Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Universitātē norisināsies nāves tēmai veltīts mākslas un zinātnes festivāls Ars Moriendi

No 20. līdz 21. martam Latvijas Universitātē norisināsies Latvijā nāves tēmai veltītais mākslas un zinātnes festivāls Ars Moriendi. Festivālā paredzēta starptautiska zinātniskā konference Nāves pieredzes ar plašu kultūras programmu, informēja festivāla koordinatore Anete Enikova.

Zinātniskajā konferencē Nāves pieredzes tiks apskatīts tādas tēmas kā nāves un ētikas pētniecība, nāves svinēšana, nāves sociālā vēsture un pat nāves izdzēšana. Savukārt kultūras programmā paredzēts akcentēt nāves lomu mūzikā vairāku gadsimtu garumā. Pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots vācu komponista Hugo Distlera monumentālais darbs Totentanz (Nāves deja), ko speciāli ar festivālam izveidotu kori interpretēs diriģente Vita Timermane-Moora. LU Lielajā aulā tiks atskaņoti arī Šūmaņa, Lista un Sensāna skaņdarbi par nāves tēmu pianistes Katrīnas Krojas, ērģelnieka Aivara Kalēja un citu mūziķu izpildījumā. 

Latvijas kultūrvidē un kultūrtelpā nāve un ar to saistītie rituāli ieņem svarīgu lomu, gan latviskās dzīvesziņas, gan reliģisko priekšstatu kontekstā. Nāves festivāla konferences Nāves pieredzes mērķis ir aktualizēt nāves pētniecību Latvijas un Baltijas zinātniskajā vidē un kultūrtelpā, izceļot latviešu tautas īpašās tradīcijas, kas saistāmas ar nāvi, nomiršanu un nācijas kultūratmiņas veidošanos. Konferencē aicinām dalīties pētījumos un to rezultātos, kopīgi iezīmējot aktualitātes un tendences nāves kā fenomena izpētē dažādās zinātnes nozarēs – teoloģijā, vēsturē, antropoloģijā u.c.

Šobrīd, līdz 10. februārim, dažādu jomu pētnieki, studenti un interesenti tiek aicināti pieteikt savus referātus konferencei angļu valodā tādās sekcijās kā Nāve: morāle un ētika, Nāves pieredzes, Nāve un tiesības, Nāve un apkārtējā vide, Nāves svinēšana, Nāve dažādās kultūrās, Nāve no sociālā skatu punkta un Nāves izdzēšana.  Viena referāta prezentācijas ilgums 20 minūtes. Savus pieteikumus konferencei (līdz 300 vārdiem) un īsu dzīves gājuma aprakstu angļu valodā (līdz 200 vārdiem) aicinām iesūtīt elektroniski vienā failā [email protected] līdz 2020. gada 10. februārim. Dalība konferencē Latvijas pārstāvjiem ir bez maksas.

Nāves festivālu rīko Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar biedrību Lorem Ipsum.  Festivāla aktualitātēm līdzi sekot var Facebook lapā un Teoloģijas fakultātes mājaslapā www.tf.lu.lv.

Top komentāri

Garamgājējs
G
LU "NĀVE" TUVOJAS ...SIMBOLI DARBĪBĀ
mēs
m
negribam, ka jūs, brāļi, būtu neziņā par aizmigušajiem un skumtu tāpat kā visi pārējie, kas ir bez cerības. Mēs ticam, ka Jēzus ir miris un augšāmcēlies. (1.Tesaloniķiešiem 4:13-14)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja