Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KDi iesaka: Pusgadsimta jubilejas simfonija

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Svinības. Sestdien, 3. septembrī, Nacionālajā teātrī orķestris Rīga svinēs 50 gadu jubileju. Koncertā tiks pirmatskaņoti divi darbi: Ilonas Breģes Simfonija Rīgai un Kārļa Lāča, Valta Pūces un Jāņa Lūsēna dziesmu cikls Rīgas pastkartes ar Marta Pujāta dzeju. "Simfonija Rīgai ir orķestrim Rīga veltīts skaņdarbs, kura centrā ir pats orķestris, – mūzika dod iespēju apliecināt orķestra fantastiski krāšņo skanējumu, spēcīgo kopskaņu, kā arī daudzo instrumentu tembrālās nianses, solistu un saspēles smalkumu," uzsver Ilona Breģe. Pirmatskaņojumā orķestrim Rīga pievienosies Sinfonietta Rīga. Savukārt ciklu Rīgas pastkartes kopā ar orķestri izpildīs dziedātāja Aija Vītoliņa un dziedošie aktieri Zane Dombrovska, Raimonds Celms un Uldis Siliņš. Pie pults stāsies orķestra Rīga galvenais diriģents Valdis Butāns.

Orķestris Rīga

Nacionālajā teātrī 3.IX plkst. 18 

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–40 

***

Bijušais LNO galvenais diriģents Modests Pitrens diriģēs operu Madama Butterfly. Publicitātes foto

Opera. Svētdien, 4. septembrī, Mocarta Donu Žuanu Latvijas Nacionālajā operā (LNO) diriģēs pieredzes bagātais vācu maestro Mihaels Hofšteters, titullomu atveidos Rinalds Kandalincevs. Savukārt 8. septembrī klausītājus gaida atkalsatikšanās ar bijušo LNO galveno diriģentu Modestu Pitrenu, kurš pašlaik ir Sanktgallenes teātra un orķestra galvenais diriģents: viņa vadībā skanēs Pučīni Madama Butterfly ar Sonoru Vaici titullomā. 

Izrādes

Dons Žuans LNO 4.IX plkst. 19, Madama Butterfly 8.IX plkst. 19

Biļetes opera.lv EUR 7–35 

***

Koncerts. Sestdien, 3. septembrī, Mazajā Mežotnes pilī soprāns Inga Kalna un pianiste Diāna Ketlere uzstāsies ar latviešu kamermūzikas programmu. Komponists Georgs Pelēcis īpaši šim vakaram ir radījis vokālo ciklu ar Viļa Plūdoņa dzeju.

Inga Kalna

Mazajā Mežotnes pilī 3.IX plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 30–45 

***

Izstādei Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija mākslinieki Kristians Brekte un Modris Svilāns ir radījuši jaunus kinētiskos un skaņas objektus. Publicitātes foto

Māksla. No piektdienas, 2. septembra, izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa būs skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija. Tas ir vizuālās mākslas un skaņas projekts, kas veltīts tautas mūzikas instrumentiem un to rašanās vēsturei. Mākslinieki ir radījuši jaunus kinētiskos un skaņas objektus, balstoties etnomuzikologa Valda Muktupāvela pētījumos par latviešu skaņurīkiem. 

Izstāde 

Kristians Brekte un Modris Svilāns

Rīgas mākslas telpā 2.IX–16.X

***

Festivāls. Piektdien, 2. septembrī, Daugavpilī notiks jauniešu festivāls Artišoks. Iedvesma un līdzdalība. Galvenā norises vieta būs Centrālais parks, apmeklētājiem tiks piedāvātas darbnīcas, meistarklases, diskusijas, sporta aktivitātes un mūzikas programma. Plkst. 13 Marka Rotko Mākslas centrā notiks poļu mākslinieku Zuzannas Kaspšikas un Andžeja Molendas laikmetīgās dejas performance Spoki. Jauniešiem tiks sniegtas konsultācijas par mentālo veselību. Centrs Europe Direct un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra iepazīstinās ar izaugsmes iespējām gan Latvijas, gan starptautiskos projektos. Festivāls noslēgsies plkst. 21 ar grupas Citi zēni koncertu.

Artišoks

Daugavpilī 2.IX no plkst. 13

Programma www.daugavpils.lv 

***

Jāpērk biļetes! Pēc skatītāju pieprasījuma izziņotas koncertuzveduma Ziedonis. Lācis. Vīrieši papildizrādes, kuras notiks nākamā gada janvārī Dailes teātrī. Šajā projektā Intars Busulis, Jānis Šipkēvics, Renārs Kaupers, Jānis Aišpurs, Artūrs Skrastiņš, Kaspars Znotiņš un Andris Keišs izpilda speciāli viņiem sacerētas Kārļa Lāča dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Režiju un scenogrāfiju ir veidojis Reinis Suhanovs. 

Ziedonis. Lācis. Vīrieši

Dailes teātrī 2023. gada 8.–10.I plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 40–70

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja