Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KDi iesaka: Būt labam ļaunā pasaulē

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Pirmizrāde. Režisors Alvis Hermanis Jaunajā Rīgas teātrī ir iestudējis izrādi Kurlmēmo zeme. Tas ir skarbi romantisks trilleris par cilvēku, kurš grib būt labs ļaunā pasaulē, un divu sieviešu draudzību, kuras mēģina izdzīvot bandītu pārvaldītā pilsētā. Galvenajās lomās – Čulpana Hamatova un Kristīne Krūze. Šajā skatuves versijā, kas tapusi latviešu valodā, Čulpana Hamatova atgriezīsies režisora Valerija Todorovska filmas Kurlo zeme (1998) pasaulē. Ar lomu šajā filmā viņa savulaik kļuva slavena. Filmas pamatā ir Renātas Ļitvinovas romāns par kurlmēmo mafiju Maskavā. Alvis Hermanis piebilst: "Mums visiem gribētos atgriezties savā pagātnē kā filmā, kuru varētu attīt atpakaļ, un kaut ko varbūt izdarīt savādāk. Kaut arī iepriekš zinām, ka no likteņa neizmukt un filmas beigas būs tieši tādas pašas."

Kurlmēmo zeme

JRT Mazajā zālē 14.–17., 19., 21., 22.XI plkst. 19 

Biļetes pārdotas

***

Nacionālajā teātrī režisors Matīss Kaža ir iestudējis lugu Maigā vara, ko uzrakstījis kopā ar Elzu Martu Ružu. Foto – Aivars Liepiņš

Pirmizrāde. Kinorežisors Matīss Kaža debitē teātrī – Nacionālajā teātrī viņš ir iestudējis savu lugu Maigā vara, ko uzrakstījis kopā ar Elzu Martu Ružu. Tā aplūko mākslas pasaules un individuālo līdzatbildību kara apstākļos. Personāžu vidū ir krievu izcelsmes režisors, jauna teātra māksliniece no Austrumeiropas un ukraiņu mākslinieku kopiena. Lomās: Marija Luīze Meļķe, Matīss Budovskis, Egons Dombrovskis, Kaspars Aniņš, Ināra Slucka, Rūdolfs Sprukulis un Agate Marija Bukša.

Maigā vara

Nacionālā teātra Jaunajā zālē 9., 10., 21., 22.XI plkst. 18.30 

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 28–30

***

Džezs. Piektdien, 10. novembrī, Rīgā uzstāsies pasaulē novērtētais armēņu pianists un komponists Tigrans Hamasjans ar savu trio. Tigrans Hamasjans ērti jūtas dažādu žanru – džeza, laikmetīgās, tautas un roka mūzikas – krustcelēs. 

Tigrans Hamasjans

Hanzas peronā 10.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 50–60

***

Skats no izrādes Eiridīke mēģinājuma procesa. Galveno lomu atveido Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Foto – Marko Rass

Pirmizrāde. Režisore un horeogrāfe Anna Abalihina Dailes teātrī ir iestudējusi mūsdienu autores Sāras Rūlas Eiridīki ar Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu titullomā. Šajā versijā Eiridīke zaudē ne tikai savu mīlestību, bet arī valodu un identitāti. Dzejnieks Jānis Elsbergs dramaturģes tekstu ir ne tikai latviskojis, bet arī atdzejojis, un izrādes komanda ir radījusi fiziskā teātra estētikā balstītu kustību partitūru. 

Eiridīke

Dailes teātra Mazajā zālē 15.–17.XI plkst. 19, 16.XII plkst. 18

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 30–35

***

Pirmizrāde. Latvijas Nacionālajā operā (LNO) ir tapis sezonas pirmais baleta jauniestudējums – krāšņa un dzīvespriecīga izrāde visai ģimenei Veltīgā uzmanība ar Frederika Eštona horeogrāfiju (šī versija radīta 1960. gadā Londonas Karaliskajā baletā) un Luija Žozefa Ferdinanda Herolda mūzikas partitūru Džona Lenčberija aranžijā. Rīgā baletu iestudējis Žans Kristofs Lesāžs, iestudējuma mākslinieciskā uzraudzība ir šī baleta tiesību turētāja Žana Pjēra Gaskē pārziņā. Uzveduma muzikālais vadītājs – Farhads Stade. Veltīgā uzmanība ir izcils komiskā baleta paraugs, kas ieņem svarīgu vietu baleta repertuārā visā pasaulē. 

Veltīgā uzmanība 

LNO 10., 11.XI, 1., 20.XII plkst. 19

Biļetes Opera.lv EUR 11–50 

***

"Uzmanības centrā ir Latvijas ainava ar tās laukiem, pļavām un aramzemi," savu jaunāko izstādi raksturo Vija Zariņa. Publicitātes foto

Māksla. Galerijā Daugava notiek gleznotājas Vijas Zariņas izstāde Ainavas kods. Ekspozīciju veido šī gada darbi, kuros priekšplānā ir aramzemes motīvs. "Es dabu nenogleznoju tiešā veidā, bet rekonstruēju sajūtu par redzēto un izjusto. Uzmanības centrā ir Latvijas ainava ar tās laukiem, pļavām un aramzemi. Gribu to uzgleznot tik skaidri, vienkārši, saprotami, kodolīgi un emocionāli kā tautasdziesmu," saka autore.

Vija Zariņa 

Izstāde Ainavas kods

Galerijā Daugava līdz 20.XII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja