvā uzzināt "visu patiesību par Latvijas slavenāko dziednieci." Anotācijas autors neskopojas vārdiem, nosaucot viņu par "vienu no slavenākajām pasaules dziedniecēm, kādu nav daudz." Anotācijā dziedniecei veltīti vārdi, kas vedina domāt par apbrīnas pilnu Zilākalna Martas izvērtējumu šajā grāmatā caur tiem, kas viņu satikuši personīgi: "Viņa strādāja savas tautas labā, pāri saviem spēkiem un visu mūžu. Viņa atdeva veselību tūkstošiem cilvēku, būdama to pēdējais glābiņš. Reizēm varēja domāt, ka savā dziedināšanā viņa pārkāpj dabas likumus. Leģendāra, brīnumdare un neparasta visaugstākajā pakāpē, un tomēr varbūt arī nelaimīga. Tāda bija Zilākalna Marta."

Ideju rakstīt grāmatu par leģendāro dziednieci autors mantojis no gaišreģa Alda Ķeviņa. Viņš bija kopā ar dziednieci vairākus dzīves gadus. Sākumā autors šaubījies, vai atradīs lieciniekus viņas brīnumainajām spējām un neparastajiem darbiem, bet Ķeviņš esot pārliecinājis: "Latvijā vēl dzīvo simtiem cilvēku, kas runājuši ar Zilākalna Martu. Viņa ārstējusi tūkstošiem cilvēku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja