Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kultūras foruma BALTĀ NAKTS programma

Mūsdienu kultūras forums  "Baltā nakts" Rīgā notiks no 30.augusta vakara līdz 31.augusta rītam.

Izrāde instalācija CIRKA NAKTS ARKĀDIJĀ
Arkādijas parks
22:00 – 02:00
Izrāde instalācija brīvā dabā, kurā piedalās cirka un leļļu mākslinieki no dažādām zemēm. Adriens M. un mūziķis Pablo uzstāsies ar žilbinošu žongliera un akordeonista duetu, spāniete Marlēna Ribo izpildīs dejas gaisā starp koku zariem, šveiciešu akrobāts Makss Haverkamps žonglēs gan ar bumbām, gan ar dažādiem citiem priekšmetiem, Merlins no kompānijas AdonK izspēlēs brīnišķīgu etīdi ar mazu avīžpapīra lellīti un krēslu, bet Latvijas jaunie leļļu mākslinieki no kompānijas umka.lv rādīs speciāli šai naktij gatavotu objektu izrādi. Katrs priekšnesums notiks citā parka vietā un tiks atkārtots vairākas reizes, tādējādi cirka nakts viesiem būs iespējams noskatīties tos visus.

Organizē: Latvijas Jaunā teātra institūts
Informācija par māksliniekiem www.theatre.lv un www.baltanakts.lv

Video programmas NOASS VIDEO SALA
AB dambis

21:50 (atklāšana) – 04:00
Uz vienu nakti AB dambis pārvērtīsies par brīvdabas kino salu, kur uz četriem ekrāniem tiks demonstrētas aizraujošas video filmu programmas, ļaujot ikvienam izbaudīt milzīgā āra kinoteātra burvību.
Sanākušajiem būs unikāla iespēja iepazīties ar Japānas Mediju mākslas festivāla programmu. Šis festivāls ir viens no iespaidīgākajiem mediju mākslas notikumiem pasaulē, tā programma atspoguļo jaunākās tehnoloģiju izpausmes mākslā. Uz brīvdabas ekrāniem tiks demonstrēta arī iespaidīgā Serbijas festivāla “Videomedeja” programma, kā arī īpaši “Baltajai naktij” veidotas video mākslinieku darbu programmas no Lietuvas un Igaunijas.

Programma:
Brīvdabas kinoteātris I
21:50     Atklāšana
22:00    Festivāla “Videomedeja 2007” apbalvoto darbu programma, prezentē Ivana Sremčević un Dragan Živančević
24:00     Igaunijas videomākslas programma
02:00    Lietuvas videomākslas programma

Brīvdabas kinoteātris II
22:30    Igaunijas video mākslas programma, prezentē Annika Räim
00:30     Lietuvas video mākslas programma
02:30    Japānas Mediju mākslas festivāla ‘2007 apbalvoto darbu programma

Brīvdabas kinoteātris III
23:00    Lietuvas video mākslas programmas, prezentē Virginija Januskeviciute
01:00 Japānas Mediju mākslas festivāla ‘2007 apbalvoto darbu programma
03:00    Festivāla “Videomedeja 2007” apbalvoto darbu programma

Brīvdabas kinoteātris IV
23:30    Japānas Mediju mākslas festivāla ‘2007 apbalvoto darbu programma, prezentē Abe Yoshihisa un Maiko Wakui
01:30     Festivāla “Videomedeja 2007” apbalvoto darbu programma
03:30    Igaunijas video mākslas programma

Organizē: kultūras un mākslas projekts “Noass”


Koncerts VIDEOGRAPHY III: SPACE TEXTURES
Spīķeri – topošā kultūras novietne, Maskavas ielā 6
20:00 – 03:00
Koncerts ar Vācijas, Japānas, Lietuvas un Latvijas vizuālo, video un audio mākslinieku līdzdalību. Šā gada koncerts notiek sadarbībā ar starptautisko mūzikas izdevniecību Scape, akcentējot jaunos dub žanrus.
Piedalās viesmākslinieki: Stefan Betke projekts POLE (Vācija, http://www.scape-music.com), Jan Jelinek (Vācija, http://www.scape-music.com), Kouhei Matsunaga (Japāna, http://www.myspace.com/kouheikoyxen), Gintas K & Juodo (Lietuva, http://gintask.dar.lt) un DJ Walkman un DJ Sleeper kopprojekts DUBUO (Lietuva, http://www.sutemos.net).
Latviju pārstāv tādi pazīstami mākslinieki un projekti kā Candy Covered Clown (www.myspace.com/candycoveredclown), DJ Brain & Cliché (http://www.biocodes.net) un Sound Meccano (http://www.myspace.com/soundmeccano).

Organizē: radio NABA


Multimediāls projekts URBĀNAIS BALAGĀNS

Spīķeri, Maskavas ielā 12, K 2
20:00 – 05:00
Kultūras foruma “Baltā nakts” ietvaros organizētais radošās komandas Dirty Deal pasākums norisināsies kultūras mezgla Dirty Deal Cafe jaunajās telpās – Spīķeros.

Projekts sastāv no trijām daļām:
1) Eksperimentālās elektronikas asociācijas KOELSE (Somija/Helsinki) pārstāvju vadītā radošā darbnīca, darbnīcā radīto skaņu ierīču demonstrēšana – eksperimentālo skaņu ierīču orķestris, projekta Jazz Trash Robot prezentācija.
2) SWAEG kolektīvās kolāžas meistardarbnīca, izstāde un muzikālie priekšnesumi (Somija/Turku).
3) Sticker Nation arhīva fotogrāfiju slaidšovs.

KOELSE ietvaros norisināsies divas dažādas performances: radošajā darbnīcā radīto eksperimentālo skaņu ierīču orķestris (norises laiki: 20:45 – 21:45, 22:45 – 23:45, 00:45 – 02:00) un Jazz Trash Robot prezentācija (norises laiki: 20:00 – 20:30, 22:00 – 22:30, 24:00 – 00:30).
SWAEG kolektīvās kolāžas izstāde apskatāma no 20:00 līdz 05:00.
Sticker Nation fotoatēlu slaidšovs no 22:00 līdz 05:00.
Vairāk informācijas par aktivitātēm, māksliniekiem, pieteikšanos radošajām darbnīcām: http://dirtydeal.lv/bn

Organizē: Dirty Deal Cafe

Izstāde NESTEIDZIES
Strēlnieku ielā 5
12:00 – 03:00
Jauno mākslinieku figurālās glezniecības izstāde “Nesteidzies / Take Your Time” ir par mums, par mūsu šodienu, par mūsu laiku. Izstādes pamattēma ietverta nosaukumā. Nesteidzies – izbaudi un sargā savu laiku, savas un citu cilvēku emocijas, vidi, kurā tu dzīvo. Tava personiskā attieksme dažkārt var iekustināt globālas lietas. Darbos skartais plašais un aktuālais problēmu loks liecina, ka mākslinieki ir dzīves centrā, bet patiesi izcilie darbi apliecina jauno mākslinieku profesionālo varēšanu.
Gleznās redzami mūsdienu dzīvi raksturojoši tēli, cilvēki savā dziņu un instinktu tiešumā un atkailinātībā. Cilvēka figūra vienmēr uzrunā vistiešāk, tas ir identifikācijas punkts starp mākslinieku un viņa darbu, starp gleznu un sabiedrību. Izstādē piedalās spilgtas personības – jaunie mākslinieki figurālisti, kas sasnieguši radošo stabilitāti un kuru rokraksts nereti jau ir pazīstams ārpus Latvijas robežām. Izstādē vienuviet būs apskatāmi gandrīz 30 mākslinieku darbi, kuros pārstāvēti tie dažādie formālie un ikonogrāfiskie glezniecības paņēmieni, ar kādiem patlaban strādā Latvijas jaunie mākslinieki. Hiperreālisms, ekspresionisms, simbolisms. Ironija, personiskā mitoloģija un emocijas. Šoreiz nav svarīgi mākslinieku darbus pieskaitīt kādam konkrētam stilam, svarīgi ir sajust jaunās mākslas elpu un kopnoskaņu.

Organizē: galerija “Mākslas dārzs”


Starptautiska ceļojošā izstāde NELĀGS JOKS
Rīgas pilsētas izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa”, Kungu ielā 3
12:00 – 24:00
“Rīgas mākslas telpa” sadarbībā ar Igaunijas Laikmetīgās mākslas centru piedāvā starptautisku ceļojošo laikmetīgās mākslas izstādi “Nelāgs joks” (Bad Joke).
Izstādes kurators Johaness  Sārs paskaidro, ka šajā izstādē mākslinieki atklāj un parāda nepieņemamas uzvedības modeļus. Būdami neērti un dīvaini, tie izgaismo strikti noteiktās paražas, kas nemanāmi kontrolē mūsu sejas izteiksmi bērēs, izstāžu atklāšanās, nosaka mūsu priekšstatus par dzimumu lomām, rada pieņēmumus par elektrības kontaktligzdām un austrumzemēm, veido mūsu attieksmi pret runājošu frankfurtieti utt. Pārveidotās dzīves formas uzbrūk ikdienas rutīnas paradumiem. Vai varētu būt vēl atbrīvojošāka pieredze par šo?
Izstādē piedalās mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Velsas, ASV, Taivānas, Horvātijas, Zviedrijas, Somijas un Vācijas.

Organizē: Rīgas mākslas telpa
Papildu informācija: www.artspace.riga.lv

Izstāde UNGĀRU MĀKSLINIEKU GRUPA “MAZĀ VARŠAVA”
Rīgas pilsētas izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa”, Kungu ielā 3
12:00 – 24:00
“Kis Varsó” (Mazā Varšava) ir sadarbības projekts, ko 20. gadsimta 90. gadu vidū uzsāka Budapeštā un Berlīnē dzīvojoši ungāru mākslinieki, kurus savulaik fascinēja Varšava – pilsēta, kas, pēc kara pilnībā pārbūvēta, pastāvēja kā mākslīgi radīta utopija. Pēc pirmās kopīgās izstādes Poļu institūtā Budapeštā arī radās grupas nosaukums.
Andrāšs Gāliks (András Gálik, dz. 1970) un Bālints Havašs (Bálint Havas, dz. 1971) ir studējuši glezniecību, bet starptautisku ievērību guvuši kā tēlnieki. Mākslinieku interese par mākslas darba kontekstu savu mērķi sasniedza ar darbu “Nefretetes ķermenis”, ar kuru Ungārija tika pārstāvēta 2003. gada Venēcijas biennālē.
Iedvesmu saviem objektiem abi mākslinieki gūst no arhitektūras mantojuma, nereti otršķirīgiem arhitektūras elementiem kļūstot par galvenajiem.
Rīgas publikai mākslinieki pazīstami ar darbu “Marmora iela”, ar kuru abi kļuva par Grand Prix laureātiem Starptautiskajā tēlniecības kvadrinnālē “Rīga 2004 – Eiropas telpa”.

Organizē: Rīgas pilsētas izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” un Mākslas menedžmenta un informācijas centrs
Papildu informācija: www.artspace.riga.lv


Izstāde / instalācija / skaņas performance VISUMA NOKLAUSĪŠANĀS STACIJA

RIXC Mediju telpa, 11. novembra krastmalā 35
18:00 (atklāšana) – 02:00
Visuma noklausīšanās stacija ir mākslas un zinātnes laboratorija, kas māksliniecisku interpretāciju līmenī pētī Visuma akustisko telpu.
Ar Irbenes radioteleskopu RT-32 uztvertie kosmiskie radiosignāli, izmantojot speciālu aparatūru, tiks transformēti dzirdamības frekvencē un pārraidīti internetā. Šos signālus atskaņos un muzikāli interpretēs RIXC Mediju telpā, kas šajā naktī tiks pārvērsta “akustiskā planetārijā”. “Baltās nakts” apmeklētājiem būs iespēja ieklausīties mūziķu un mākslinieku radītajās kosmiskajās skaņu ainavās, ko vizuāli papildinās video projekcijas.
30. augustā no 18.00 vakarā līdz 2.00 naktī Irbenes radioteleskopā RT-32 darbosies Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VIRAC) un Jauno mediju centra RIXC darba grupa, kas nodrošinās reāllaika signālu uztveršanu no Saules, Saules sistēmas planētām Veneras un Jupitera, no Vērša, Gulbja un Kasiopejas zvaigznājiem, kā arī Krabja un Andromedas miglājiem.
Mākslinieki un producenti:
Projekts ir RIXC (Latvija) un  r a d i o q u a l i a  (Jaunzēlande) mākslinieku un VIRAC zinātnieku sadarbības rezultāts.
Pasākuma koncepcija: Rasa Šmite, Raitis Šmits (RIXC)
Video: Mārtiņš Ratniks (RIXC)
Tiešraides nodrošinājums Irbenes radioteleskopā: Dmitrijs Bezrukovs (VIRAC) un Dāvis Bojārs
Muzikālās interpretācijas: HMSS (Ludger Hennig, Johannes Sienknecht, Markus Markowski, Hans Holger Rutz / Vācija), Clausthome (Lauris Vorslavs un Ģirts Radziņš / Latvija) un Voldemārs Johansons (Latvija)
RIXC producentu grupa: Daina Siliņa, Kristīne Vucēna, Linda Vēbere
Organizē: Jauno mediju kultūras centrs RIXC
Papildu informācija: www.rixc.lv


Kino  KINOTEĀTRA “RĪGA” BRĪVDABAS SEANSI VĒRMANES DĀRZĀ
Vērmanes dārzs
22.00 – 23:30 un 24.00 – 01:30
Īslandiešu mūziķu apvienības Sigur Ros dokumentālā filma Heima (“Mājas/Dzimtā zeme”) ir šo mākslinieku pirmais oficiālais DVD. Filmu veido unikāli grupas ieraksti, kas filmēti 2006. gada vasaras koncerttūres laikā apkārt “ledus zemei”. Šie koncerti bez maksas un izziņošanas tika organizēti dažādās Islandes pilsētās un apdzīvotās vietās. Ierakstus papildina dziesmas no visiem četriem Sigur Ros albumiem, kā arī iepriekš nekur neizdoti materiāli. Filmā redzam Īslandes dabas ainavas, kas kopā ar Sigur Ros apcerīgi sapņaino mūziku rada monumentālu un saviļņojošu iespaidu.

Organizē: kinoteātris “Rīga”
Papildu informācija: www.kino.riga.lv


Ambientās un video mākslas projekts  KLUSA DABA
Skvērs pie Operas
20:00 – 04:00
Lai izprastu ambiento mūziku, tās sintēzi ar video mākslu un iepazīstinātu ar šīs mūzikas dažādību dažādos pasaules reģionos, tiek piedāvāts projekts “Klusa daba”, kas iecerēts kā pasaules ambientās mūzikas izlase, katru gadu iepazīstinot ar noteikta pasaules reģiona muzikālo sniegumu klātienē. 2006. gadā tika akcentētas Baltijas valstis, 2007. gadā – Ziemeļvalstis, šogad akcents likts uz vienu ambientās mūzikas novirzienu – space un šī novirziena pionieri no ASV – Robert Rich.

Salīdzinājumā ar pasaules pieredzi Latvijā vīdžeju un ambientās mūzikas pārstāvju skaits vēl aizvien ir neliels, taču jāuzsver, ka šie mākslinieki jau šobrīd ir pamanīti starptautiskā vidē, un šo aktivitāšu pamatā ir tikai pašu indivīdu entuziasms. Pēc 2006. gada festivāla šie mākslinieki beidzot ir pamanīti arī Latvijā, un ambiento mūziku un video mākslu sāk uztvert kā nopietnas profesionālas mākslas jomas. Svarīgi atzīmēt, ka, pateicoties festivālam “Klusa daba”, ir izveidojušās vairākas veiksmīgas sadarbības, kas tiek realizētas vēl šodien. Festivāla ietvaros Latvijas māksliniekiem ir bijusi iespēja strādāt kopā ar pasaulē atzītiem profesionāļiem.
Šogad “Kluso dabu” ir iecerēts realizēt Operas parkā. Skatuve tiks uzstādīta iepretī Operas ieejai – vietā, kur atrodas autostāvvieta. Skatuves abos sānos tiks novietoti divi video ekrāni, kas klausītājiem dos iespēju redzēt mākslinieku uzstāšanos tuvplānā. Uz Operas priekšējās fasādes tiks projicētas vizualizācijas (VJ), kas papildinās muzikālo priekšnesumu.
Ar īpašu vizuālo priekšnesumu (filma Atlas Dei) uzstāsies galvenais viesis Robert Rich sadarbībā ar vizuālo mākslinieku Daniel Colvin (www.atlasdei.com).
Ir padomāts arī par Operas parku: apstādījumi un parka centrālais objekts – strūklaka tiks izgaismoti ar dažādām gaismām. Virs parka soliņiem no lieliem lietussargiem tiks izveidota savdabīga lapene, tādējādi apmeklētājiem radot intīmu gaisotni.

Organizē: biedrība “Klusa daba”
Papildu informācija: http://www.klusadaba.lv

Videovīzijas UGUNS. ŪDENS. ZEME. GAISS.
Mazās ģildes dārziņš
21:30 – 01:00
Videovīzijas par četrām dabas stihijām – ūdeni, uguni, zemi un gaisu.
21.30 – videovīzija “Gaiss”
21.40 – videovīzija “Ūdens”
21.50 – videovīzija “Uguns”
No 22.30 uz ekrāna filmu programma “Zeme”, kur tiks demonstrētas Mazās ģildes Tautas kinostudijas amatieru eksperimentālās un animācijas filmas (autori: Š. Taics, J. Zemitāns, J. Podskočijs, O. Dinvietis, E. Riekstiņš, M. Gedrovics, R. Vaitkuss, V. Ivanovskis, A. Smirnovs, R. Pipars, A. Plūme, J. Pipars, A. Pipare), kuras sniedz ieskatu dažādu problēmu risinājumos un atšķirīgā dzīves uztverē.
Katras stihijas videovīziju ievadīs Nika Gothama un džeza grupas “AbiGali” mūzika, piešķirot pasākumam īpašu noskaņu.

Organizē: Rīgas kultūras un tautas mākslas centrs ”Mazā ģilde” (Amatu ielā 3/5)
Papildu informācija: www.gilde.lv/maza


Multimediāls projekts ZEME. DEBESS. CILVĒKS.
Kanālmala pie Latvijas Nacionālā teātra, Kronvalda bulvārī 2
20:00 – 04:00
ZDC DCZ ZCD DZC CDZ..... utt.
Kur kas patiesībā atrodas un kā šie “kas” cits citu ietekmē? Vai cilvēks dzīvo uz zemes vai debesīs? Vai cilvēks ir zemes vai debesu sastāvdaļa? Vai skaņa, attēls, smarža un garša veido dienu vai nakti? Gaiss, smarža, garša, skaņa un tas, ko mēs redzam, bilde – kā un kādā veidā tas viss iedarbojas uz cilvēka maņām? Un vai tas viss ir arī pilsētas dabā un mūsu starpā ikdienā, laukos, citās valstīs un pat citās planētās?... “ZEME DEBESS CILVĒKS” Baltajā Naktī pie Nacionālā teātra.
Es gribu dienu naktī! Es gribu vienā naktī dzirdēt, redzēt, izgaršot, saost, domāt un just... Es gribu būt gan debess, gan zemes sastāvdaļa! Es gribu būt klāt, jo es esmu cilvēks!
Tepat jau mēs visi esam!

Programmā:
20:00 – 04:00 Darbošanās piecās dažādās skatuvēs – “istabās”
Vai var viss apstāties?
Vai var būt tīrība?
Vai var būt patiesība?
Vai tas tā ir? Vai patiešām?
Vai varam sajust-izsmaržot-saostīt?
Paklausies tikai!/vai var sadzirdēt?
Nu?
Vai tad nav feini?
“Istabās” notiek instalācijas ar aktieru performancēm dažādu izrāžu dekorāciju iekārtojumā, ielu muzikantu uzstāšanās, video DJ Arta Dzērves veidotas projekcijas “istabās” un kanālā uz ūdens, Metakafe instalācijas.

Uz teātra balkona kanāla pusē:
20:00 – 23:00 Regnārs Vaivars – pasaules tautu mūzika

23:00 – 23:45 Uģis Prauliņš un vīru koris “Gaudeamus”
Uģa Prauliņa dziesmas balsij un klavierēm, cikls “Venus et Amor” (Venera un Amors). Diriģents Ivars Cinkuss. Piedalās: Uģis Prauliņš (klavieres, balss), Ivars Cinkuss (klavieres, balss), Ieva Parša (balss), Juris Kulakovs (akordeons), Ainārs Paukšēns (čells), Sarmīte Ārenta (klavieres), Edgars Saksons un Ivo Krūskops (perkusijas)

24:00 – 00:45 Kārlis Kazāks ar grupu

01:00 – 02:30 DJ Krii – projekts “Lidojot ar putniem”. Piedalās: Matīss Akurāters, Skrips, Ilze Grunte, Kristaps Krievs

02:00 – 04:00 DJ Krii

Ir naktis, kad labāk palikt nomodā. Saģērbies. Un nāc uz Nacionālo teātri.
Ir Baltā nakts.

Organizē: Latvijas Nacionālais teātris
Papildu informācija: www.teatris.lv, tālr. 67006300


Audio un video instalācija  LAIKA ISTABA
Andrejsala, Galdniecība
19:00 – 01:00
Izveidot mašīnu, ar kuras palīdzību pārcelties atpakaļ pagātnē, – tas ir sens cilvēces sapnis. Vai ir iespējams pārcelties uz pagātni, kaut pavisam nesenu, ar mākslas palīdzību? Pagātne taču pārsvarā sastāv no vienkāršām un elementārām darbībām, kuras mēs, iespējams, atkārtojam arī šodien. Ar ko īpaša ir bijusi kāda noteikta diena pirms pāris gadiem? Uz šo jautājumu mēģinās atbildēt dzejiskā instalācija “Laika istaba”, kuru izstrādājuši dzejnieks Sergejs Timofejevs, labi zināmais Latvijas animators Vladimirs Ļeščovs un mūziķis Evgeniy Droomoff.
Projekta pamatā ir mijiedarbība – dzeja, ko pavada speciāli izstrādāta ambientā mūzika un animācija, kas cikliski atkārtojas. Animāciju veido vairāki īsi klipi, kuros attēlotas dažādas ikdienas darbības, piemēram, vīrietis transporta līdzeklī lasa avīzi, sieviete pludmalē sauļojas, makšķernieks snauduļo pie makšķeres, meitene lec ar lecamauklu.
Apmeklētāji varēs ieiet speciāli izveidotajā “Laika istabā” (to veido sienas, kas klātas ar īpašu ekrāna materiālu), noskatīties dažādās animācijas, vienlaikus klausoties poētisku tekstu, kas visu laiku atkārtojas. Atslēga visam ir speciālais skaņas un muzikālais noformējums, kam, protams, ir savs mākslinieciskais uzdevums, tomēr, iespējams, tas kādam patiesi var kļūt par kamertoni, kas palīdz koncentrēties, lai atsauktu atmiņā pagātni un rekonstruēto to, pagātni, kas varbūt nemaz nav īpaši tāla, bet šķiet jau tik sena.

Organizē: radošā apvienība “Orbīta”
Papildu informācija: www.orbita.lv

Īpašais Baltās nakts savienojums
TRAMVAJA VERTIKĀLAIS MARŠRUTS: DIEVS. DABA. DARBS.

Īpašais BN tramvaja maršruts – Tipogrāfijas iela, Vienības gatve, Friča Brīvzemnieka iela, Ojāra Vācieša iela, Uzvaras bulvāris, 11. novembra krastmala, 13. janvāra iela, Centrāltirgus iela, Aspazijas bulvāris, Kronvalda bulvāris, Ausekļa iela.
19:00 – 02:00
“Baltā nakts 2008” turpina 2007. gadā aizsākto projektu – piešķirt tramvajam pievienoto vērtību. Pilsētā kursēs svētku tramvaji, kuri tematiski iezīmēs cilvēka fundamentālās pastāvēšanas tēmas, kas šoreiz aizgūtas no Annas Brigaderes visiem zināmās triloģijas “Dievs. Daba. Darbs” nosaukuma.
Šogad tramvajs ved no Arkādijas parka Pārdaugavā caur centru uz Andrejsalu, tādējādi ikdienā ierastajiem 10. un 7. tramvaja maršrutiem piešķirot pavisam citu jēgu. Tramvajs no vienkārša pārvietošanās līdzekļa kļūst par dažādu sociālo, māksliniecisko un iztēles telpu savienotāju ar mērķi – ikvienu no mums caur neierasto tuvināt Dievam, Dabai, Darbam.
Saņemtie impulsi, iedvesmas avoti, transformētā telpa turpinās iedvesmot pasažierus ceļojumam katra individuālajā vertikālajā apziņā.

Tramvajs. Dievs.
Tramvajs ir pārvērties par cilvēka garīgo svētnīcu! Katram ir sava iekšējā pārliecība un vēlme paļauties uz sevi un meklēt savus garīgos ceļus. Telpa, kas iedvesmo sevis mīlestībai, sava tuvākā mīlestībai, uzsver katra individuālo unikalitāti, sludina vispārēju toleranci un garīgo spēku.

Pasaules fakti:
kristieši 1 999 564 000, to vidū
Romas katoļi 1 057 328 000, protestanti 342 002 000;
musulmaņi 1 188 243000;
hinduisti 811 336 000;
nepieder nevienai ticībai 768 159 000

Tramvajs. Daba.
Tramvajs pārvērties par mazu zaļu oāzi, kuras viesi var izjust dabas spēku un burvību, domāt par dabas unikalitāti, tās aizsargājamību. Domāt par savas un dabas esības vienotību.

No Vikipēdijas:
Daba ir materiālā pasaule, Visums. Tā ietver visdažādākos objektus: no elementārdaļiņām līdz galaktikām. Bieži ar jēdzienu “daba“ saprot visu, kas cēlies no dabas (“dabisks“).

Tramvajs. Darbs.
Cilvēka darba augļu godināšanas tramvajs!
Cilvēku izgudrojumi, profesijas laika ritumā, progresa atspoguļojums, garīgo un praktisko profesiju sasniegumi visā pasaulē.

Fakti par nozīmīgākajiem Latvijas izgudrojumiem: citronskābes biosintēze, Latvijā radītās zāles, lizīna biotehnoloģija, magnetohidrodinamiskās tehnoloģijas MAHYD un EMAGO, radiācijas kontūrs, ripors, neorganisko savienojumu plazmas tehnoloģija, VEF Minox fotoaparāts.

Organizē: Pilna servisa pasākumu aģentūra “Pareizā ķīmija”
Papildu informācija: http://www.kimija.lv


Animācijas filma SASIT SPĀRNUS!
Izstāde PIRMIZRĀDE
Rīgas Porcelāna muzejs, Konventa sētā, Vecrīgā, Kalēju ielā 9/11
20:30 – 23:00
Rīgas Porcelāna muzejā un Konventa sētas pagalmiņā notiks režisora Nila Skapāna animācijas filmas Sasit spārnus! pirmizrāde. 10 minūšu garā filmiņa ir tapusi N. Skapānam sadarbojoties ar keramikas un porcelāna mākslinieci Vitu Valdmani – viņa veidojusi multenītes fantastiski dīvainos tēlus un ir arī scenārija līdzautore.
Animācijas filma Sasit spārnus! ir poētiski ironisks stāsts par putnu (un ne tikai) evolūciju. Tas ir stāsts par to, kā dīvaina būtne, kas mīt jūras dzelmē, dramatisku notikumu rezultātā pakāpeniski veidojas par putnu, kas var uzlidot debesīs.
Paralēli filmas demonstrācijai turpat līdzās esošajā Rīgas Porcelāna muzejā varēs aplūkot V. Valdmanes izstādi Pirmizrāde. Izstāžu zāles vitrīnās būs redzami multenītei Sasit spārnus! veidotie tēli. To izkārtojums imitē filmas kadrus, tēli un vide iekārtoti kā uzņemšanas laukumā.

Organizē: Rīgas Porcelāna muzejs
Papildu informācija: http://www.porcelanamuzejs.lv


Izstāde MEDIJS IR VĒSTĪJUMS? LATVIJAS MŪSDIENU FOTOGRĀFIJA

Andrejsala, Korpusu cehs un projektu telpa “Ēdnīca”
13:00 – 01:00
Pārfrāzējot mediju teorētiķa Māršala Maklūena (McLuhan) tēzi “medijs ir vēstījums”, izstāde apskata fotogrāfijas lietojumu Latvijas mākslā un mēģina aptvert dažādas mākslinieku stratēģijas, kuras viņi lieto, strādājot ar fotogrāfiju. Aplūkojamie darbi pārstāv dažādus segmentus – no dokumentālās fotogrāfijas tradīciju turpināšanas un attēla semantikas pētniecības līdz fotogrāfijas kā instalāciju sastāvdaļas izmantošanai un jau esošu, internetā atrastu attēlu sistematizēšanai. Mūsdienās fotogrāfija kā mākslinieciskās izpausmes veids ir kļuvis tikpat nozīmīgs kā glezniecība, tēlniecība vai grafika – tradicionālie mākslas mediji, tādēļ izstāde piedāvā mūsdienīgu skatījumu uz fotogrāfijas specifiku un tās lomu laikmetīgajā mākslā.
Mākslinieki: Anda Bankovska, Ieva Epnere, Edgars Gluhovs, Ivars Grāvlejs/Avdejs Ter-Oganjans, Romans Korovins, Galka Kūlio, Sandra Leimane, Elīna Ļihačeva, Miks Mitrēvics, Sandijs Ruļuks, Katrīna Sauškina, Iveta Vaivode.

Organizē: Laikmetīgās mākslas centrs
Papildu informācija: www.lcca.lv

Izstāde Tēlniecības kvadriennāles “Rīga 2008” ekspozīcija
VAIRĀKUMA DIKTATŪRA
Spīķeri – Rozā māja
18:00 – 03:00
Tēlniecības kvadriennāles “Rīga 2008” ekspozīcija “Vairākuma diktatūra” ir laikmetīgās mākslas notikums Rīgas urbānajā publiskajā telpā, meklējot jaunas un eksperimentālas dažādu sabiedrības grupu sadarbības formas, lai veidotu aktīvu pilsonisku sabiedrību. Galvenais ekspozīcijas mērķis – veicināt dialogu starp mākslas profesionāļiem un publiskās mākslas patērētājiem. Rīgas Latgales priekšpilsētā – teritorijā, kur izvietota ekspozīcija, – ir saglabājušies procesi un vēstures liecības, kas nav uzskatītas par aktuālām mūsdienu centralizētās kultūras vidē. Izstādes uzdevums – no jauna atklāt šīs “aizmirstās” teritorijas, meklējot materiālās un nemateriālās kultūras vērtības, kā arī stiprinot saikni un sadarbību starp sabiedrību centrā un perifērijā.

Izstādē piedalīsies 15 mākslinieki: Agata Erlacher, Bartlomiej Struzik, Daan Roosegarde, Egons Peršēvics, Kai Schiemenz, Kārlis Īle, Kirils Panteļejevs, Lenka Klodova, Ludwika Ogorzelec, Maarten Vanden Eynde, Marc Schmitz, Maria Rebecca Ballestra, Mark Claire, Rita Beiks un Norman G. Spence, Sven Kalden.

Kas notiks Rozā mājā Baltajā naktī?

No 18.00 līdz 03:00 būs apskatāma ekspozīcija, skanēs eksperimentālā mūzika.

23:00 un 2.00 no Rozā mājas notiks izbraukumi objektu apskatei pilsētā ar naksnīgās Maskavas forštates apmeklējumu.

Organizē: Mākslas menedžmenta un informācijas centrs
Papildu informācija: http://www.sculpturequadrennial.lv/

Interaktīva video instalācija GALVA:GRIEŽAS

Pie Rīgas Kongresu nama, K. Valdemāra ielā 5
21:00 – 04:00
Galva:griežas ir interaktīva video instalācija Rīgas Kongresu nama laukumā, to veidojuši Kevins Kraivels un Deivids Vorns sadarbībā ar Gregu Hermanovicu no Derivative.
Sēdēdami uz rotējoša krēsla, dalībnieki izveido savu video portretu 360 grādu projekcijā. Tiklīdz portreti noskenēti, ir iespējams interaktīvi veidot sirreālas, sagrozītas un kustīgas galvas, kas tiek projicētas uz Kongresa nama. Šis darbs, integrējot cipartehnoloģijas un vienkāršu aprīkojumu publiskās mākslas interfeisā, rada rotaļīgus un negaidītus pašportretus.

Deivids Vorns (David Warne) ir mākslinieks arhitekts, daudzu publisku instalāciju autors. Savos darbos viņš pēta ķermeņa, attēla un vietas psihoģeogrāfiskās attiecības. Veidojis interaktīvu video liftā, skulpturāli dekonstruētu māju un elektronisko atmiņu teātri, kas izrādīts Sanfrancisko Modernās mākslas muzejā.
Kevins Kraivels (Kevin Krivel) ir dizainers un video mākslinieks, kas pēta attiecības starp interfeisa dizainu un digitāliem medijiem. Viņš bijis RNA mediju grupas biedrs, darbojies kopā ar Maklūena Mediju institūtu. Kevina darbu spektrs ir visai plašs: no dokumentālām filmām līdz skulptūrām. Projektu ietvaros mākslinieks ir sadarbojies gan ar dejotājiem, gan santehniķiem.
Deivids un Kevins ir divi no starpdisciplinārās mākslas kolektīva Crevice dibinātājiem. Šis kolektīvs tika izveidots, lai pētītu multimediju iespējas. Kolektīvs darbojas fiziskās un virtuālās sfēras krustpunktā un, lai radītu konkrētai vietai specifiskus notikumus un instalācijas, ir izmantojis videorobotus, elektronisko mūziku, digitālo animāciju un hiperteksta dizainu. Viņu pēdējais darbs ticis izstādīts vairākās galerijās un festivālos, ieskaitot Toronto “Balto nakti”.

Organizē: Deivids Vorns (David Warne) un Kevins Kraivels (Kevin Krivel)
Papildu informācija: www.headspins.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja