Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas mākslinieku darbus pasaules tirgū iekļauj 20 000 eiro cenu grupā

Latviešu mākslinieku darbi pašlaik starptautiskā mākslas vidē iekļaujas cenu grupā līdz 20 000 eiro, šodien vēsta laikraksts Latvijas Avīze, norādot, ka ir arī izņēmumi.

Mākslas galeriju īpašnieki, mākslinieki un mākslas kolekcionāri apgalvo, ka pēc neatkarības atgūšanas Latvijā nav izveidojies mākslas tirgus. Galerijas Jēkabs vadītājs Jānis Piesis laikrakstam norādījis, ka bez plašāka noieta pasaulē pašmāju mākslinieku veikums iestrēdzis dzimtenē, tāpēc Latvijā par skatītāju un arī pircēju cīnās gan vecmeistaru darbi, gan jauno mākslinieku veikums.

Līdz ar to pat ļoti augstvērtīgu darbu cena varot būt visai pieticīga. "Ja mūsdienu māksliniekam izdodas ieņemt vietu starptautiskā vidē, viņa darbu cenas tomēr vidēji ir augstākas nekā Latvijā," norāda Piesis. "Latvijā par dažiem desmitiem eiro var sākt veidot savu akvareļu un grafikas darbu kolekciju. Par 100 līdz 150 eiro jau iespējams iegādāties paliekošu vērtību, bet cenu griesti par latviešu mākslas pamatlicēju darbiem mērāmi daudzos desmitos tūkstošu eiro."

Galeriju īpašnieki ari atklāj, ka dalība prestižajos pasaules notikumos prasot pamatīgus līdzekļus, vidēji 20 000 līdz 30 000 eiro. "Mese finansiāli atmaksājas vien tad, ja izdodas darbus ari pārdot," norāda galerijas Daugava vadītāja Anda Treija.

Mākslinieks Ritums Ivanovs norāda, ka pamatā viņa gleznu ievērojamās cenas ārzemēs esot mīts un daudz no vietējā tirgus neatšķiroties, taču ārzemju pircēju interesi viņš nenoliedz.

Laikraksts apkopojis publiski pieejamo informāciju par mūsdienu latviešu mākslinieku pārdotajiem darbiem. Finansiāli visaugstāk tikusi novērtēta Raimonda Staprāna glezna Zilā laiva, kas 2014.gadā pārdota par 87 500 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja