Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lidojums tuvāk saulei. Mīti, rituāli un valkīras Cēsu Mākslas festivālā

10. jūlijā tiks atklāts 15. Cēsu Mākslas festivāls, kas šoreiz būs veltīts mītiem un rituāliem

"Šī gada festivāla temats ir Mīti un rituāli. Mīti vienmēr ir bijuši klātesoši kultūras telpā. Pāri laikiem cilvēce mītos ir meklējusi savu eksistenciālo jautājumu skaidrojumus, vienlaikus radot sev jaunus mītus. Veidojot programmu, tieši mūsdienu laiku redzējām kā ļoti pateicīgu mītu un rituālu šķetināšanai un pārradīšanai. To darām gan ar izstādes, gan ar muzikālās programmas starpniecību," stāsta Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars. 

No 10. jūlija līdz 15. augustam Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma izstāde Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli, kurai jaunus darbus ir radījuši Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga un Vika Eksta. Izstāde, kuras nosaukums aizgūts no mākslas vēsturnieka un kuratora Džeimsa Kahila grāmatas Flying Too Close to the Sun, pēta mītu un mitoloģijas ietekmi uz mūsdienu kultūru. Izstādes kuratores – Daiga Rudzāte un Žanete Skarule. 

10. jūlijā plkst. 20 Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalmā būs skatāma skaņas un kustības izrāde Danse macabre/Nāvesdeja. Projekta idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis. Izrāde sola ieraut skatītājus neierasta skanējuma un vizuālo efektu pasaulē. Leļļu balets, Nāve ar elektrisko ģitāru, muzikālais zāģis, skaņas mistērija un kustības burleska – viss kā sendienās, kad nāvesdeja bija tvaika nolaišanas mehānisms sabiedrībā. Izrādes horeogrāfs – Rūdolfs Gediņš. 

31. jūlijā plkst. 19 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā notiks koncerts Debespulkstenis. Tajā uzstāsies saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un ērģelnieks Aigars Reinis. Skanēs latviešu komponistu Alfrēda Kalniņa, Artura Maskata, Platona Buravicka, Andra Dzenīša, Ata Stepiņa un Selgas Mences darbi.

Cēsu Mākslas festivālā vienmēr tiek iekļauts grandiozs mūzikas notikums Cēsu pils parka estrādē. Šovasar tas būs Riharda Vāgnera operas Valkīra trešā cēliena koncertiestudējums Viestura Kairiša režijā (14. augustā plkst. 21). Galvenās lomas atveidos britu dramatiskais soprāns Katrīna Fostere, soprāns Liene Kinča un basbaritons Egils Siliņš. Muzicēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā. Katrīna Fostere savulaik ir dziedājusi Brīnhildi Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā, šo lomu viņa ir atveidojusi arī Baireitas festivālā. 

Cēsu festivāla muzikālos notikumus – izrādi Danse macabre, koncertu Debespulkstenis un Valkīras koncertiestudējumu – varēs apmeklēt vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas, pie ieejas būs jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts. Mākslas izstādi varēs apmeklēt jebkurš interesents, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības. Festivālā būs arī kino un teātra programma. 

Biļetes ir pieejamas Biļešu paradīzes tīklā un festivāla norises vietās. 

Informācijai: www.cesufestivals.com un festivāla feisbuka kontā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja