Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LNB: Latvijā izdoto grāmatu un brošūru skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

2021. gadā palielinājies Latvijā izdoto grāmatu un brošūru skaits un tirāža, rādītājiem atgriežoties pirmspandēmijas līmenī, liecina Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkopotie oficiālās statistikas dati.

Kā informēja LNB Krājuma veidošanas nodaļas vadītājs Ansis Garda, pagājušajā gadā izdotas 2108 grāmatas, kuru kopējā tirāža sasniegusi 2,4 miljonus eksemplāru. Savukārt 2020. gadā saskaņā ar oficiālo statistiku tika izdotas vien 1805 grāmatas un brošūras, kuru kopējā tirāža sasniedza 1,9 miljonus eksemplāru, pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas nepārvarot divu miljonu kopiju robežu.

Pēc Gardas paustā, laikrakstu un žurnālu tirāža turpina samazināties, lai arī, salīdzinot ar 2020. gadu, kritums vairs nav tik straujš. 2021. gadā izdoti 236 laikraksti, to kopējā tirāža sasniedza 41 miljonu eksemplāru, no tiem Masu informācijas līdzekļu reģistrā reģistrēts 101 laikraksts, kuru kopējā tirāža - 36 miljoni eksemplāru. Pagājušajā gadā izdoti 257 žurnāli, to kopējā tirāža sasniedza 16,1 miljonu eksemplāru, no tiem Masu informācijas līdzekļu reģistrā reģistrēts 201 žurnāls, kuru kopējā tirāža - 15,4 miljoni eksemplāru.

LNB pētniece Elza Ungure norāda, oficiālās statistikas dati par 2021. gadu liecina, ka kopumā izdevējdarbības nozare ir spējusi pielāgoties pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, tai skaitā politiķu un masu mediju dienaskārtībā veiksmīgi aktualizējot jautājumu par atbalstu nozarei, kā rezultātā pēc ilgām diskusijām ir panākts, ka no šī gada pievienotās vērtības nodokļa likme grāmatām, presei un citiem izdevumiem noteikta 5% apmērā.

"Tas noteikti ir nozīmīgs signāls nozarei, apliecinot, ka ir veicināta politikas veidotāju izpratne par to, ka grāmatas un citi izdevumi tik mazā tirgū kā Latvija ir īpašas, sabiedrībai nozīmīgas preces un to radīšanai nepieciešami valsts atbalsta mehānismi," uzskata Ungure.

Kā norāda pētniece, vēl 2021. gada otrajā pusē provizoriskie dati liecināja, ka 2021. gadā izdoto grāmatu un brošūru skaits varētu būt līdzīgs kā 2020. gadā, tomēr tieši 2021. gada nogalē salīdzinoši strauji palielinājies oficiālajā statistikā iekļauto grāmatu un brošūru skaits.

Vienlaikus sakarā ar straujo preču un pakalpojumu sadārdzinājumu, kā arī papīra deficītu, kā rezultātā pieaug arī grāmatu un citu izdevumu izmaksas, Ungure ir piesardzīga, prognozējot turpmākos izdevējdarbības rādītājus pēc izdoto nosaukumu un eksemplāru skaita. Viņa pieļauj, ka tuvākajā laikā arvien mazāk patērētāju varēs atļauties iegādāties izdevēju produkciju, jo arvien lielāka ienākumu daļa būs jānovirza maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem un pārtikas preču iegādei.

Plašāka informācija par izdevējdarbību Latvijā 2021.gadā pieejama LNB krājumā Latvijas izdevējdarbības statistika 2021.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja