Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

KDi iesaka: Sirreālisma mazāk zināmās šķautnes

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Sirreālisma mazāk zināmās šķautnes

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) notiks Jura Dimitera personālizstāde Priekškara paslēpes. "Juri Dimiteru var uzskatīt par vienu no oriģinālākajiem sirreālisma stilistikā strādājošiem autoriem ar savdabīgu tēlu loku un glezniecības tehniku. Ekspozīcijā pārstāvēta daļa no vairākām mākslinieka darbu sērijām, kurās ar izteiktu rūpību un dokumentālu precizitāti gleznoti ikdienā bieži lietojami sadzīves priekšmeti un augļi, to irreālas kombinācijas," raksta izstādes kuratore Irēna Bužinska. Ekspozīcija veidota kā Jura Dimitera vairāk nekā 40 gadu ilgās darbības retrospekcija, kurā iekļauts 350 darbu. Muzeja zāles centrā novietots Jura Dimitera darinātais priekškars Šerloka Holmsa iestudējumam Dailes teātrī. Tālab priekškars ir kļuvis par mākslinieka daiļrades metaforu, lai atklātu spilgtas personības mazāk zināmas šķautnes.

Juris Dimiters

Izstāde Priekškara paslēpes

LNMM 17.XI–29.I

***

Jubilāra remonts 

"Man neder tas un nevajag to, kas ir visiem," – sevi raksturo Mārtiņš Brauns. Arī viņa mūzika nav tāda kā visiem, un tieši tajā slēpjas komponista panākumu atslēga. Nacionālajā teātrī notiks Mārtiņa Brauna 65 gadu jubilejas koncerts. Pirmajā daļā skanēs simfoniskā poēma Remonts un kora dziesmas. Otrajā daļā – cikls Ūdens ar Igo vārdiem un populārākās Mārtiņa Brauna kompozīcijas.

Mārtiņš Brauns

Nacionālajā teātrī 23.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 18–40

***

Mīts

Rīgā atkal notiks režisora Uģa Brikmaņa un horeogrāfa Agra Daņiļeviča iestudējums No zobena saule lēca. Šajā izrādē mītisks stāsts par seno baltu dzīvi atspoguļots dejā, rituālos, mūzikā un scenogrāfiskos simbolos.

No zobena saule lēca

Ķīpsalas hallē 19., 20.XI plkst. 15.30 un 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 6,50–30

***

Svētku melodijas

Grupas Raxtu Raxti koncertā Ķīpsalas hallē skanēs latviešu tautasdziesmas, pašmāju komponistu skaņdarbi un Raxtu Raxtu dalībnieku dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā. Grupā muzicē Kristīne Kārkle, Marts Kristiāns Kalniņš, Kārlis Auzāns, Edgars Kārklis, Armands Treilihs un Artis Orubs. Valsts svētkiem veltītajā programmā viņiem pievienosies dūdu un bungu ansamblis Auļi.

Raxtu Raxti

Ķīpsalas hallē 18.XI plkst. 14 un 18

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–25

***

Pompīlijs iemīlas Lilī 

Režisors Mihails Gruzdovs Dailes teātra Mazajā zālē iestudējis Jona Sapdaru traģikomēdiju Klusā daba ar resno puisēnu. Datoru ģēnijs Pompīlijs dzīvo kopā ar savām trim tantēm. Viņas kā trīsgalvu pūķis sargā māsasdēlu no visa ļaunā. Tantes Pompīlijam nolīgst prostitūtu Lilī. Viss nav tik vienkārši, jo Pompīlijs ir ļoti resns un ļoti jūtīgs… Pompīlijs iemīlas Lilī. Freids ir teicis: "Pie visa vienmēr ir vainīgi vecāki." Tuvāko cilvēku ietekme uz mūsu dzīvi ir milzīga. Pompīliju tēlos Artis Robežnieks. Tantes atveidos Olga Dreģe, Akvelīna Līvmane un Lidija Pupure. Prostitūtas Lilī lomā – Ieva Florence.

Klusā daba ar resno puisēnu

Dailes teātra Mazajā zālē 17.XI plkst. 19; 19.XI plkst. 18; 26.XI plkst. 13

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 16–18

***

Festivāla koris

Līdz 13. decembrim Rīgā skan 16. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla koncerti, kuri piedāvā daudzveidīgu programmu. 19. novembrī pirmo reizi uzstāsies Baha kamermūzikas festivāla koris, kurā apvienojušies koru Kamēr..., Sōla, Ave Sol, Emīla Dārziņa jauktā kora un Valsts Akadēmiskā kora Latvija dziedātāji. Pie pults – Latvijā dzīvojošais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs.

Koncerts

Anglikāņu baznīcā 19.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grupa Tautumeitas laiž klajā dziesmu Kas dimd

Etnogrupa Tautumeitas klausītājiem nodod savu jaunāko veikumu - dziesmu Kas dimd. Šī ir pirmā dziesma no Tautumeitu topošā albuma, kurā katra dziesma būs saistīta ar kādu gadskārtu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja